Sat08152020

Last update02:26:51 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συμφωνεί, εν μέρει, με την αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

  • PDF

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

xanthos-syriza-ioanninaΕν μέρει συμφωνεί με την αυτοκριτική που γίνεται αυτό το διάστημα από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως τόνισε στις δηλώσεις του από τα Γιάννενα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση που έχουν ανοίξει με δηλώσεις τους οι Βούτσης, Τσακαλώτος και Σκουρλέτης αναφορικά με το αν έπρεπε να ρίξει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014-2015, και για το αν ήταν έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την ανάγκη να γίνει αυτοκριτική για να μάθει από τα λάθη του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ασφαλώς και οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή, συγκροτημένη και συλλογική συζήτηση για την αποτίμηση της κυβερνητικής μας θητείας, για τον εντοπισμό αδυναμιών, ακάλυπτων αναγκών και ελλείψεων που σίγουρα υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας όπως και σε όλα τα επίπεδα του κυβερνητικού έργου» σημείωσε και ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα της αριστερής κινηματικής αντιπολίτευσης που μέχρι το 2012 φάνταζε εντελώς ουτοπικό να μπορέσει κάποια στιγμή να παίξει ρόλο στη διακυβέρνησή της χώρας.

Η χρεοκοπία του παλιού πολιτικού συστήματος που στη συνείδηση των πολιτών την οδήγησαν στα βράχια, στη χρεοκοπία και τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας οδήγησε ένα κομμάτι της κοινωνίας να δώσει την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΑ να ασκήσει το ρόλο του ως μια κυβερνώσα αριστερή και αυτό ήταν μεγάλη αλλαγή και πρόκληση, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός. Την πρόκληση αποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς χωρίς να διαθέτει κυβερνητική πείρα είπε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το είπε ο Αλ. Τσίπρας τότε και οι πολίτες αναγνώρισαν και την έξωθεν καλή μαρτυρία του και την εντιμότητα του πολιτικού φορέα. «Θεωρώ ότι κάναμε όλοι μας το πραγματικά καλύτερο δυνατό, ειδικά στον τομέα της υγείας, επειδή είμαστε άνθρωποι που είχαμε την οργανωτική σχέση με το σύστημα και νομίζω ότι είχαμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα τηρουμένων των αναλογιών» σημείωσε.

Αναγνώρισε δε πως πιθανότατα να υπήρχαν προβλήματα στη δυνατότητα συνεργασίας και διαχείρισης με τον υπηρεσιακό μηχανισμό του κράτους που είναι σκληρός και δύσκαμπτος και που συχνά εξαιτίας των παθογενειών του δυσκολεύει στην υλοποίηση πολιτικών επιλογών. «Αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα που συναντήσαμε, μπορεί να μην είχαμε την εμπειρία της διακυβέρνησης αλλά προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με το έντιμο δυναμικό» τόνισε.

Κατέληξε ωστόσο πως είναι άλλο η αυτοκριτική και άλλο το αυτομαστίγωμα που καταντά να το εκμεταλλεύεται ο αντίπαλος. «Η συζήτηση βοηθά στον κριτικό αναστοχασμό που οφείλουμε όχι για να αυτομαστιγωθούμε, όχι για να δώσουμε τη δυνατότητα στους αντιπάλους μας να αποδείξουν και να τεκμηριώσουν την κριτική περί ανικανότητας και αβελτηρίας αλλά για να εντοπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα που στη νέα προγραμματική πρόταση πρέπει να ενσωματώσουμε στην πολιτική μας, για να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί και πειστικοί στην διεκδίκηση της εξουσίας.

Όσον αφορά τα αίτια της πρόσφατης εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό ευθύνονται πολλοί παράγοντες: η άσκηση πολιτικών λιτότητας πάνω σε έναν κουρασμένο από τα μέτρα λαό, και άλλοι παράγοντες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, το προσφυγικό αλλά και κάτι τελευταίο: «η έλλειψης ενσυναίσθησης για τα ζόρια που περνούσε στην καθημερινότητά της η πλειονότητα των ανθρώπων, από πλευράς κυβερνητικών στελεχών όσων ασκούσαν εξουσία και ήταν σε θέση ευθύνης, δημιούργησαν ένα κλίμα δυσανεξίας που κεφαλαιοποίησε πολιτικά η ΝΔ».