Sun01172021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μουδιασμένη πρεμιέρα για το clik away

  • PDF

agora-ioanninwn-1Υποτονική είναι η εικόνα στην κεντρική αγορά στα Ιωάννινα σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για το λιανεμπόριο, με πολλά καταστήματα να μην ανεβάζουν ρολά. Κίνηση υπάρχει στα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία όπου και τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το click away μπήκε στην καθημερινότητα της πόλης χωρίς ωστόσο να βρίσκει πολλούς οπαδούς μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων.

Οι επιχειρήσεις που θεωρητικά σήκωσαν ρολά δεν είναι πολλές και η εικόνα που είχε η αγορά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου δύσκολα θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες.

Σε συνομιλία με επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου, διαπιστώνεται, ότι στα Ιωάννινα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές ή μεσαίες, χωρίς τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων από το διαδίκτυο.


Τι λέει ο Εμπορικός Σύλλογος

Την άποψη πως η κυβέρνηση με την αποφασή της για συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων, μέχρι τις 7 Γενάρη, σφίγγει επικίνδυνα τον κλοιό στην συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, τονίζει πως η απόφαση για πωλήσεις με τη μέθοδο του «click away», επιβεβαιώνει πως ο εμπαιγμός απέναντι στους μικρούς έμπορους δεν έχει πάτο, αφου ουσιαστικά εξυπηρετει τις μεγάλες αλυσιδες του εμποριου να διοχετευσουν, με αυτόν τον τρόπο, τις υπέρογκες ηλεκτρονικές πωλησεις τους τώρα που οι μεταφορικές έχουν φρακάρει.

Ο Εμπορικός σύλλογος επισημαίνει ότι τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

«Δεν μπορεί τώρα να μας κουνάει το δάκτυλο και να κλίνει την "ατομική ευθύνη" σε όλες τις πτώσεις. Ενώ, ταυτόχρονα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό οικονομικό μέτρο για τους μικρούς α/α εμπόρους, που έχουν φτάσει σε αυτή τη δεινή κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Μέτρα στήριξης

Ο Εμπορικός Σύλλογος απαιτεί εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων:

 Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρη εξοπλισμό κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID-19, αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.

 Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

 Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

 Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

 Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

 Το άμεσο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στο λιανεμπόριο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση και στην πρώτη καραντίνα. Όχι στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

 Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

 Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι τον Απρίλη 2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

 Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

 Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

 Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.