Thu05282020

Last update11:26:48 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πως γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στα Γιάννενα

  • PDF

kke-protomagia 2020Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πόλη των Ιωαννίνων μπήκαν στη μάχη διάδοσης του μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιά ξεκινώντας με μια λιτή εκδήλωση της Κ.Ο. και συνεχίζοντας με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΕΚΙ και των σωματείων, των φορέων της πόλης και σε χωριά.

Στο κέντρο, στο σημείο που είναι το ρολόι κρεμάστηκε από νωρίς γιγαντοπανό και ακολούθησε στο Δημαρχείο η εκδήλωση με το σύνθημα του Κόμματος «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ».

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από τη Γραμματέα της Τ.Ε. Ιωαννίνων, Ανδρεάδου Μαρία, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Δύο μήνες ζωής σε συνθήκες πανδημίας φάνηκαν αρκετοί για να βγουν με μεγαλύτερη ορμή οι τεράστιες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Ο κορονοϊός κατάφερε να σπάσει τη βιτρίνα του καπιταλισμού των ψεύτικων δυνατοτήτων και να αποκαλύψει περίτρανα την ανεπάρκεια του καπιταλισμού στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Η βιτρίνα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων (ΕΕ, ΝΑΤΟ) που δήθεν εξασφαλίζουν στα κράτη μέλη ασφάλεια, βοήθεια, αλληλεγγύη έγινε θρύψαλα από τις πρώτες κιόλας μέρες και εξακολουθεί. Eurogroup που παζαρεύουν μέρες, ενώ οι λαοί της Ευρώπης μετρούν εκατομμύρια νεκρούς. Μέσα ατομικής προστασίας που γίνονται πεδίο ανταγωνισμού, κερδοσκοπίας. Μυστικές υπηρεσίες που κλέβουν για λογαριασμό της χώρας τους μέσα ατομικής προστασίας που προορίζονται για άλλη χώρα. Φαρμακοβιομηχανίες και επιστήμονες στην υπηρεσία τους που κρύβουν τα αποτελέσματα για να μη χάσουν την πρωτιά της πατέντας, άρα και του καθορισμού της τιμής του φαρμάκου, του εμβολίου.

Αν αυτό δεν είναι βαρβαρότητα, τότε τι είναι;»...

Ακολούθησε αφιέρωμα σε πρωτομαγιές από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που δεν είναι και τόσο γνωστές, όπως αυτή του 1929-1930 αλλά και άλλες πριν και μετά, που διατηρούν την επικαιρότητα τους ακόμα και σήμερα και είναι ιδιαίτερα διδακτικές για τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη διεθνή και ακολούθησε πορεία προς τη συγκέντρωση του ΕΚΙ.


Δήλωση της Μερόπης Τζούφη

Η 1η Μάη είναι ημέρα μνήμης αλλά και αγώνα. Οι εργαζόμενοι στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στη φτώχεια, την ανεργία και την κατάρρευση της κοινωνίας.

Σε μέρες εγκλεισμού και πανδημίας, επιχειρείται η νομοθέτηση μέτρων που απειλούν τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, επικαιροποιώντας την ανάγκη υπεράσπισης μισθών, συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος για δωρεάν πρόσβαση όλων στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο. Αποτίουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που θυσιάστηκαν, φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και υπέφεραν για μια δίκαιη κοινωνία. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο, της Πρωτομαγιάς του 1924, του Μάη του 1936, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής που εκτελέστηκαν από τους ναζί την 1η Μαΐου του 1944.

Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να δικαιώσουμε τους αγώνες του λαού μας, αλλά και να δώσουμε όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για όλους, για να μείνουμε όλοι όρθιοι.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 02 Μάιος 2020 17:34