Sat08152020

Last update02:26:51 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Διακομματική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

  • PDF

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΦΟΥΣΑ

Benizelos-FousasΑν έλειπαν οι γνωστές... ακρότητες του Μητροπολίτου Κονίτσης που χαιρέτισε την εκδήλωση, από το γεγονός της παρουσίασης του βιβλίου του Αντώνη Φούσα για το... «δάκρυ του Ελληνισμού» της Βορείου Ηπείρου θα έμενε μόνο η κοινή, διακομματική στάση του ελληνικού πολιτικού συστήματος της χώρας υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai, το πάνελ των ομιλητών για το βιβλίο του πρώην Υπουργού και γνωστού δικηγόρου Αντώνη Φούσα είχε το ενδιαφέρον της διακομματικής σύνθεσης: το απάρτιζαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος και σε ρόλο συντονιστού της εκδήλωσης η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, καθώς και οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο τελευταίος παρατήρησε μεταξύ άλλων που «πουθενά αλλού δε συμβαίνει οι Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα να είναι Αλβανοί και στην Αλβανία Έλληνες»...

Το μήνυμα της συνεργασίας έστειλε με το χαιρετισμό του και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης που είπε πως «είμαστε ισχυροί σύμμαχοι, φίλοι, στρατηγικοί εταίροι» (σ.σ. με τους Αλβανούς).

Χαιρέτισε τέλος, ο Νικ Γκατζογιάννης, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής που είπε πως ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου είναι «μεγάλος πατριώτης, μεγάλος πολιτικός και μεγάλος Ηπειρώτης».

Ο Βενιζέλος

Στο κομμάτι των ομιλιών, η συντονίστρια της βραδιάς Σοφία Βούλτεψη μίλησε με θερμά λόγια για τον πρώτο ομιλητή, Β. Βενιζέλο και θυμήθηκε πως ως «Κυβερνητική εκπρόσωπος των Σαμαροβενιζέλων» δε δέχτηκε ποτέ μια παρατήρηση από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε πως αυτό τον καιρό υπάρχουν δύο παράλληλες επικαιρότητες: στο εσωτερικό η τροπή που παίρνει η σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης του πολιτικού αντιπάλου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis και η δεύτερη επικαιρότητα έχει την απόφαση της ΕΕ να μην προχωρήσει στην ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και το «γειτονικό κρατίδιο, τα Σκόπια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – ο Βενιζέλος στη συνέχεια μίλησε για τη... «λεγόμενη Βόρεια Μακεδονία»...

Η κ. Βούλτεψη προκάλεσε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να μιλήσει για την τελευταία εξέλιξη και ο κ. Βενιζέλος το έκανε σχετικά νωρίς στην ομιλία του:

Η απόφαση για τη μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Αλβανίας και μεταξύ ΕΕ και της «λεγόμενης Βόρειας Μακεδονίας» «εμφανίζει μια ΕΕ αναξιόπιστη και προκαλεί την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος στα Δυτικά Βαλκάνια».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ξεκαθάρισε εξ αρχής πως είναι μονόδρομος και ανέφερε τη ανάγκη διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας και την εκκρεμότητα της συμφωνίας με τη χώρα μας για την ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, την υφαλοκρηπίδα κτλ.

Για τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε:

Η μη έναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης ανατρέπει στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, την ισορροπία της Συμφωνίας των Πρεσπών, το περίφημο erga omnes που εξαρτάται πρακτικά από την ολοκλήρωση δύο μεταβατικών περιόδων: μίας τεχνικής που αφορά τη δημόσια διοίκηση της Β. Μακεδονίας και μιας πολιτικής που εξαρτά την χρήση του ονόματος στο εσωτερικό από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ καθώς για κάθε κεφάλαιο που ανοίγει γεννάται η υποχρέωση της χρήσης του ονόματος στο αντίστοιχο πεδίο και πλέον, δε γεννάται η νομική υποχρέωση για την εσωτερική χρήση του ονόματος σε κανένα πεδίο.

«Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ερώτημα αν για την Ελλάδα το συμφέρον είναι να έχουμε σταθερά Βαλκάνια στις γειτονικές μας χώρες ή μήπως η εκκρεμότητα, η ρευστότητα, η πολιτική σύγκρουση εμάς ως Ελλάδα μας συμφέρει; Η άποψή μου είναι κατηγορηματικά όχι» σημείωσε.