Sat01162021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Νισάφι πια με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις

  • PDF

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ

dhmarxeio-4Τρεις επιστολές από την Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα, τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Αριστερή Παρέμβαση έλαβε στο γραφείο του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, με ένα κοινό αίτημα: Να σταματήσουν οι δια περιφοράς συνεδριάσεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έμεινε σε αυτή την αναχρονιστική μέθοδο γιατί, όπως εξήγησε με δηλώσεις του πρόσφατα ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, δεν θεωρεί ότι 45 άτομα μπορούν να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη επικοδομητικά.

Προτίμησε με απλά λόγια την πλήρη απουσία διαλόγου από τις όποιες δυσκολίες θα επέφεραν οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, την ώρα που Συλλογικά Όργανα μεγαλύτερα απ' αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν προχωρήσει ήδη στην κατεύθυνση αυτή.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν οι τρεις παράταξεις συγκλίνουν στο ότι έχει γίνει κατάχρηση των δια περιφοράς συνεδριάσεων και ζητούν να σταματήσει αυτή η μέθοδος άμεσα και να αντικατασταθεί είτε με τηλεδιάσκεψη είτε πια με κανονικές συνεδριάσεις, μιας και χώροι στα Γιάννενα για να τηρηθούν τα πρωτόκολλα που απαιτούνται μπορούν να βρεθούν άνετα.

Η Ενότητα Πολιτών

Αναλυτικά η επιστολή της παράταξης του Θωμά Μπέγκα, έχει ως εξής:

Μετά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, τόσο της δικής μας παράταξης όσο και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ώστε οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πάψουν να πραγματοποιούνται δια επιστολικής ψήφου, σας ενημερώνουμε πως η σημερινή μας συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι και η τελευταία με αυτή τη μέθοδο.

Θεωρούμε ότι στην πλειοψηφία τους τα θέματα που εισάγονται στην ημερήσια διάταξη δεν έχουν κατ' επείγον χαρακτήρα για να δικαιολογηθεί η διά περιφοράς συνεδρίαση.

Παράλληλα δεν έχει υπάρξει πειστική αιτιολόγηση της άρνησής σας να συνεδριάσουμε με τηλεδιάσκεψη, την ίδια ώρα που πλέον, τηρώντας τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί, υπάρχει η δυνατότητα να συνεδριάσουμε εκ του σύνεγγυς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Η επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει τα εξής:

Ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου της 25-5-2020 δια περιφοράς και πάλι, σας καλούμε να αναβάλετε αυτό και να το επανασυγκαλέσετε τόσο τηρώντας τις προθεσμίες σύγκλησής του όσο και πραγματοποιώντας το δια ζώσης ακόμη και σε άλλο χώρο όπου θα διασφαλίζεται η προστασία της υγείας όλων ή τουλάχιστον με τηλεδιάσκεψη αφού υποτίθεται ότι τεχνολογικά έχετε λύσει το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω δημοτικό συμβούλιο δεν περιλαμβάνει κανένα κατεπείγον θέμα ούτε ιδιαίτερης σημασίας, ακόμη και για το θέμα της στήριξης των φοιτητών των εστιών (κάρτα διαδρομών μμμ) δημιουργείτε την εντύπωση του κατεπείγοντος και ότι σχετίζεται με την πανδημία, ενώ αποτελεί απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που αποσπάστηκε κάτω από την πίεση των αγώνων των φοιτητών, και θα έπρεπε τουλάχιστον να αφορά ένα ακαδημαϊκό έτος και όχι την περίοδο που προτείνετε, αφού το μισό διάστημα από την προτεινόμενη σύμβαση το Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστό. Επομένως το φέρνετε με αυτό τον τρόπο όχι για να λύσετε ένα μείζον ζήτημα αυτό της κοστοβόρας μετακίνησης των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών αλλά για να βγείτε από την υποχρέωση .

Σας υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές το τελευταίο δίμηνο σας ζητήσαμε τόσο εγγράφως όσο προφορικά να μην κάνετε κατάχρηση της σχετικής νομοθεσίας για την πανδημία και ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θα έχετε την ανοχή μας.

Η ΑΡΠΙ

Τέλος η Αριστερή Παρέμβαση σημειώνει στη δική της επιστολή:

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανέλθει στις κανονικές συνεδριάσεις του, τηρώντας τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα είναι απαραίτητα.

Αίθουσες και χώροι για τις συνεδριάσεις αυτές στα Γιάννενα υπάρχουν. Όταν δίνονται οδηγίες για το «άνοιγμα» της οικονομίας, των καταστημάτων εστίασης, των αεροπορικών συνδέσεων, των ξενοδοχείων κ.λ.π., μας προκαλεί έντονη απορία γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει να λειτουργεί δια περιφοράς. Ο τρόπος αυτός λειτουργίας περιορίζει τον διάλογο, την ενημέρωση και γενικά τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Συμφωνούμε με το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για αναβολή της αυριανής συνεδρίασης (25/05/2020). Η συγκεκριμένη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία δια ζώσης ή τουλάχιστον με τηλεδιάσκεψη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ