Sat01162021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ν. Χαρδαλιάς: Κοντά, αλλά όχι ακόμα σε κατάσταση για lockdown τα Γιάννενα

  • PDF

Τόσο κοντά και τόσο μακριά από το τοπικό lockdown βρίσκονται τα Γιάννενα σύμφωνα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά.

Αυτό τόνισε μετά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων και με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, το μεσημέρι του Σαββάτου, θέτοντας σε συναγερμό την περιοχή μας που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού κινδύνου εδώ και μέρες.

Για τα επόμενα 24ωρα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται τα μέτρα και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Μαζί με τους γενικό γραμματέα του Υ. Υγείας κ. Πρεζεράκο και τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας κ. Παπαγεωργίου καθώς και με τον διευθυντή του ΕΟΔΥ, εξετάστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης τα νέα δεδομένα.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη αυτή είναι η πραγματικότητα, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν την πίεση που υπάρχει στην περιοχή» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά και πειθαρχημένα τα μέτρα τα επόμενα 24ωρα. «Είμαστε πολύ μακριά και πολύ κοντά για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, αν θα περάσουν τα Γιάννενα σε καταστάσεις που όλους μας στενοχωρούν εξαρτάται από μας τους ίδιους...» σημείωσε.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Χαρδαλιάς ζητώντας να τηρούνται τα μέτρα με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, πιστά και πειθαρχημένα. Το δικαίωμα στη διασκέδαση και στην ανεμελιά όπως είπε είναι αδιαπραγμάτευτο αλλά σε καταστάσεις έκτακτες όλοι οφείλουμε να συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο.

Τα κρούσματα

256 ενεργά κρούσματα υπάρχουν στην περιοχή μας και η ιδιαίτερη τάση των Ιωαννίνων είναι ότι για τα επόμενα 24ωρα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται τα μέτρα και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Μαζί με τους γενικό γραμματέα του Υ. Υγείας κ. Πρεζεράκο και τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας κ. Παπαγεωργίου καθώς και με τον διευθυντή του ΕΟΔΥ, εξετάστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης τα νέα δεδομένα.

Επικεντρωμένα στο Δήμο Ιωαννιτών σε αντίθεση με ότι συμβαίνει για παράδειγμα στην Κοζάνη. Από τα 256 ενεργά κρούσματα προκύπτουν 529 στενές επαφές high risk που συνδέονται με μετακινήσεις εντός του Δήμου και της γύρω περιοχής, χαρακτηριστικά που καθιστούν πρώτη προτεραιότητα τα Γιάννενα για την Πολιτική Προστασία.

Δεν υπάρχει ταβάνι ποσοτικό για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, επανέλαβε με έμφαση ο Υφυπουργός. Ένα κρούσμα μπορεί αν έχουμε μεγάλο αριθμό επαφών σε σημεία που αποτελούν σημεία υπερμετάδοσης να απασχολεί την υπηρεσία πολύ περισσότερο από δέκα κρούσματα χωρίς μετακινήσεις. Είναι πολυπαραγοντικοί οι δείκτες και δεν είναι μόνο η αναλογία προς τον πληθυσμό των 100.000 ή το σύνολο κρουσμάτων μέσα σε εφτά μέρες σειρά.

«Όταν αποφασίσουμε για κάποια πράγματα δεν αποφασίζει ο υφυπουργός αλλά μια εξαιρετική ομάδα κορυφαίων γιατρών και επιδημιολόγων που επεξεργάζεται αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά, τον χάρτη και την ιεράρχηση των επιπέδων», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για την αποτελεσματικότητα των rapid test είπε μεν ότι ελήφθησαν υπόψη και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην πόλη μας επί τριήμερο ωστόσο τόνισε πως τα τεστ αυτά που γίνονται από την πολιτεία συντεταγμένα οδηγούν σε ασφαλή εικόνα και πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα rapid test γενικά. Μόνο ο ΕΟΔΥ ή τα υγειονομικά συνεργεία εξασφαλίζουν τον βαθμό αξιοπιστίας που απαιτείται σε κρίσιμες ώρες.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επισφάλεια των αποτελεσμάτων που δίνουν ιδιωτικά εργαστήρια και με την πιθανότητα να περνούν από τα σύνορα κρυφά και χωρίς ελέγχους Αλβανοί, ο κ. Χαρδαλιάς υποβάθμισε τη σημασία αμφοτέρων επιμένοντας πως είναι σημαντικό σε όλα αυτά που καταγράφονται ως φήμες να προτάσουμε ως μόνη λύση την εφαρμογή των μέτρων. «Ακόμα και αν έχει διαφύγει ένας ή είναι προβληματικό ένα τεστ, αν ο καθένας από μας αντιληφθούμε τη σημαντικότητα του να φοράμε μάσκες και απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για μάσκα σε εξωτερικούς χώρους»... όπως είπε. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι αν ο καθένας ξεχωριστά φορά τη μάσκα.

Δηλώσεις Καχριμάνη – Ελισάφ

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εξήρε την καθημερινή συνεργασία με τον Υφυπουργό. «Είμαστε πολύ δύσκολα, σε έκτακτη περίοδο, πρέπει όλοι να τηρούμε αυτά που πρέπει, μάσκα υποχρεωτικά και μετά να σεβόμαστε τους άλλους που είναι δίπλα μας» είπε. Ανέφερε δε πως «χθες το βράδυ έλεγαν πολλοί ότι θα κλείσουμε δε θα κλείσουμε... Αν προσέξουμε όλοι μπορεί να μην κλείσουμε, αν δεν προσέχουμε θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι...» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για την ατομική ευθύνη τέλος μίλησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. «Είναι η ύστατη ώρα της ατομικής ευθύνης» σημείωσε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Οκτώβριος 2020 14:15