Mon09212020

Last update06:57:52 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Δηλώσεις και ανακοινώσεις στον απόηχο των... σκουπιδιών

  • PDF

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΤΟ Ν. ΓΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Λ. ΝΑΤΣΗ

dhmarxeio-4Δύο ανακοινώσεις και μια συνέντευξη τύπου είχαμε την Πέμπτη από Δημοτικές Παρατάξεις, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ήταν αυτός που στάθηκε απέναντι από τους δημοσιογράφους και εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή των πολιτών ώστε να βελτιωθεί έστω και σε μικρό βαθμό η εικόνα του Δήμου.

Από την άλλη, «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Πολίτες για την Ανατροπή» έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στα όσα συνέβησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος

Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του καυτηρίασε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Είχαμε μία σύμπραξη τριών ετερογενών παρατάξεων που ταυτίστηκαν για διαφορετικούς λόγους.

Η παράταξη Μπέγκα με την αναποτελεσματική της διοίκηση υποβάθμισε τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και τις υπηρεσίες προς τους δημότες.

Η παράταξη Καλογιάννη διέψευσε τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα οραματιζόμενη το μαγικό 2023.

Η παράταξη Νάτση που είναι συνεπής στην αντιπολιτευτική της κριτική την οποία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές.

Αυτή η ετερογενής σύμπραξη υπονομεύει το συμφέρον της πόλης και οφείλει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο Δήμαρχος στην συνέντευξη τύπου.

Ο Δήμαρχος απευθύνθηκε στους πολίτες ζητώντας την συνδρομή τους ώστε η πόλη να διατηρηθεί καθαρή.

«Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο της αντιπολίτευσης να υπονομεύσει την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο ώστε να διαψεύσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών. Όλοι κρινόμαστε.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ζητώ από τους συμπολίτες να βοηθήσουν ώστε η πόλη να διατηρηθεί καθαρή. Ειδικά τον επόμενο μήνα όπου στα Γιάννινα φιλοξενούνται μεγάλες επιστημονικές εκδηλώσεις και θα υπάρξουν χιλιάδες επισκέπτες.

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ζητούμε την βοήθεια από τους πολίτες αλλά και τους επιχειρηματίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει το νομικό πλαίσιο για να βρεθεί λύση και υπογράμμισε πως «το να μην βλέπουν ότι η πόλη πάσχει στην καθαριότητα είναι πολιτική μυωπία».

Τέλος καυτηρίασε την στάση μικρής μερίδας εργαζομένων και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι οι ίδιοι που ναρκοθετούν τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας καθώς μία υπηρεσία κινδυνεύει όταν απαξιώνεται από τους πολίτες.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Στο ίδιο καταγγελτικό ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Γκόντας.

Σε αυτή αφού τονίζει ότι η δίκη του σύμπραξη με τον κ. Ελισάφ έγινε για το καλό της πόλης(;), χαρακτηρίζει ως ετερόκλητη σύμπραξη την στάση που κράτησαν οι παρατάξεις Μπέγκα και Καλογιάννη στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Στα πλαίσια μιας ξεπερασμένης αντιπολιτευτικής τακτικής και στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δύο συγκεκριμένες παρατάξεις κινούμενες προφανώς από αλλότρια κριτήρια, αποφάσισαν με την στάση τους και με την ψήφο τους να αφήσουν την πόλη ένα απέραντο βομβαρδισμένο σκουπιδότοπο. Η παράταξή μας αναλογιζόμενη τις ευθύνες της για την νέα δημοτική περίοδο, αποφάσισε να συμπράξει με τις δυνάμεις που νοιάζονται για την πόλη και τους πολίτες της και δεν θα επιτρέψει στο βωμό μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων να μείνει πίσω η πόλη, όπως έμεινε επί σειρά ετών με ευθύνη της απελθούσας Δημοτικής Αρχής και που επιχειρείται και σήμερα με την σύμπραξη της αντιπολίτευσης. Ο πολιτισμός ενός τόπου αρχίζει από την καθαριότητα και τελειώνει στις παρεμβάσεις και στα έργα τα οποία λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής η αποκομιδή των απορριμμάτων και σε αυτό η παράταξη μας θα δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Οι Πολίτες για την Ανατροπή

Τέλος η παράταξη του Λάζαρου Νάτση στη δική της ανακοίνωση καλεί τη Δημοτική Αρχή να σεβαστεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ξεπεζέψει από το άλογο και να στρωθεί στη δουλειά, ενώ κάνει λόγο για μια μικρή νίκη της δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Η πρώτη απόπειρα για το πέρασμα της καθαριότητας στους ιδιώτες, μιας νευραλγικής υπηρεσίας για το Δήμο, «σκόνταψε» στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και στις ιδιαίτερα δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή καλείται να υλοποιήσει την απόφαση της πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, του οργάνου που προέκυψε με την απλή αναλογική και εκφράζει την πλειοψηφία των δημοτών.

Η πόλη οφείλει γρήγορα να περάσει στην επόμενη μέρα.

Η δημοτική αρχή οφείλει να ξεπεζέψει από το άλογο και να στρωθεί στην δουλειά.

Τα απορρίμματα δεν πάνε στους ιδιώτες και η δημοτική αρχή θα πρέπει να τρέξει όλα αυτά τα οποία όφειλε να γνωρίζει από την προεκλογική περίοδο, όπως τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, πράσινα σημεία, τέταρτο ρεύμα, διαλογή στην πηγή, αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας, εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού. Η «έξυπνη πόλη» οφείλει να γίνει άμεσα πιο έξυπνη στην διαχείριση των απορριμμάτων. Να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Η παράταξή μας δεσμεύεται να στηρίξει αιτήματα της Δημοτικής Αρχής προς την κεντρική κυβέρνηση για αύξηση της χρηματοδότησης που θα εξυπηρετούν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας αλλά κυρίως την ενίσχυσής με προσλήψεις προσωπικού.

Αυτά θα έπρεπε να είχε θέσει ο κ.Δήμαρχος ως προτεραιότητα στον κ.Μητσοτάκη, αλλά αυτός άλλα επέλεξε ως προτεραιότητες. Τα δημοκρατικά Γιάννενα χθες σημείωσαν μια μικρή νίκη μπροστά σε μια δύσκολη τετραετία που έρχεται για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.