Mon11302020

Last update03:00:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Συνεχίζονται οι καταδίκες για τα επεισόδια στα Γιάννενα

  • PDF

epeisodia polytexneio 2020Η απάντηση στα προβλήματα της πόλης και της χώρας δεν είναι η άγρια καταστολή, τονίζει σε ανακοίνωσή της για τα επεισόδια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

«Η πόλη μας χτες βίωσε στιγμές από το παρελθόν ή ίσως από ένα μέλλον που όλοι μας θα έχουμε ευθύνη αν επιτρέψουμε να έρθει, ως δυστοπική πραγματικότητα» σημειώνει συγκεκριμένα αναφέροντας πως τα νοσοκομεία της πόλης είναι στα όρια τους, τα σχολεία κλειστά με τηλεκπαίδευση γεμάτη προβλήματα κτλ.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν δράση και εγρήγορση. Η απάντηση στα προβλήματα δεν είναι η ακραία καταστολή, δεν είναι η τρομοκρατία της αστυνομίας στην Σουλίου, στη Σπύρου Λάμπρου, στην Λαμπρίδη, στην Ναπ. Ζέρβα, στην Δωδώνης, στην Δόμπολη» τονίζεται και σημειώνεται πως η Ελληνική Αστυνομία χτες και στα Γιάννενα ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια. Σημάδια είχαν φανεί από τις προηγούμενες μέρες με την προκλητική συμπεριφορά προς πολίτες και κυρίως τους νέους.

Η παράταξη του Λ. Νάτση καταγγέλλει την χτεσινή «εκτροπή» της τοπικής αστυνομίας που έφτασε να μαζέψει τριψήφιο αριθμό συμπολιτών μας στο ΑΤ.

Κοινό Ηπειρωτών

Η περιφερειακή παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων είναι οι δύο φορείς που καταδικάζουν επίσης τα επεισόδια των Ιωαννίνων κατά την ημέρα επετείου του Πολυτεχνείου.

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την χτεσινή αχρείαστη αστυνομική βία στην πόλη μας.

Από τις 16 Νοεμβρίου σε κοινή ανακοίνωση μας με άλλες δυο περιφερειακές παρατάξεις ζητήσαμε να ανακληθεί η αστυνομική απαγόρευση και τα έκτατα μέτρα που αυτή προμήνυε για το 4ήμερο 14-18 Νοεμβρίου, ουσιαστικά για την ημέρα τιμής και μνήμης της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου.

Τονίζαμε πως η πανδημία είναι το πρόσχημα γι αυτή την αντισυνταγματική απόφαση και πως η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου, ταυτιζόμενοι με την θέση και την στάση της πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης και των άλλων συλλογικοτήτων, αλλά και με την Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση δεν άκουσε και στα Γιάννενα οι δρόμοι αποτέλεσαν πεδίο σύγκρουσης εργατών, φοιτητών και της Αστυνομίας.

Η δημοκρατία μας δεν συμβιβάζεται με την ακραία καταστολή. Αυτές οι πρακτικές τραυματίζουν τη σχέση πολίτη και κράτους σε καιρούς που άλλο έπρεπε να είναι το διακύβευμα.

Τα αιτήματα για ΥΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ και Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ και το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να μας τα θυμίζει.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Ολιγώρησαν και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δεν έχουν πολιτική για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε αυτήν την περίσταση και η τηλεεκπαίδευση είναι προσβάσιμη από λίγους. Νομοθετούν αντεργατικούς νόμους μέσα στην πανδημία. Οι επαγγελματίες είναι στα όρια τους – κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις και τους τάζουν ασπιρίνες του τύπου «μη επιστρεπτέας προκαταβολής».

Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ζητάμε να σταματήσουν οι δικογραφίες και να σβηστούν τα πρόστιμα που έβαλαν στους συλληφθέντες φοιτητές και εργαζόμενους».

Και η ΕΛΜΕ

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων από την άλλη καταγγέλλει την παντελώς αδικαιολόγητη και πρωτοφανή απόπειρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων στις 17 Νοέμβρη, από τις δυνάμεις καταστολής.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι σε θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Η απαγόρευση των εκδηλώσεων τιμής της μνήμης των νεκρών του Πολυτεχνείου καθώς και το άδειασμα της κυβέρνησης στην συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊου Covid-19 κ. Γκίκα Μαγιορκίνη στις 16/11/2020, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά για την γνώμη – φάντασμα της επιτροπής που φέρεται σύμφωνα με τον αρχηγό ΕΛΑΣ να τον οδήγησε στην λήψη της απαγορευτικής απόφασης απάντησε ότι δεν υφίσταται, διαψεύδοντας την ύπαρξή της και απαντώντας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση των κυβερνώντων.

Καταδικάζουμε επίσης την ωμή χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης μας τόσο απέναντι στους διαδηλωτές όσο και σε ανθρώπους που καμιά σχέση δεν είχαν με τα διαδραματιζόμενα, τις αναίτιες προσαγωγές και τις ατεκμηρίωτες συλλήψεις.

Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που παρά τις παραπομπές και επιβολές προστίμων των προηγούμενων ημερών, την συγκοινωνιακή δυσχέρανση πρόσβασης, την ασφυκτική αστυνομοκρατία, τις απειλές ξυλοδαρμού, συλλήψεων και προστίμων τίμησαν την αποστολή τους, δήλωσαν παρόντες στην επέτειο του Πολυτεχνείου και προσπάθησαν να διαδηλώσουν».

Οι σχολικές

καθαρίστριες

Η επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών νομού Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις συναδέλφισσες που έκαναν το αποφασιστικό βήμα και συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, λόγω της πανδημίας και προσπερνώντας τους φόβους και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της ΝΔ, προσεγγίσαμε το χώρο που βρίσκεται το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου στη Δόμπολη και καταθέσαμε για πρώτη φορά λουλούδια στη μνήμη τους.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή βία και τις προσαγωγές σε βάρος εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όλους αυτούς τους μήνες αρνείται να πάρει μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων με μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με γενναίες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών. Προτίμησαν να κλείσουν τους μαθητές στο σπίτι. Να μην κοινωνικοποιηθούν διαλύοντας τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Ακόμη και η πολυδιαφημιζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την πρώτη μέρα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία έπεσε στο κενό παίζοντας με τα νεύρα των μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

H ΑΔΕΔΥ

Τέλος και η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων τονίζει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής και την άσκηση ποινικών διώξεων στους εστιακούς φοιτητές με βαρύτατες και ανυπόστατες κατηγορίες . Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Με τον πιο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και ωμό τρόπο, η Κυβέρνηση , αξιοποίησε τις δυνάμεις καταστολής , για να αποτρέψει να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου και η σχέση του με τους αγώνες του σήμερα συμπυκνώνεται στο σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και συμπληρώνεται με το αίτημα για την προάσπιση της ΥΓΕΙΑΣ του λαού.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα!