Tue01262021

Last update08:42:01 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Περνούν τα σύνορα παρά τα θετικά rapid test

  • PDF

kakavia-eody

Μόλις πρόσφατα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την φάμπρικα των πλαστών αρνητικών τεστ κορωνοϊού που είχε στηθεί στη γείτονα και η οποία προμήθευε επίδοξους ταξιδιώτες προς τη χώρα μας με τα ανάλογα πιστοποιητικά.


Από ότι φαίνεται όμως και η ελληνική πλευρά έχει πολλά κενά στη διαχείριση της πανδημίας στο μοναδικό εν λειτουργία τελωνείο που συνδέει τη χώρα μας με την Αλβανία.
Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες άτομα που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό όχι μόνο δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους αλλά τους επιτρέπεται η διέλευση σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Πως γίνεται αυτό;
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τις διελεύσεις από τα σύνορα της χώρας, όσοι έρχονται από την Αλβανία στη χώρα μας, , έλληνες ή με νόμιμη άδεια παραμονής όχι αλβανοί, συμπληρώνοντας την φόρμα plf κι έχοντας μαζί τους αρνητικό τεστ κορωνοϊού (άσχετο αν είναι πλαστό ή όχι καθώς δύσκολα μπορεί αυτό να ελεγχθεί από τις ελληνικές αρχές) μπορούν να περάσουν τα σύνορα με την Κακαβιά και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.
Ταυτόχρονα, στο Τελωνείο βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί rapid test στους εισερχόμενους.
Αρκετά εξ αυτών βρίσκονται θετικά, πληροφορίες λένε ότι μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα είναι πάνω από 15, κι εδώ ξεκινά η ελληνική γραφειοκρατική τρέλα.
Με τα ισχύοντα να απαιτούν από τους διερχόμενους μόνο το αρνητικό τεστ που φέρουν από τη χώρα τους και τη συμπλήρωση της φόρμας plf, το θετικό δείγμα των rapid test, ουσιαστικά είναι σαν μην ισχύσει για την Αστυνομία που είναι υπεύθυνη για να επιτρέψει ή όχι τη διέλευση των ανθρώπων αυτών.
Αποτέλεσμα, άτομα θετικά στον κορωνοϊό να περνούν τα σύνορα και να πηγαίνουν στον προορισμό τους εντός της χώρας, τη στιγμή που υποτίθεται πως τα σύνορα έχουν κλείσει και έχουν ληφθεί μέτρα ακριβώς για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
Ισχύει βέβαια ότι όσοι βρεθούν θετικοί στα rapid test πρέπει να μπουν σε καραντίνα, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ελέγχεται από τη στιγμή που φεύγουν από τα σύνορα, καθώς εκεί ξεκινά ο ρόλος άλλων ελεγκτικών μηχανισμών.


Κι άλλα προβλήματα

Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, αντί να ενισχύσει όσο μπορεί το μοναδικό ανοιχτό τελωνείο της χώρας με την Αλβανία, επιδεικνύει μια ανεξήγητη αδιαφορία.
Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός πως ενώ εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο ο φράχτης που χωρίζει τα σύνορα των δύο χωρών έχει υποστεί ζημιά, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία έχει την ευθύνη, δεν έχουν καταφέρει να στείλουν συνεργία για να την επιδιορθώσουν.
Για όσους δεν θυμούνται, τον Ιούλιο του 2019 ένα μεγάλο πεύκο που βρισκόταν έξω από το στρατιωτικό φυλάκιο της Κακαβιάς δεν άντεξε στην ορμή των ανέμων και ξεριζώθηκε στη διάρκεια της νύχτας.
Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει ο δρόμος εισόδου και εξόδου προς την Αλβανία αλλά και να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του Μεθοριακού Σταθμού και της ευρύτερης περιοχής καθώς παρασύρθηκαν και καλώδια της ΔΕΗ.
Η επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση για την απομάκρυνση του δέντρου και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας , ωστόσο από τότε και μέχρι σήμερα ο φράχτης παραμένει ανοιχτός!
Μια εύκολα προσβάσιμη παράνομη δίοδος δηλαδή προσκαλεί όσους θελήσουν να ρισκάρουν να περάσουν χωρίς κανέναν έλεγχο από εκεί.
Αστυνομικοί και Τελωνειακοί αναγκάζονται να περιπολούν στο σημείο και να διώχνουν τους επίδοξους παραβάτες, αφήνοντας όμως άλλα πόστα που μένουν ακάλυπτα για να φρουρούν μια παράνομη είσοδο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Στις επανειλημμένες οχλήσεις του Τελωνείου προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Αύριο έρχεται το συνεργείο». Όμως μέχρι στιγμής αυτό το «αύριο» δεν ήρθε ποτέ.
Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στο αίτημα του Τελωνείου για την αντικατάσταση των λαμπτήρων που έχουν καεί σε διάφορα σημεία, ακόμα κι εκεί όπου πραγματοποιείται ο έλεγχος οχημάτων και διερχομένων.
Κι εκεί η απάντηση από την Αποκεντρωμένη είναι ίδια, δυστυχώς όμως και το αποτέλεσμα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2020 18:05