Sun01172021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Εορταστική» κριτική στην Περιφέρεια Ηπείρου

  • PDF

Rizopoulos maskaΧρόνια Πολλά στα Βλάχικα ευχήθηκε στους Ηπειρώτες ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος κλείνοντας την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η παράταξή του το πρωί της Τρίτης.

Η συνέντευξη είχε ως θέμα τις τελευταίες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και τη στάση που τήρησε η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου στα σημαντικότερα θέματα των δύο συνεδριάσεων. Κατέληξε η συνέντευξη σε δύο βιβλία που αυτή τη φορά δεν τα πρότεινε για διάβασμα στους Ηπειρώτες κατά τις ημέρες των εορτών αλλά σφραγίζουν μια σχέση φιλίας που ανέπτυξε ο επικεφαλής των «Οριζόντων» με τον πανεπιστημιακό Βασίλη Νιτσιάκο. Το «Μαθαίνουμε τη βλάχικη γλώσσα» και το «ω λέ λε» είναι δύο πονήματα που αφορούν τη λαογραφική ενασχόληση με τη βλάχικη γλώσσα, όπως θα έπρεπε να τίθεται το θέμα και μόνο, από την επιστημονική του πλευρά, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος πριν ευχηθεί «χρόνια πολλά» στα βλάχικα και έχοντας αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν υπάρξει debate στις επόμενες εκλογές με τον νυν Περιφερειάρχη Ηπείρου, να γίνει στα βλάχικα...

Τα θέματα της Πέμπτης

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021, ο Σπύρος Ριζόπουλος δικαιολόγησε την αρνητική του ψήφο, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει αυτό που είχε πει από την πρώτη ψήφιση προϋπολογισμού το 2019 καθώς «μια πλεκτάνη πελατειακή είναι σαφής» με το φούσκωμα του πρώτου προϋπολογισμού το 2019. «Παρουσιάζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και ανανεώνουμε με αποτέλεσμα 80% τεχνικού προγράμματος του 2019 να επαναλαμβάνεται και το 2020». Επί της ουσίας «ο προϋπολογισμός είναι καθαρά αντιαναπτυξιακός και επαναλαμβάνει τη σοβιετικού τύπου λογική που υπάρχει στην Περιφέρεια Ηπείρου» είπε.

Μίλησε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους λέγοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα η νομιμοποίηση και τακτοποίηση. «Το δεύτερο βήμα είναι πως θα προχωρήσουμε σε πιο επαγγελματική αντιμετώπιση της αγροτικής παραγωγής για να διαμορφώσουμε και αγροτικά πάρκα» πρόσθεσε.

Για την απόφαση έγκρισης του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021, ο κ. Ριζόπουλος παρ' ότι ψήφισε θετικά, άσκησε κριτική γιατί προστίθενται δράσεις συμπληρωματικά στο μεγάλο προγραμματισμένο έργο. Ψήφισε ωστόσο θετικά, «γιατί είναι θέμα αφετηρίας και ένα 10% να υλοποιηθεί είμαστε στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε.

Δηκτικός ήταν ο κ. Ριζόπουλος για την ανακοίνωση του Αλ. Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι βρέθηκαν ξαφνικά 6,2 εκατ. ευρώ για το δρόμο από το Καλέντζι ως την Πλάκα. Χαρακτήρισε αστεία την τακτική όλως τυχαίως να δέχεται ένα τηλέφωνο από την Αθήνα ο Περιφερειάρχης και ξαφνικά να μας έρχεται ουρανοκατέβατη μια λύση σε ένα πρόβλημα, εν προκειμένω από τον πρόεδρο της βουλής Κώστα Τασούλα. Ο κ. Ριζόπουλος αμφισβήτησε πλήρως ότι βρέθηκαν τα λεφτά αν δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. «Και για την Ιονία Οδό και για τέτοιες περιπτώσεις περιμένω να δω την ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών, δεν πιστεύω τίποτα και θα ήθελα να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μας ο κ. Περιφερειάρχης» τόνισε.

Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Ριζόπουλος κράτησε τη μη θεσμική διαδικασία Δημάρχων που παρεμβαίνουν σε συνεννόηση με την διοίκηση της Περιφέρειας, χωρίς να γνωρίζουν τα θέματα τα μέλη της Επιτροπής και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο Δήμαρχο που παρέκαμψε τα μέλη της Επιτροπής με το συγκεκριμένο τρόπο στην τελευταία συνεδρίαση.

Τέλος, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως δεν είναι δυνατόν να αδειοδοτούνται μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς να είναι καθορισμένες οι χρήσεις γης.

Κριτική για έργα

Ο Φίλιππος Παππάς, εκπρόσωπος τύπου της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» άσκησε κριτική για τον τρόπο που αποφασίζονται και προχωρούν σημαντικές παρεμβάσεις στους Δήμους της Ηπείρου από την Περιφερειακή Αρχή.