Thu10012020

Last update08:02:25 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στη Ζίτσα συνέχισε τις εξορμήσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ

  • PDF

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΠΛΙΑΚΟ

zitsa-syrizaΑντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων, αποτελούμενη από τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη, τους πρώην βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,Γιάννη Στέφο και Χρήστο Μαντά, τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας Σπύρο Πάικα και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Οργάνωσης Ζίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους Αντιδημάρχους Φώτη Ράρρα και Κατερίνα Μπαλάφα, στα πλαίσια της εξόρμησης για το πρόγραμμα μας «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Πολλά και σημαντικά θέματα αναδείχθηκαν από τη συζήτηση, που αφορούν κυρίως στην ανάγκη λήψης μέτρων στην περιοχή αυτή, που έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά λόγω της αυξημένης βιομηχανικής δραστηριότητας που φιλοξενεί, αλλά και των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, αλλά και η διαχείριση των ζωικών αποβλήτων της περιοχής που απειλούν την οικολογική ισορροπία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ίδρυση και λειτουργία μικρών μονάδων βιοαερίου στα όρια του Δήμου υιοθετείται από τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας, με προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων αναφορικά με την ισχύ τους και την εξυπηρέτηση μόνο των αναγκών των πτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Ζίτσας. Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο αίτημα του Δημάρχου Ζίτσας για ίδρυση και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στον Δήμο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σημαντικό έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων, έργο 36,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του λεκανοπεδίου.

Επισημάνθηκε και από τις δυο πλευρές το γεγονός ότι πολλά έργα υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ή εξελίσσονται με την σημαντική χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που ενίσχυσαν ουσιαστικά -μετά από πολλά χρόνια- την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητούμενο η δυνατότητα της απευθείας διεκδίκησης σημαντικών πόρων ΕΣΠΑ από τους δήμους, χωρίς διαμεσολάβηση.

Σημαντική χαρακτηρίστηκε για την περιοχή η ίδρυση και λειτουργία δημόσιου ΙΕΚ στο Δήμο Ζίτσας, που ενέκρινε η προηγούμενη Κυβέρνηση και αναμένεται η πλήρης ανάπτυξη όλων των εγκεκριμένων ειδικοτήτων του και ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναφορά στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα. Επισημάνθηκε, επιπλέον, η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια, προκειμένου να στεγάσουν αξιόπιστα το αυξημένο μαθητικό δυναμικό της περιοχής.

Αναφέρθηκε η πολύ κρίσιμη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ ζητήθηκε βοήθεια για πιθανές ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την υποστήριξη του δήμου προς το Κ.Υ.Βουτσαρά σε αναλώσιμα, με στόχο την καλύτερη λειτουργικότητα του.

Ζητήθηκε η διερεύνηση της απόδοσης αντισταθμιστικών ρυθμίσεων, για την φιλοξενία της προσφυγικής δομής «Αγία Ελένη», που έχουν υλοποιηθεί σε άλλους αντίστοιχους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες-μετανάστες.

Σημαντικό αίτημα διαχρονικά για τον Δήμο Ζίτσας αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου Ιόνια - Κακαβιά που θα συμβάλει καθοριστικά, τόσο στην αύξηση της επισκεψιμότητας, όσο και στην μείωση του κόστους της εμπορευματικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα ζητήματα δημοκρατίας που ανακύπτουν από τις νομοθετήσεις - παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στην λειτουργία των δημοτικών οργάνων, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να ζητά την περιφρούρηση και τον σεβασμό από τους αιρετούς στη βούληση των ψηφοφόρων, όπως αυτή εκφράστηκε με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κοινό αίτημα είναι η άμεση προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας,το οποίο θα καλύψει τις εποχικές ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό και ταυτόχρονα θα προσφέρει εργασία σε πολλούς συμπολίτες μας, σε μια περίοδο που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται δραματικά.

Συζητήθηκαν, επίσης και τα θέματα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας αλλά και των δασικών χαρτών, θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου του Νομού Ιωαννίνων.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ εκδήλωσε την πρόθεση να συμβάλλει στην προώθηση λύσεων μέσα από τοπικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες για το καλό του τόπου και των πολιτών.