Sun11292020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μια επιστολή - ευχή για συνεργασία

  • PDF

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μια κίνηση στην πλειοψηφία τους, «ανένταχτων» σε αυτοδιοικητικές παρατάξεις πολιτών , πολύ εκ των οποίων ωστόσο έχουν γνωστό αυτοδιοικητικό παρελθόν, γίνεται γνωστή μέσω μιας ανοιχτής επιστολής – δημόσιας ανακοίνωσης, με την οποία επιχειρείται να σταλεί ένα μήνυμα προς τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του Δήμου Ιωαννιτών να ενώσουν δυνάμεις για το κοινό καλό.

Οι 26 υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή πολίτες καλούν τη δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αξιοποιήσουν κάθε δημιουργική μονάδα και ομάδα αυτής της πόλης και να παλέψουν όλοι μαζί για το συλλογικό καλό.

Η ανοιχτή επιστολή κρατά αποστάσεις και από τη διοίκηση του Δήμου και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και θέτει ουσιαστικά έναν και μοναδικό στόχο: να μην είναι αυτά τα χρόνια τα δύσκολα, της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, μια ακόμα χαμένη τετραετία για την πόλη και τους δημότες της.

Η επιστολή έχει σταλεί στο Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου από τις 17 Οκτωβρίου.

Αποτελεί σίγουρα μια καλή πρόθεση, αγνοεί όμως ότι η σύνθεση και η συνεργασία απαιτεί πολιτική ταύτιση και ομοφωνίασε μια σειρά επιλογών που σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ένα συλλογικό όργανο με τον τρόπο που περιγράφεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει να έχει περισσότερο την μορφή ευχής παρά ρεαλιστικής προσέγγισης.

Η επιστολή

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε / Κύριοι και Κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης και αντιμετωπίζει πολλά και κρίσιμα προβλήματα.

Εμείς όμως οι δημότες του, με εντιμότητα, αγωνιζόμαστε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.

Η οικονομική κρίση την οποία περνάμε άφησε πολλές από οικογένειες μας χρεοκοπημένες, πολλούς συνδημότες και πολλά παιδιά μας άνεργα ή υποαπασχολούμενα και άλλα τα ανάγκασε να ξενιτευτούν προς εύρεση εργασίας.

Πολλές τοπικές επιχειρήσεις είναι κλειστές, άλλες υπολειτουργούν και αρκετές στα πρόθυρα του λουκέτου.

Στην οικονομική κρίση που περνάμε ήρθε να προστεθεί και η υγειονομική κρίση του κορονωϊού, αλλά και η σοβαρή κρίση στα Εθνικά μας θέματα με τη γείτονα Τουρκία.

Ήδη ο Δήμος μας βρίσκεται σε κρίσιμη υγειονομική κατάσταση: αρκετοί συμπολίτες μας ασθενούν ή είναι σε κατάσταση αποκλεισμού (καραντίνα), και τα νοσοκομεία μας, παρά τις καλές υποδομές και το αφοσιωμένο στο καθήκον τους προσωπικό που διαθέτουν, δέχονται ήδη την ασφυκτική πίεση των πολλών κρουσμάτων με αβέβαια αποτελέσματα.

Είναι βέβαιο ότι η υγειονομική κρίση θα χειροτερέψει την οικονομική μας κατάσταση.

Σε αυτές τις αρνητικές συνθήκες περιμέναμε, ότι, οι Δημοτικοί μας άρχοντες και εκπρόσωποι μας θα ένωναν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Δήμου μας και να στηρίξουν τους δημότες του.

Αντ' αυτού παρακολουθούμε συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και συμπεριφορές που δίνουν την εικόνα ότι οι εκπρόσωποί μας αντί να ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων του Δήμου μας αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ψηφοθηρικών επιδιώξεων. Αντί να συμβάλουν με προτάσεις και καλή θέληση στη διαμόρφωση πλειοψηφικών αποφάσεων επιδιώκουν να καταγάγουν «νίκη» οι «μεν» στους «δε».

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Για αναστροφή της κατάστασης και στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, πρέπει Δημότες και Δημοτικές Παρατάξεις να αντιδράσουν.

Εμείς οι Δημότες να σκεφτόμαστε το συλλογικό καλό. Να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε κάθε ενέργεια και δράση που βοηθάει την κοινωνική συνοχή και τους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη. Να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις κοινωνικής στήριξης, να προτιμάμε τις τοπικές επιχειρήσεις, να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα, να βοηθούμε τους ανέργους και όσους έχουν ανάγκη.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να αλλάξουν ρότα:

Ο Δήμαρχος και οι Παρατάξεις που συνθέτουν την Δημοτική Αρχή να αντιληφθούν ότι δεν κατέχουν το αλάθητο και δεν έχουν μόνο αυτοί την ευθύνη για την πρόοδο και την βελτίωση της ζωής μας. Με τις πράξεις, τις πρωτοβουλίες και τις συμπεριφορές τους πρέπει να δώσουν έδαφος, ει δυνατόν σε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να βοηθήσουν με συμφωνίες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις της πόλης και όχι συμφωνίες που να ικανοποιούν παραταξιακές ή ακόμη και προσωπικές φιλοδοξίες. Εξάλλου μια ανάγνωση των προγραμμάτων των Δημοτικών Παρατάξεων που αντιπροσωπεύουν την μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτών αποκαλύπτει τις πολλές ομοιότητες που έχουν.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν ότι έχουν τις δικές τους ευθύνες που δεν εξαντλούνται στις αρνητικές τους ψήφους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε τη θετική τους Συμβολή στη διαμόρφωση των αποφάσεων για το καλό του Δήμου μας.

Η απλή αναλογική που ισχύει, παρά τις αδυναμίες της, προϋποθέτει συναινέσεις ανάμεσα στις Δημοτικές Παρατάξεις.

Η κατάσταση επιβάλει να υπάρξουν συναινέσεις μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου μας που δεν θα είναι προϊόν συναλλαγών αλλά ειλικρινής στάση για το πώς θα συμβάλουν όλοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας.

Ζητάμε από τις Δημοτικές Παρατάξεις των Ιωαννίνων να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσουν σε ένα νηφάλιο διάλογο και ευρεία συναίνεση χωρίς καιροσκοπισμούς και ιδιοτέλεια για το καλό του Δήμου μας.

Ζητάμε τη συνεργασία όλων ή όσο το δυνατό περισσότερων παρατάξεων, ανεξάρτητα από τις θέσεις ευθύνης για να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Δήμου. Να βελτιωθούν οι υποδομές της πόλης μας που υστερούν. Να βοηθηθεί η τοπική ανάπτυξη και ευημερία μας. Να γίνει διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων. Με όλα τα λάθη, που δεν μπορεί να μην υπάρχουν, η συνεισφορά όλων των παρατάξεων θα πρέπει να είναι διαρκής και εμφανής στους πολίτες, να οδηγεί και να προωθεί τα απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις στην πόλη με επιτυχία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θέλουμε είναι αυτό που λειτουργεί με μόνο κριτήριο στις αποφάσεις του τη βελτίωση της ζωής μας. Δεν μας ενδιαφέρει ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει ως κριτήριο λειτουργίας του την παραταξιακή πειθαρχία, την μικροπολιτική και την καιροσκοπία.

Θέλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του Δήμου μας με Δημοτικές Παρατάξεις και Δημοτικούς Συμβούλους που θα είναι ουσιαστικοί αντιπρόσωποί μας.

Όλοι έχετε να προσφέρετε!

Όλους σας χρειαζόμαστε!»