Sun11292020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Προσκλήσεις για «κανονικό» εορτασμό του Πολυτεχνείου

  • PDF

polytexneio-hroo-860x645To Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πρόκειται να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 5 μ.μ. στη Δόμπολη, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης μας. Γιατί ο «δρόμος έχει την δική του ιστορία» και θα τον διαβούμε για ακόμη μια φορά, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενο στην απαγόρευση των εορτασμών, το Εργατικό Κέντρο τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την περίοδο της πανδημίας τη χρυσή ευκαιρία και επιβάλλει αντιδραστικούς νόμους και αντεργατικά τερατουργήματα. Με δεκάδες Π.Ν.Π., από το Μάρτη επέβαλλε την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και μισά δικαιώματα, μείωση μισθών και αναστολές συμβάσεων, χιλιάδες απολύσεις, πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες να φέρουν τις «ανατροπές του αιώνα». Η δικτατορία των κερδών του κεφαλαίου είναι αυτή που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες, που επιβάλλει, έναν αιώνα μετά το Σικάγο, την 10ωρη εργασία, την κατάργηση των υπερωριών, μισθούς των 200 ευρώ, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας. Θέλουν να τελειώσουν μια και καλή με τα ζωντανά σωματεία και τη δράση τους. Θέλουν να ποινικοποιήσουν τη δράση του οργανωμένου εργατικού κινήματος για να δρουν ανεμπόδιστα η συνδικαλιστική «μαφία» της ΓΣΕΕ και τα τσιράκια τους στα εργοδοτικά σωματεία, όπως αυτό της ΠΙΝΔΟΥ, που μήνες τώρα μέσα στην πανδημία δεν έχουν αρθρώσει λέξη για την εγκατάλειψη των εργαζόμενων στα νύχια της εργοδοσίας».

Η Τοπική Γραμματεία Ιωαννίνων του Συντονισμού Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων καλεί σε αγωνιστική και μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση και την πορεία στα Γιάννενα για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Τρίτη στις 5 μ.μ. στη Δόμπολη, με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, τόσο από τον ιό της πανδημίας, όσο και από τον «ιό καταστολής» της κυβέρνησης, όπως λέει η ανακοίνωση.


Η ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ καλεί τους συλλόγους- μέλη του, να πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου.

Παράλληλα, καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη.

«Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει:

Ο φετινός Νοέμβρης όχι μόνο δεν είναι μήνας λήθης , αλλά αντίθετα είναι μήνας ενεργού μνήμης των αγώνων της νεολαίας, που με την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 έδωσε ισχυρό χτύπημα στη Χούντα. Το διαχρονικό σύνθημα για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, συμπύκνωσε τα αιτήματα της νεολαίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα.

Όσο και αν θέλει το σύστημα και οι αρνητές των θυμάτων του Πολυτεχνείου να σβήσουν την εξέγερση του Νοέμβρη του '73, ούτε τα κατάφεραν και ούτε θα τα καταφέρουν.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμάται κάθε φορά με μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στους δρόμους όλων των πόλεων της πατρίδας μας.

Φέτος όλες οι κοινωνικές συλλογικότητες και τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να τιμήσουν με συμβολικούς τρόπους την επέτειο της εξέγερσης, τηρώντας στο ακέραιο τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα τα οποία επιβάλλει η προστασία από την πανδημία.

Όμως το κρεσέντο αυταρχισμού του κ. Μητσοτάκη από την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ήρθε να απογειωθεί με μια χουντικής έμπνευσης εντολή, με ένα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» .

Η νεολαία και η κοινωνική πλειοψηφία απορρίπτουν την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη την χώρα δεν πρόκειται να πέσουν στο κλίμα τεχνητής πόλωσης και αποπροσανατολισμού , που επιχειρούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου τιμώντας για μια ακόμη χρονιά την εξέγερση.


Το μήνυμα του Δημάρχου

Με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε μήνυμά του αναφέρει:

«Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος μας υποχρεώνουν να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το γεγονός αυτό δεν μειώνει τις διαχρονικές αξίες της. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία.

Τιμούμε λοιπόν εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Αποτελεί ένα μήνυμα που μένει ζωντανό. Μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και αγώνα.

Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή για να αλλάξει η Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και νέες διεκδικήσεις. Κι αυτό θα συμβολίζει πάντα.

Τον αγώνα για περισσότερη δημοκρατία, για καλύτερη παιδεία, για ευημερία κι ανάπτυξη.

Θα θυμίζει πως μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φως».


Ο Θ. Μπέγκας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης "Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα", Θωμάς Μπέγκας, σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα, γι' αυτό και το πρώτο που θέλω να πω είναι «ποτέ πια φασισμός στη χώρα».

Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορία πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν για να έχουμε δημοκρατία στον τόπο μας.

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους «ανδρώνονται» ακραίες αντιλήψεις.

Άρα ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε αυτή την περίοδο, όλες οι κοινωνίες, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία στα προβλήματα των σημερινών καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και τους νέους μας.

Πιστεύω ότι η πλειοψηφία αυτών που τιμούν και σέβονται την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν θεωρούν ότι ο σεβασμός, η μνήμη και η τιμή εξαντλείται σε μια πορεία το έτος 2020.

Στη βάση αυτή δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία αστυνομική απαγόρευση για να επιλέξουμε στάση.

Η δημοκρατία διαθέτει πολλές εναλλακτικές για να εκφραστεί η άποψη όλων μας, αλλά και για να αποδοθεί η τιμή σε όσους αγωνιστήκαν για να τη διατηρήσουν ζωντανή.