Fri09182020

Last update07:03:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ζητά ειδική συνεδρίαση για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας

  • PDF

"ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023"

perifereia-hpeirou-3Επιστολή με την οποία ζητά από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, να δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δυνατότητα να πάρει σαφή θέση για την ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου, έστειλε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», Τατιάνα Καλογιάννη.

Σε αυτή υποστηρίζει ότι η εικόνα και λειτουργία της κεντρικής πλατείας της πόλης μας είναι απαράδεκτη, ενώ στρέφει τα βέλη της κατά της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι από πέρυσι σε διάφορες δηλώσεις της είχε μιλήσει για μια σειρά παρεμβάσεων, δίνοντας και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που όμως, ως συνήθως, δεν τηρήθηκαν.

«Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει σαφή θέση για το θέμα, δηλαδή αν θα υλοποιηθεί ή όχι το έργο της ανάπλασης όπως μελετήθηκε. Για το λόγο αυτό καλούμε τον κ. Δήμαρχο να λάβει θέση.

Η παράταξή μας έχει ήδη, από τις 3 Ιανουαρίου 2020, μετά από δική της πρωτοβουλία, πλήρη ενημέρωση από τους μελετητές του έργου, για το αντικείμενο της ήδη οριστικά παραληφθείσας από το Δήμο μελέτης εφαρμογής της ανάπλασης», αναφέρει η κ. Καλογιάννη.

Η επιστολή

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι από όλους τους συμπολίτες αποδεκτό, ότι η σημερινή εικόνα και λειτουργία της κεντρικής πλατείας της πόλης μας είναι απαράδεκτη.

Στις 26.11.2019, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας προέβει στην «Οριστική Παραλαβή της Μελέτης Εφαρμογής της Αρχιτεκτονικής Μελέτης με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Πύρρου». Δηλαδή το έργο της Ανάπλασης διαθέτει πλήρη μελετητική ωριμότητα.

Όπως είναι γνωστό, η ανάθεση της μελέτης έγινε μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Επίσης, το έργο ανακατασκευής της πλατείας, με προϋπολογισμό 2 εκατ. €, είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου και προοριζόταν για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Σχετικά με το θέμα είχατε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 11/12/2019, ότι: «Σε ότι αφορά την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, είναι απολύτως σεβαστή η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όπως και το αποτέλεσμά του. Το ερώτημα είναι αν αυτό το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Η αίσθηση που εμείς έχουμε είναι ότι αυτή η εικόνα δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».

Όμως ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αρλέτος, την ίδια μέρα, δήλωνε ότι «η ανάπλαση πρέπει να ενταχθεί σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του κέντρου... Δε θεωρούμε προτεραιότητα να δαπανήσουμε ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ για να φτιάξουμε μια πλατεία αποκομμένη από τον ευρύτερο σχεδιασμό του κέντρου. Θα πάμε σε μια λειτουργική παρέμβαση τώρα και μετά, στο πλαίσιο μιας συνολικής πρότασης, θα ενταχθεί και η πλατεία. Το έργο θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στις αρχές του χρόνου (2020) θα είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε. Εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι (2020) η εικόνα της πλατείας θα είναι εντελώς διαφορετική», προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός προέβλεπε την επισκευή του δαπέδου στα σημεία που απαιτείται, την αύξηση του πρασίνου, τη λειτουργία του σιντριβανιού, τη διαμόρφωση πέργκολας, νέα και λειτουργικά παγκάκια, χημικές τουαλέτες, κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αυτών, ανερχόταν στις 200.000- 300.000 ευρώ.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020 η Παράταξη μας Ιωάννινα_2023, κάλεσε την μελετητική ομάδα του έργου Ανάπλασης της πλατείας, προκειμένου να σχηματίσουν τα μέλη της άποψη για τον σχεδιασμό. Οι μελετητές, μας παρουσίασαν τη μελέτη, ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ζητήθηκαν διευκρινήσεις, οι οποίες παρασχέθηκαν με πλήρη τεκμηρίωση.

Επειδή το καλοκαίρι, που είχε τεθεί από τον Αντιδήμαρχο ως χρόνος ολοκλήρωσης της «λειτουργικής παρέμβασης» παρήλθε, αλλά δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση στην πλατεία Πύρρου, παρακαλούμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παρουσίαση της μελέτης από τους μελετητές και τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ή να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αμέσως, ή να απορριφθεί.

Στην περίπτωση που έχετε προχωρήσει σε εναλλακτική μελέτη αντίστοιχης ωριμότητας, παρακαλούμε αυτή να κατατεθεί και να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.