Fri01222021

Last update12:39:50 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μεγάλη ανταπόκριση στα rapid test

  • PDF

komy test rapidΠολύς ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο χώρο του μεγάρου της Περιφέρειας Ηπείρου για να κάνει το λεγόμενο rapid test, επί το ελληνικότερον... τεστ αντισωμάτων. Ήταν η πρώτη ημέρα από τις τρεις κατά τις οποίες οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διενέργεια αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων για τον covid-19.

Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την με ευρύτερο τρόπο διαδικασία τεστ στο γενικό πληθυσμό, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Δελλής, από την ομάδα διαχείρισης covid του ΕΟΔΥ που κάλεσε τους Γιαννιώτες να πάνε να κάνουν το τεστ τις επόμενες δύο ημέρες.

Τα rapid test είναι ασφαλή, είναι έγκυρα και είναι γρήγορα όσον αφορά τη διάγνωσή τους. Τα μοριακά τεστ από την άλλη, είναι μια παράλληλη διαδικασία με τα rapid test αντιγόνου που γίνονται αυτές τις μέρες από τον ΕΟΔΥ.

Η διαδικασία που ακολουθείται όταν το rapid test δείξει σήμα θετικό στον ιό για κάποιον άνθρωπο, είναι να γίνεται η επαλήθευση με μοριακό έλεγχο και από εκεί και πέρα δίνονται οδηγίες σε όποιον βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό για τα μέτρα που πρέπει να λάβει στο εξής.

Από τον Μάιο ήδη, όταν εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο οι ΚΟΜΥ (κινητές ομάδες υγείας), όπως δήλωσε ο κ. Δελλής, έχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 μοριακά τεστ και επομένως ο ΕΟΔΥ έχει σχηματίσει μια καλή εικόνα της περιοχής. "Είναι ωστόσο σημαντικό να συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε την υγεία σε όλους τους κατοίκους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

"Αυτό που είναι σημαντικό για τον ΕΟΔΥ είναι να γνωρίζουμε την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε καλύτερα τα μέτρα που εφαρμόζουμε και να φέρνουμε πάντα σε προσοχή των πολιτών και του πληθυσμού το τι πρέπει να κάνει, για να κρατήσει την υγεία του κατά το δυνατόν πιο καλά" τόνισε συγκεκριμένα.

Με την εικόνα της προσέλευσης που καταγράφηκε κατά την πρώτη μέρα διενέργειας των τεστ, αποτυπώνεται μια σημαντική ανταπόκριση του κόσμου και η έκκληση του κ. Δελλή ήταν για την προσέλευση όσα δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, άρα περισσότερων τεστ, ωσότου βέβαια εξαντληθούν και οι αντικειμενικές δυνατότητες που έχει ο ΕΟΔΥ, με αυτή τη διαδικασία.


Δηλώσεις Καχριμάνη

Απαντώντας ίσως και στην κριτική που ασκήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εικόνες συνωστισμού στις ουρές των ανθρώπων που περίμεναν έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου για να κάνουν το τεστ το πρωί της Τετάρτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε στις δηλώσεις του πως "έρχεται πολύς κόσμος, κρατάνε τις αποστάσεις..." και από εκεί και πέρα, είδε την αγωνία στον κόσμο να είναι τεράστια. "Πολλοί τώρα συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα, θέλω ο κόσμος να δείξει ψυχραιμία, να έλθει εδώ να κάνει τις εξετάσεις του αλλά πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα" είπε.

Όσον αφορά τις αιτίες για την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε πως ίσως ο μεγάλος εφησυχασμός ότι όλα πήγαιναν καλά στα Γιάννενα, έδωσε σκέψεις σε πολλούς ότι όλα αυτά είναι παραμύθι και αυτό πληρώνουμε σήμερα... όπως είπε.

Επέστησε την προσοχή στους γονείς λέγοντας πως κάθε μέρα με τις ιχνηλατήσεις διαπιστώνονται επικίνδυνες συμπεριφορές πολλών γονιών. Και εξήγησε: "όταν έχουν τα παιδιά στο σπίτι 2-3 μέρες με πυρετό και μετά τα στέλνουμε στο σχολείο, κάνουμε μεγάλο πρόβλημα και μεγάλο έγκλημα, γιατί έτσι πιάνουν πάρα πολύ είτε παιδιά άλλα και τους δασκάλους τους".

Για τις διάφορές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες κτλ. ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως θα έπρεπε να απαγορευτούν και να ισχύει ο περιορισμός για συγκεντρώσεις έως 9 ατόμων που προβλέπουν τα μέτρα.