Sun11292020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μέτρα στήριξης ζητούν από το υπουργειό Δικαιοσύνης οι δικηγόροι των Ιωαννίνων

  • PDF

dikastiko-megaro--Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στη συνεδρίασή του της 11.11.2020 καταγγέλλει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαφορετική δικαστική αντιμετώπιση των περιοχών της χώρας και ζητά επειγόντως μέτρα στήριξης των δικηγόρων.

Η αγωνία και η πάγια θέση του δικηγορικού σώματος έγκειται στη διαρκή λειτουργία των δικαστηρίων και στη δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών με ασφάλεια, τονίζει η ανακοίνωση και προς τούτο η Κυβέρνηση όφειλε να λάβει εγκαίρως αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και θωράκισης του συστήματος δημόσιας υγείας.

«Η αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων αποτελεί την εύκολη λύση που δεν θα πρέπει να επιδιώκει ουδεμία Κυβέρνηση γιατί η δικαιοσύνη συμβάλει στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, υπερασπιζόμενη την αξία και την ελεύθερη ανάπτυξη του ανθρώπου» τονίζεται και ο ΔΣΙ καταγγέλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης διότι είχε υποχρέωση να προνοήσει εγκαίρως για ειδικά μέτρα και έκδοση ειδικών ρυθμίσεων δικονομικών αστικών, διοικητικών και ποινικών, προκειμένου να υπάρχει σαφής ενημέρωση και να μη δημιουργείται αβεβαιότητα και αγωνία για το καθεστώς που θα ισχύσει την επόμενη μέρα. Να αποφευχθεί η τήρηση διαφορετικής δικονομίας σε κάθε πόλη και δικαστήριο της χώρας που ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ που πρέπει να αισθάνεται ο κάθε πολίτης και όλοι οι παράγοντες της δικαιοσύνης σε μία ευνομούμενη πολιτεία».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης την ύστατη ώρα και μετά από συνεχείς πιέσεις ρύθμισε τη λειτουργία των δικαστηρίων στις 7 Περιφερειακές Ενότητες που βρισκόταν σε αναστολή από 15 ή από 29 Οκτωβρίου 2020, ενώ ακόμη δεν έχει φροντίσει για την έκδοση των απαραίτητων νομοθετικών διατάξεων για την πλήρη, αν και όποτε επέλθει, επαναλειτουργία των δικαστηρίων με ασφάλεια. Επιπλέον καθίσταται επιτακτική η άμεση παράταση όλων των προθεσμιών του Κτηματολογίου, που λήγουν στις 31.12.2020 καθώς λόγω των συνθηκών είναι αδύνατη η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων έχει προτείνει ήδη τρόπους και λύσεις για τη συνέχιση όλων των εργασιών των δικαστηρίων με ασφάλεια και καλεί τα μέλη του και όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης να επιδείξουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να παρέλθει χωρίς απώλειες αυτή η πρωτόγνωρη για όλους χρονιά. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν χωρούν αντιπαλότητες, υπερβολές και επίδειξη εξουσίας παρά μόνον αναγκαία συστράτευση όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης για την εκπλήρωση του κοινού σκοπού και καθήκοντος» σημειώνεται.

Καταλήγοντας ο ΔΣΙ ζητά μέτρα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης για τους δικηγόρους μέλη του:

1. Χορήγηση ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΎ ΣΚΟΠΟΥ σε όλους τους συναδέλφους.

2. Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι το τέλος του έτους 2021.

3. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΝΟΕ 2020 και των επομένων μηνών (αν συνεχιστεί η κατάσταση) ή να ανασταλούν στα πρότυπα των μηνών 2ου, 3ου και 4ου 2020.

4. Επίσπευση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος έτους, ώστε να υλοποιηθεί από τις αρχές του 2021 η επιστροφή πιστωτικών γραμματίων 2020.

5. Αναστολή όλων των δόσεων ρυθμίσεων και οι δόσεις εκκαθάρισης 2019.

6. Συνυπολογισμός τυχόν χρεωστικού της εκκαθάρισης 2019 στις 120 δόσεις.

7. Πρόβλεψη δυνατότητας κατ' εξαίρεση αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης στην κατώτατη για όλους τους δικηγόρους για το τρέχον έτος, με συμψηφισμό των καταβληθεισών ασφαλιστικών με τις μέλλουσες.

8. Αναστολή της καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων χρεωστικού Φ.Π.Α., η προθεσμία καταβολής των οποίων λήγει εντός του 2020, ή την έκπτωση κατά 25% αυτών εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα.

9. Αναστολή καταβολής τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για το μήνα Νοέμβριο 2020.

10. Άμεση εξόφληση όλων των γραμματίων ΤΑΧΔΙΚ στους δικηγόρους

11. Χορήγηση επιδόματος του ΟΑΕΔ του νόμου 3996/2011 και αν καθυστερήσει κι άλλο ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της εισφοράς ΟΑΕΔ (ως ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ).

12. Υπαγωγή των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής 4ου και 5ου κύκλου χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους δικηγόρους έχουν φορολογητέο εισόδημα χρήσης 2019 κάτω των 10.000 ευρώ.

13. Μείωση κατά 40% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τον Νοέμβριο 2020.

14. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος άλλως μείωση στο ήμισυ για το 2020.

15. Μείωση ποσοστού εισφοράς αλληλεγγύης από την χρήση του 2020

16. Αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών

17. Άμεση ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της Περιφέρειας και επιτάχυνση της εκτέλεσης του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Διαδικασία – Β' Φάση»

18. Πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων

19. Άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία όλης της χώρας

20. Ισότιμη πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας – Μη διαλογή ασθενών

21. Διασφάλιση δημόσιας υγείας και περίθαλψης για όλα τα νοσήματα και ασθένειες (εκτός covid)

22. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης όλων των πληττόμενων κλάδων και εργαζομένων