Wed01272021

Last update02:22:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Γύρισαν στην Αλβανία δύο λεωφορεία με εργάτες γης

  • PDF

kakavia-eodyΤα rapid test, που διεξάγει o ΕΟΔΥ, στον συνοριακό σταθμό με την Αλβανία στην Κακκαβιά – είναι ο μοναδικός που λειτουργεί – έχουν εντοπίσει εργάτες γης ή άλλους Αλβανους πολίτες, που επιχειρούν να περάσουν στην χώρα, με τον ψευδή χαρακτηρισμό «αρνητικό», στο απαιτούμενο μοριακό τεστ με το οποίο είναι εφοδιασμένοι.

Δύο αλβανικά λεωφορεία, με περίπου 50 εργάτες γης, γύρισαν πίσω στην Αλβανία, καθώς το rapid test, έδειξε θετικούς κάποιους από τους επιβαίνοντες σε αυτά, αν και τα τεστ που επέδειξαν ήταν αρνητικά. Όσοι Αλβανοί δηλώνουν εργάτες γης, έχουν προορισμό διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πέλλα μέχρι το Αγρίνιο, την Σπάρτη ή την Σητεία.

Μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου στην Κακκαβιά, ο ΕΟΔΥ έκανε μοριακό τεστ σε όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Όμως, δεν υπήρχε η άμεση δυνατότητα να εξεταστεί εάν στα έγγραφα των Αλβανών, το αποτέλεσμα, «αρνητικό» ήταν αληθές. Να σημειωθεί πως τα τέστ που εφοδιάζονται οι Αλβανοί, είναι από πιστοποιημένα εργαστήρια, φέρουν γραμμωτό κώδικα, οπότε εξετάζεται η γνησιότητα τους, όμως υπάρχει η αμφισβήτηση στο αναγραφόμενο αποτέλεσμα. Επίσης, κανένας δεν γνωρίζει, εάν όσοι εισέρχονται στην χώρα τηρούν την 7ημερη καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Δηλώσεις Λυκίδη

Για πρώτη φορά κλείνει με απόφαση της κυβέρνησης που συνδέεται με την προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, αλλά η απόφαση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει εξ αντανακλάσεως πρόβλημα στα τελωνεία που μένουν ανοιχτά, και βασικά σε αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο φόρτο διελεύσεων, δηλαδή στο τελωνείο της Κακαβιάς.

Η Κρυσταλλοπηγή είναι η πρώτη φορά που κλείνει και το προηγούμενο διάστημα ήταν απλά λιγότερες οι διελεύσεις.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πέτρος Λυκίδης, πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων, με τη νέα απόφαση αναγκαστικά θα υπερφορτωθεί η Κακαβιά και επειδή τα κρούσματα στην Αλβανία είναι πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα, με την υποψία ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λίγοι, οι τελωνειακοί επιμένουν ότι τα συνοριακά τελωνεία πρέπει να είναι ανοιχτά τουλάχιστον για την έξοδο των επιβατών και των εμπορευμάτων.

«Ει δυνατόν να έμεναν και τα δύο τελωνεία ανοιχτά και να είναι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει ελέγχους» σημείωσε ο κ. Λυκίδης.

Έχουν με την υποχρέωση να κάνουν rapid test και να έχουν plf οι Αλβανοί και Βορειοηπειρώτες που περνούν τα σύνορα, ωστόσο και αυτό ακόμα δεν είναι ασφαλώς, καθώς μόλις προχθές υπήρξαν δημοσιεύματα από την γειτονική χώρα που μιλά για κυκλώματα τα οποία έδιναν πλαστές βεβαιώσεις ιατρικών εξετάσεων για τη διέλευση από τα σύνορα.

Παράλληλα, ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους Ευζώνους, το δεύτερο μεγαλύτερο τελωνείο της χώρας και την ίδια ώρα, οι Αλβανοί μπορεί να περνάνε από τα Σκόπια και μέσω Ευζώνων να μπαίνουν στη χώρα μας, άρα γίνεται ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκίδης.

Και απεργία

Μέσα σε όλα αυτά και εν μέσω της πανδημίας, εντός της μεγάλης υγειονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής και ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατάρτισαν και έθεσαν προς διαβούλευση ειδικό μισθολόγιο για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.

«Επειδή δε συμμετέχουμε στην αξιολόγηση, προσπαθεί να μας κόψει περίπου το 30% των μισθών μας και πλέον δεν θα υπάρχει καμία σταθερά στα εισοδήματά μας» τόνισε ο πρόεδρος. Μια προειδοποιητική απεργία στις 24 Νοεμβρίου θα είναι η πρώτη απάντηση και θα κλείσουν όλα τα τελωνεία και οι εφορείες της χώρας.