Sun11292020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Αποσχιστικές τάσεις εξ Ιωαννίνων στον ΦΟΔΣΑ

  • PDF

ergostasio-asa-eleftheroxoriΜε τη νομική διερεύνηση του άρθρου 62 του Νόμου 4735/2020 που προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές (εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ), θα προχωρήσουν οι Δήμοι των Ιωαννίνων στο επόμενο βήμα προς το... σχίσμα από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας των Ιωαννίνων η οποία έγινε την Τετάρτη στο Δημαρχείο της πόλης, και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Η πρόσκληση του Μωυσή Ελισάφ ήλθε σε συνέχεια του αιτήματος του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου να εξεταστεί η πιθανότητα επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης των τριών διαχειριστικών ενοτήτων της Ηπείρου.

Ο μοναδικός από τους οκτώ Δημάρχους των Ιωαννίνων που απουσίαζε ήταν ο Κώστας Τζαφέας, εκ Μετσόβου. Παρόντες οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων, Ζίτσας, Δωδώνης, Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου.


Τι ειπώθηκε

Το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές συναινετικό στην κατεύθυνση της διερεύνησης της δυνατότητας επαναφοράς σε ένα καθεστώς, με γνώμονα το όφελος των δημοτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Ένα πλαίσιο ερωτημάτων θα τεθεί σε έγκριτο νομικό προκειμένου να αποφανθεί αν έχει εφαρμογή στην Ήπειρο η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία ήταν φωτογραφική για την Περιφέρεια Κρήτης. Η διαφορά των δύο περιοχών ήταν ότι εδώ η διαχείριση των απορριμμάτων σχεδιάστηκε με κεντροβαρικό τρόπο, κατασκευάστηκε ένα εργοστάσιο που εξυπηρετεί όλη την Ήπειρο και τίθενται πολλά ερωτήματα για το μέλλον, αν προχωρήσει η ξεχωριστή διαχείριση, για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες πλην Ιωαννίνων. Πώς θα διαχειριστούν τα σκουπίδια τους οι άλλοι 10 Δήμοι της Ηπείρου;

Ο νομοθέτης ορίζει δυνατότητα σύστασης ΦΟΔΣΑ από Δήμους στα όρια των οποίων «έχει προβλεφθεί τουλάχιστον ένας ΧΥΤΑ αποβλήτων και τουλάχιστον μία μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων ή άλλο έργο ή υποδομή...». Στην περιοχή μας όμως, αυτά τα έργα λειτουργούν ήδη, άρα δε μπορεί να ανατραπεί ο υφιστάμενος χάρτης υποδομών.

Μετά τη νομική επεξεργασία θα ακολουθήσει και η οικονομοτεχνική μελέτη που θα καθορίσει αν είναι και συμφέρον για τους 8 Δήμους των Ιωαννίνων να έχουν τη δική τους διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί και αυτό δεν είναι βέβαιο.

Πιο προβληματισμένος με την πρόταση εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου που διαφώνησε με τη λογική των διαιρέσεων και των διαχωρισμών στη δεδομένη στιγμή, πολύ περισσότερο, όταν μάλιστα η διαχείριση των σκουπιδιών σχεδιάστηκε στην Ήπειρο με περιφερειακά χαρακτηριστικά. Συναίνεσε ωστόσο στις επόμενες κινήσεις των Δημάρχων των Ιωαννίνων, σε μια λογική βλέποντας και κάνοντας...

Από άλλους τέθηκε το ζήτημα της συνέχειας του κράτους και των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Μπορεί οι 18 Δήμοι της Ηπείρου με τα δημοτικά τους συμβούλια πριν από καιρό να είπαν όλα όχι στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, από τη στιγμή της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ωστόσο, οι εκπρόσωποι των οκτώ Δήμων των Ιωαννίνων συναίνεσαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας, επί προεδρίας του Σπύρου Κωνσταντόπουλου. Τώρα, οι Δήμαρχοι των Ιωαννίνων έρχονται απέναντι σε αυτή την απόφαση, ουσιαστικά δική τους, παρουσιάζοντας μια εικόνα αντίφασης.

Τρεις Δήμαρχοι τέλος, επικαλέστηκαν νομικές γνωμοδοτήσεις αντικρουόμενες. Ο Μωυσής Ελισάφ επικαλέστηκε τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών που λέει πως ο νόμος έχει εφαρμογή, ο Δήμαρχος Κόνιτσας υποστήριξε το εντελώς αντίθετο και ο Δήμαρχος Ζίτσας είπε πως νομικός του γνωμοδότησε ότι είναι «ως μηδέποτε εκδοθείσα» η απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συγχώνευση των τριών ΦΟΔΣΑ σε έναν...


Τι λέει η υπόλοιπη Ήπειρος;

Μετά από τις κινήσεις αυτές, ενδιαφέρον θα έχει πια και η αντίδραση εκ μέρους των Δημάρχων της υπόλοιπης Ηπείρου. Οι δήμαρχοι σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα δεν θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ ωραία με τις αποσχιστικές τάσεις των συναδέλφων τους από τα Γιάννενα κι έχουν ένα ακόμα λόγο να κατηγορούν τους γιαννιώτες πως κινούνται ως τα "αφεντικά" της Ηπείρου, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την έννοια της περιφερειακής συνείδησης, κάτι που έχει καταγγελθεί άλλωστε ουκ ολίγες φορές στην ΠΕΔ Ηπείρου, ειδικά στις αρχές της.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η άποψη της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία πάντα έχει καθοριστικό ρόλο σε τέτοιες διενέξεις. Ειδικά στην περίπτωση της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ανάληψης της αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες και όχι τους ΦΟΔΣΑ. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, όσοι κινούν τέτοιες διασπαστικές λογικές να ρίχνουν νερό στον μύλο του Περιφερειάρχη, διευκολύνοντάς τον μελλοντικά να υποστηρίξει πως οι δήμοι είναι ανίκανοι να συνεργαστούν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, διεκδικώντας με μεγαλύτερη ένταση την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων.