Fri08142020

Last update02:26:51 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τ. Καλογιάννη: Μια θητεία… χωρίς πρόγραμμα

  • PDF

Kalogianni-dimotiko-860x480Έντονη κριτική στο θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών, οικονομικού έτους 2019, άσκησε η παράταξη «Ιωάννινα_2023» κατά τη συνεδρίαση του σώματος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Βασίλης Κοσμάς, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στις 15.1.2020, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020. Σήμερα, ένα μήνα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού αυτού από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκύπτει μία ευρύτατη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. Δηλαδή προέκυψαν 114 διαγραφές ή μειώσεις εξόδων και 183 αυξήσεις εξόδων οι οποίες επιμερίζονται σε 100 για νέες εγγραφές δαπανών παρελθουσών χρήσεων και 83 σε νέες εγγραφές δαπανών που καταγράφονται για πρώτη φορά!».

Για το ίδιο θέμα η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης σημείωσε: «Η παράταξή μας επέλεξε να μην ασκεί δομική αντιπολίτευση (δηλαδή όχι σε όλα), αλλά μία προγραμματική, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Φαίνεται όμως, προϊόντος του χρόνου, ότι κινούμαστε στη σφαίρα του ρομαντισμού, αφού η Δημοτική αρχή πολιτεύεται σε ένα δυσδιάκριτο πλαίσιο, που αποτυπώνεται από μία παράφραση του τίτλου της πετυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής της μακαρίτισσας Μαρίας Ρεζάν: «Μια θητεία... έτσι χωρίς πρόγραμμα».

«Δεν αιτιολογείται, αλλιώς, ένα μήνα μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020, (στις 15.01.2020), να προτείνετε αναμόρφωσή του σε τέτοια μεγάλη κλίμακα! (δηλαδή αναμόρφωση σε 297 κωδικούς). Επάγεται, και σε αυτή την περίπτωση, ότι είχατε συντάξει το καίριο για τη λειτουργία του δήμου προγραμματισμό εισροών- εκροών, απλώς για να βγείτε από την υποχρέωση. Το αντιμετωπίσατε σαν μία απαρίθμηση απλών αλγεβρικών πράξεων και όχι με τη δέουσα υπευθυνότητα» τόνισε.

Στα σχέδια ακόμα... για τη Λίμνη

Η Τατιάνα Καλογιάννη ζήτησε ενημέρωση συγκεκριμένα για την σκοπιμότητα της δημιουργίας Μητρώου Περιβαλλοντικών Εθελοντικών Οργανώσεων από το Δήμο Ιωαννιτών, και ζήτησε να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο προγραμματισμός των δράσεων και παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για τη Λίμνη Παμβώτιδα», στο οποίο αναφέρονται πολλές δράσεις και ενέργειες για τις οποίες δικαιούχος Φορέας (Κύριος του Έργου) είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. «Επειδή, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σχεδιασμό με διάφορες δράσεις άμεσης, βραχυπρόθεσμης αλλά και μακροπρόθεσμης εφαρμογής με αναφορά το ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας, είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, μέχρι σήμερα, για την ωρίμανση των δράσεων που αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου, καθώς στον Προϋπολογισμό 2020 δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά σε αντίστοιχη δράση» ανέφερε η κ. Καλογιάννη.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας μίλησε για ένα νέο εγχείρημα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου που είναι το Περιβαλλοντικό Μητρώο με στόχο την καταγραφή των ενεργών φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από το περιβάλλον. Ο Δήμος θα υποστηρίξει δράσεις με τις υπηρεσίες του από τους κωδικούς που υπάρχουν και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιείται, όπως και το master plan της Περιφέρειας Ηπείρου που δίνει γενικές κατευθύνσεις για τη Λίμνη, χρειάζεται εξειδίκευση και ώριμες μελέτες προκειμένου να είναι έτοιμες για να χρηματοδοτηθούν έργα, όπως ανέφερε.

Ευχαριστούν οι Ξενοδόχοι

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων ευχαριστεί και συγχαίρει τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για την απόφαση που λάβανε εχθές, με ευρεία πλειοψηφία, και αφορά τον ορισμό επιτροπής για την παρακολούθηση και παραλαβή του έργου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου στην λίμνη Παμβώτιδα.

«Θεωρούμε ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την ίδρυση και εν συνεχεία λειτουργία του υδατοδρομίου στην πόλη μας, το οποίο θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην κατασκευή και λειτουργία μιας σύγχρονης υποδομής, η οποία θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας, ενισχύοντας πρωτίστως τον τουρισμό, αλλά και πληθώρα άλλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.