Mon11302020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συγκέντρωση και στάση εργασίας στο ΠΓΝΙ

  • PDF

apergia-pgniΣυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι και στάση εργασία μέχρι τις 13.00 θα πραγματοποιήσουν αύριο οι υγειονομικοί υπάλληλοι έξω από το ΠΓΝΙ συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ και στην οποία συμμετέχει η ΟΕΝΓΕ.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από την πανδημία λόγω των χρόνιων παθογενειών που αντιμετωπίζουν και προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μεγάλη επικινδυνότητα. Οι παθογένειες του συστήματος υγείας που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση είναι πολλές.

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας επεσήμαναν ότι η μετατροπή του συστήματος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν συγκεκριμένα Νοσοκομεία Αναφοράς που νοσήλευαν περιστατικά κορωνοϊού, υποστηριζόμενα και από ΜΕΘ. Τώρα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτύξει κλίνες κορωνοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Αποτέλεσμα είναι τα ύποπτα κρούσματα να νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με κίνδυνο διασποράς του ιού. Επιπροσθέτως, γίνεται σύμπτυξη κατάργηση κλινικών προκειμένου να αναπτυχθούν κλινικές κορωνοϊού με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Επιπλέον, πολλά από τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ για κορωνοϊό και καθυστερούν 1 έως 3 ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και έτσι δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα με κίνδυνο διασποράς.

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο τεστ κάνουν μόνο στους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν ή είναι ύποπτα κρούσματα. Οι εργαζόμενοι δεν υποβάλλονται σε τακτικά τεστ κορωνοϊού παρά μόνο όσοι επιστρέφουν από άδεια και όσοι ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει η καραντίνα στους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης, ότι παρά τις δεσμεύσεις για ένταξη στα ΒΑΕ ακόμη δεν υπάρχει εξέλιξη και η Επιτροπή πήρε παράταση ενός μήνα και θα ολοκληρώσει το έργο της τέλος Νοεμβρίου.

Επιπλέον, θεωρούν υπερβολική την απόφαση για αναστολή των χειρουργείων σε τέτοιο υψηλό ποσοστό 80% και τη σταδιακή μετατροπή των ΜΕΘ μόνο για περιστατικά κορωνοϊού γιατί όπως λένε, θα αυξήσουν την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις. Πολλοί ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργεία πάνω από ένα χρόνο τα οποία με την συγκεκριμένη απόφαση αναβάλλονται επ' αόριστο.

Χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα νοσοκομεία. Η μετατροπή των Γενικών ΜΕΘ, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των αιθουσών ανάνηψης, των χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών αφού διασωληνωμένα περιστατικά θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κλίνες ΜΕΘ.

Κλείνοντας επισημαίνει ότι η αναστολή των κανονικών αδειών σε αυτή τη φάση αναδεικνύει για άλλη μια φορά όπως και στο πρώτο κύμα τις ελλείψεις προσωπικού καθότι 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα. Ενώ, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαρκή ομηρία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Η ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις 12 Νοεμβρίου με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους και στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των Κ.Υ., με μορφές που θα αποφασίσουν οι Ενώσεις σε συνεννόηση με τα αντίστοιχα Πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων.

Ωστόσο και στις 17 Νοέμβρη δηλώνει τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση ότι θα τις απαγορεύσει.

Ενώ θα είναι στις επάλξεις και στις 26 Νοέμβρη με συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Το ΠΑΜΕ

Από την πλευρά της και η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του ΠΓΝΙ καλεί στη σημερινή συγκέντρωση τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Δε θυσιάζουμε την Υγεία και τα δικαιώματα μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Ζητάμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, περιοδικό έλεγχο των υγειονομικών για covid19, test σε κάθε ασθενή που εισάγεται στο ΠΓΝΙ, επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, να ανακληθεί η απόφαση για την περικοπή των τακτικών χειρουργείων, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, τους μαζικούς χώρους δουλειάς και τις δομές πρόνοιας.