Wed08122020

Last update02:26:51 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στα Πανεπιστήμια το μπαλάκι για τη λειτουργία των νέων τμημάτων

  • PDF

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

panepistimioiwanninwnΔιευκρινίσεις για την έναρξη και λειτουργία νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 δίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί υποψήφιοι φοιτητές και οι γονείς τους διατυπώνουν, εύλογα, ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσει το εύρος των ελλείψεων και τις κάλεσε «να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως:

«Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφωνήσαμε εξ αρχής με το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Και αυτό, γιατί η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, με τη δημιουργία και νέων τμημάτων, έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Βιώνουμε, δυστυχώς, τις συνέπειες της ανεύθυνης αυτής πολιτικής, που έγινε με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Καλούμαστε, σήμερα, να διαχειριστούμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση για τα νέα αυτά τμήματα. Η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έχει πλέον ολοκληρωθεί. Τα νέα αυτά τμήματα αποτελούν ήδη επιλογές πολλών υποψηφίων. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η συμπερίληψή τους στα μηχανογραφικά δελτία για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, προέχει τώρα να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους, θωρακίζοντας παράλληλα την ισορροπία και αδιαβλητότητα του συστήματος. Επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσουμε το εύρος των ελλείψεων και τις καλέσαμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων, όπως και για όλα τα τμήματα που θα υποδεχτούν φοιτητές το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην προσπάθεια αυτή».

M. Τζουφη: «Αποτυχημένες πρακτικές»

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την Παιδεία αποτελούν δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος δήλωσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Όπως ανέφερε, η Δημόσια Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης έχασε 36.000 εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό σύστημα στηρίχθηκε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό, η απερχόμενη Κυβέρνηση είχε προγραμματίσει την πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών, πέραν των 4.500 μόνιμων θέσεων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Ωστόσο, όπως τόνισε η κα Τζούφη, η νέα κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εξαγγελίες, η βουλευτής Ιωαννίνων και Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, επεσήμανε πως σηματοδοτούν την επιστροφή σε παλιές, συντηρητικές συνταγές, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως η «βάση του 10» επαναφέρει κριτήρια αποκλεισμού των μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δημιουργεί «πελατεία» για τα ιδιωτικά κολέγια, ενώ η επαναφορά του ν+2 και η διαγραφή των φοιτητών στερείται παιδαγωγικής λογικής και δεν έχει οικονομική επιβάρυνση για την Πολιτεία.

Τέλος, αναφερόμενη στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σημείωσε πως πρόκειται για ιδεοληψία της ΝΔ προκειμένου να ικανοποιήσει τα συντηρητικά της ακροατήρια στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη».