Thu08062020

Last update10:57:42 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Διαλύεται η Βουλή, εκλογές στις 7 Ιουλίου

  • PDF

ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

tsipras 2019Ξεκίνησε και επίσημα τη Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο προεδρικό μέγαρο, όπου συνάντησε τον Προκόπη Παυλόπουλο, και του ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου.

Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, οι πρόωρες εκλογές έχουν «κλειδώσει» για τις 7 Ιουλίου, μετά και τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και τις 9,5 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ.

Ζητώντας τη διάλυση της Βουλής, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, όπως άλλωστε έχουν κάνει και άλλοι προκάτοχοί του κατά το παρελθόν.

Η επίκληση των εξελίξεων στην οικονομία και στα εθνικά θέματα, αν και έρχεται σε αντίφαση με τα όσα είχε δηλώσει την επομένη των ευρωεκλογών, όταν, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες, είχε πεί ότι «δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα», του επιτρέπει να αποφύγει τον... σκόπελο της διεξαγωγής των εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τον μόνο υπουργό που θα αλλάξει ο κ. Τσίπρας θα είναι αυτός των Εσωτερικών, ενώ αναμένεται να ορίσει και νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

Η επόμενη μέρα

Υπενθυμίζεται ότι σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή. Ο λόγος δεν ήταν μόνο η συντριπτική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, αλλά και η υπόθεση με τις μετατάξεις στη Βουλή, «τραυμάτισε» ακόμα περισσότερο την ήδη τσαλακωμένη εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν ότι η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν κλειστή στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της One Channel και της Νίκης Ζορμπά, ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή ζήτησε να είναι όλοι πολύ αυστηροί με τους εαυτούς τους, καθώς και να δείξουν μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Πέραν της αισιοδοξίας και του μηνύματος συστράτευσης, ο πρωθυπουργός άφησε μια αιχμή για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος στις ευρωεκλογές. «Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση εν όψει εθνικών εκλογών» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση κινήθηκε σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:

– Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

– Την οργάνωση της εκλογικής μάχης.

– Την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες φαίνεται πως θα βασιστεί και το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην εξαγγελία και νέου «πακέτου» παροχών και ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και να... περιορίσει, ουσιαστικά, το μέγεθος της επικείμενης ήττας του κυβερνώντος κόμματος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Παρά τις αντιδράσεις από την Κομισιόν, η οποία δεν έχει εξετάσει ακόμα τις δημοσιονομικές συνέπειες της κατάργησης της μείθωσης του αφορολόγητου, αλλά έχει ήδη εγείρει ενστάσεις, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παροχών. Ετσι, αναμένεται να κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για 500.000 νέες θέσεις, για θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με έμφαση στους νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες, καθώς και να δώσει κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα οικονομικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, επιμένοντας στο δίλημμα «ή με την ελίτ ή με τους πολλούς». Και αυτό, μολονότι με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακύρωσε και τα θετικά μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης, που έχει κυρίως πληγεί στα χρόνια της κρίσης.


Τα ψηφοδέλτια

Σε ότι αφορά πάντως τα ψηφοδέλτια στο νομό Ιωαννίνων, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οπότε θα γνωρίζουμε τις τελικές αποφάσεις των κομμάτων, κυρίως σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, όπου υπάρχει μια πρώτη αλλά όχι πλήρης εικόνα.

Πιθανά μέχρι την Παρασκευή θα γνωρίζουμε και τους υποψηφίους άλλων κομμάτων που θα ζητήσουν την ψήφο των Γιαννιωτών, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα το ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2019 18:26