Sun01172021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Εγκρίθηκε το ειδικό σχέδιο για τις πλημμύρες

  • PDF

plhmmyra-lekanopedioΤο «ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, ενέκρινε στην τακτική του συνεδρίαση, τελευταία της χρονιάς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αν και από την Περιφερειακή Αρχή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ένα μάλλον τυπικό θέμα, η κριτική της αντιπολίτευσης εστίασε στην απουσία μιας συγκροτημένης πρότασης, στην 160 περίπου σελίδων εισήγηση του σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη προτάσεις και σχέδια των 18 Δήμων της Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει παρέμβει σε κάθε ποταμό, παραπόταμο και τάφρο, «δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες για να μην έχουμε πλημμύρες.

Ενδεικτικά ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που δρομολογούνται στις Περιφερειακές Ενότητες, ήτοι:

• Στη δημοπράτηση μελέτης 2,7 εκ. ευρώ για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων,

• Στην αποκατάσταση των ρεμάτων της Π.Ε. Πρέβεζας (Τούση και Καρυδά) τα οποία παίρνουν το δρόμο υλοποίησης, μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»,

• Για την Ηγουμενίτσα πρόκειται να υλοποιηθεί έργο αξίας περίπου 4,3 εκ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε με μελέτη του Δήμου στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»,

• Στην Άρτα καθαρίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια το ρέμα Μπούση και πλέον είναι δυνατή η εκπόνηση μελετών για οριστικές λύσεις

Επίσης ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις της Περιφέρειας αποφεύχθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Ακολούθησε ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργου Πρέντζα, ο οποίος αφού τόνισε πως το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ευρύ ζήτημα και δεν εξαντλείται μόνο στα όσα περιέγραψε ο Περιφερειάρχης με τους καθαρισμούς ποταμών, ζήτησε ενημέρωση αν στο νέο ΕΣΠΑ που μιλά πολύ για την κλιματική αλλαγή, προβλέπονται προτάσεις που να αλλάζουν τους προσανατολισμούς της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης απάντησε μιλώντας για το φράγμα της Μεσοχώρας και για το πόσο αυτό το έργο θα απέτρεπε πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η πρόσφατη καταστροφή στην Καρδίτσα.

Τοποθέτηση Ζάψα

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» άσκησε κριτική για την απουσία του γενικού, υπερκείμενου πλαισίου όπως το Σχέδιο «Δάρδανος», που θα συμπεριλάβει το ειδικό σχέδιο που ήλθε προς συζήτηση. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Ζάψας, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει προηγούμενα ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επανειλημμένως έχουν ζητήσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

«Εάν πρόκειται για μια τόσο απλή υπόθεση, κατά τον κ. Περιφερειάρχη και τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αντίστοιχα, τότε προς τι η δική μας έγκριση. Επειδή το προβλέπει ο νόμος φυσικά. Αλλά η πρόνοια του νομοθέτη υπάρχει λόγω της σοβαρότητας του θέματος που άπτεται της Πολιτικής Προστασίας και η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν αφορά ένα απλό κείμενο (162 σελίδων), αλλά ένα σχέδιο αποτροπής πραγματικών κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν κατά το παρελθόν πολλές περιοχές της Περιφέρειας μας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως όταν βυθίστηκε η Εγνατία οδός και θα εξακολουθήσουν να ενσκήπτουν, λόγω και της κλιματικής αλλαγής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάψας.

«Το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών Πλημμυρικών Φαινομένων έρχεται με καθυστέρηση στο Περιφ. Συμβούλιο, στο γύρισμα του χρόνου και την νιοστή ώρα! Έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση - ενδεχομένως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρ. Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, να έχει κατατεθεί σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που είναι περισσότερο ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, να γίνει εξειδίκευση των μέτρων προστασίας και κανόνων επέμβασης και προπαντός να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, όπως και να συνεργαστούμε με τους δεκαοκτώ Δήμους, οι οποίοι στο μεταξύ προχωρούν ή έχουν προχωρήσει στο δικό τους σχεδιασμό» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας ο κ. Ζάψας τόνισε πως η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα ένα συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μελετών και έργων για όλη την επικράτεια της Περιφέρειας και να το παρουσιάσει δημόσια, ένα σχέδιο όπως τόνισε που αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο συντονισμού και μέσων αντιμετώπισης έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Απαντώντας στις επικρίσεις Ζάψα, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον για προτάσεις από πλευράς των Δήμων.