Tue01262021

Last update08:42:01 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σχέδιο επιβίωσης μέχρι το Πάσχα

  • PDF

rizo-cafe-bar-860x707 1Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση στο νομό Ιωαννίνων τέθηκαν επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη που είχε o επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, με το Σωματείο καφέ, μπαρ και εστίασης Ιωαννίνων, "Παμβώτις" το οποίο εκπροσωπήθηκε από τους Τάτση Χρήστο (πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου), Σταύρο Νταή (Ταμίας διοικητικού συμβουλίου), Γιαννόπουλο Γιώργο (μέλος του διοικητικού συμβουλίου), Τσιάβο Γιάννη (Μέλος του σωματείου) και Παλάσχα Πέτρο (Μέλος του σωματείου).

Η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου ήταν η βασική ανησυχία των συμμετεχόντων στη συζήτηση που αποδείχθηκε άκρως εποικοδομητική για τις δύο πλευρές.

Οι εμπλεκόμενοι εστίασαν κυρίως στο μέλλον του κλάδου μετά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και στη σχεδίαση στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της εστίασης στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Το Σωματείο και η παράταξη των Οριζόντων Ηπείρου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τεθούν στους αρμόδιους φορείς τρία βασικά αιτήματα τα οποία θα αφορούν:

• ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για την εστίαση το οποίο θα είναι ξεχωριστό από το υπάρχον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

• καλύτερη αξιοποίηση του Δημοσίου χρήματος

• -σχεδίαση ενός προγράμματος χρηματοδότησης προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι λειτουργικές και να μείνουν ζωντανές τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.

Oι εκπρόσωποι του Σωματείου ταυτίστηκαν με τον κ. Ριζόπουλο και του τόνισαν ότι θα προχωρήσουν αρχικά στην κατηγοριοποίηση, ενώ όπως του επεσήμαναν και οι ίδιοι έχουν ήδη ζητήσει από την Περιφέρεια να κατηγοριοποιηθούν τα χρήματα που θα δοθούν από την Περιφέρεια προς τους επιχειρηματίες.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, τόνισε στους εκπροσώπους της εστίασης ότι θα πρέπει να γίνει και μια συνάντηση από κοινού με τους ξενοδόχους διότι πολλά ζητήματα αφορούν την ανάπτυξη της Ηπείρου ως τουριστικό προορισμό και όλες οι πλευρές θα πρέπει από κοινού να αποσκοπούν στην προσέλευση των επισκεπτών.

Κατά την τοποθέτησή του, είπε στους εκπροσώπους της "Παμβώτις" ότι θα πρέπει η Ήπειρος να ξεκινήσει να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να ακολουθεί τα παραδείγματα άλλων Περιφερειών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «στον ενάμιση χρόνο που είμαι στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας έχω διαπιστώσει πως δεν υπάρχει καμία νοοτροπία ούτε σε επίπεδο εκλεγμένων, ούτε σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης που να μπορεί να προωθήσει ζητήματα άμεσης ενίσχυσης της ελεύθερης αγοράς και της οικονομίας. Χρειάστηκε την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για την επιδότηση των μικρομεσαίων να την αξιοποιήσουν άλλες Περιφέρειες πριν από την Ήπειρο, ώστε να «συρθούμε» στο τέλος και να ψάχνουμε ως ουραγοί να βρούμε χρήματα.

Έχουμε μια μόνιμη τάση στην Ήπειρο τα αυτονόητα να τα κάνουμε δύσκολα.

Στο κομμάτι της εστίασης ότι προτείναμε το καλοκαίρι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το προτείνουμε εκ νέου και για την εστίαση ξεχωριστά.

Πιστεύω ότι είναι μια ιδανική στιγμή για να διαμορφωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα αποκλειστικά για την εστίαση αντιγράφοντας πλήρως εκείνο που ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο είναι ύψους 5 εκατ. ευρώ. Πρέπει επιτέλους στην Ήπειρο να αποφασίσουμε ότι η ηγεσία της κρίνεται από το ότι αδυνατεί να πρωτοτυπήσει και να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις».

Ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε από το Σωματείο να προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου τους, προκειμένου να προσδιορίσει συγκεκριμένα ποσά – πλαφόν ανά κατηγορία επιχειρήσεων και να μη συμβεί ότι γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα χρήματα δηλαδή να τα παίρνουν συνεχώς οι ίδιοι άνθρωποι. Πρότεινε αυτό το πλαίσιο να διαμορφωθεί σε ένα συνδυασμό τζίρων και εργαζομένων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου από κοινού να μπορέσουν να κινηθούν με γνώμονα την επιβίωση όσων επιχειρηματιών ζουν από την εστίαση, ενώ ο κ. Ριζόπουλος δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει την πρότασή του στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη εκ μέρους των Οριζόντων Ηπείρου συμμετείχαν και οι Μιχάλης Νάτσης (Συντονιστής Ανάπτυξης Μελών), Σπύρος Υφαντής (Αναπληρωτής, Συντονιστής Ανάπτυξης Μελών) και Φίλιππος Παππάς (εκπρόσωπος Τύπου).


Όχι στο ακορντεόν

Αντίθετος στη λύση των σταδιακών ανοιγμάτων και κλεισιμάτων της αγοράς αν προκριθεί ένα τέτοιο μοντέλο από την κυβέρνηση μετά τη λήξη του εν εξελίξει lockdown, δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ – Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Τάτσης περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των συναδέλφων του και όλου του κλάδου, μετά το δεύτερο κλείσιμο και με τη δεδομένη αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί και σήμερα. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το πιθανό άνοιγμα της αγοράς εκ νέου, είναι φειδωλές, ενδεικτικές της αβεβαιότητας που συνεχίζει να υπάρχει όσο δεν εξασφαλίζεται η ιατρική λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, με ένα εμβόλιο.

Πρέπει πρώτα οι ειδικοί να καταλήξουν στο τι θα γίνει με τον ιό, αν βρεθεί και αρχίσει να γίνεται το εμβόλιο και μετά θα πρέπει να μπουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των επιχειρήσεων, είπε σε δηλώσεις του ο κ. Τάτσης.

Η λύση όπως τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν είναι το σύστημα «ακορντεόν» που ακούγεται και συζητιέται, να κλείνουν και να ανοίγουν κατά διαστήματα οι επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματίες δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι, και δεν θα μπορούσαν να έχουν όπως τόνισε ο κ. Τάτσης, γιατί συχνά μέχρι σήμερα, ανακοινώσεις αναιρέθηκαν από την πραγματικότητα και από την κακή εξέλιξη των πραγμάτων.

«Η κυβέρνηση καθημερινά εκτιμά τις καταστάσεις και βγάζει νέες ανακοινώσεις που δυστυχώς δε μπορούν να είναι μακροπρόθεσμες» σημείωσε ο κ. Τάτσης. Για τα Χριστούγεννα που περίμεναν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τίποτα δεν είναι σίγουρο ως τώρα και μάλιστα, επιχειρήσεις του συγκεκριμένου αντικειμένου δεν ανοίγουν εύκολα, όταν χρειάζεται να κάνουν προμήθειες και προετοιμασίες αρκετών ημερών.