Fri09182020

Last update07:03:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Κινητοποίηση των γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Ιωαννιτών

  • PDF

ΑΥΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

dhmarxeio-3Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, την Τετάρτη 9 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα, στο προαύλιο του 9ου Δημοτικού και 2ου Ειδικού Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων. Η συμμετοχή ήταν μαζική και με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Υπήρξε ζωντανή συζήτηση και προβληματισμός από τους εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων σχετικά με τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων. Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς και η Εκπρόσωπος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Βάσω Ιωάννου.

Τόσο εισηγητικά, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Τάσο Τόκα όσο και από τους υπόλοιπους ομιλητές τονίστηκαν τα εξής:

«Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και παρακολουθούμε ως γονείς με αγωνία τις παλινωδίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους όρους που θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως είναι έτοιμα όλα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Προσπαθεί για μια ακόμα φορά να συγκαλύψει τα τεράστια προβλήματα για τα οποία έχει σοβαρότατες ευθύνες.

Η εξάπλωση του ιού γίνεται με γεωμετρική πρόοδο, η αύξηση των κρουσμάτων είναι τεράστια και στη χώρα μας έχει υπάρξει πλήρης αναστροφή της εικόνας του Μαρτίου – Μαΐου. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και την κοινωνία γενικότερα, είναι μεγάλοι, καθώς υπάρχει περίπτωση η πανδημία να πάρει – με το άνοιγμα των σχολείων – ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση των υγειονομικών όρων λειτουργίας των σχολείων.

Το διάστημα των προηγούμενων μηνών, ενώ επιβάλλονταν να θωρακιστεί το Δημόσιο σύστημα Υγείας και να διαμορφωθούν οι συνθήκες της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων , τίποτα δεν έγινε και φτάνουμε σήμερα όπου η κυβέρνηση μιλά μόνο για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αποποιούμενη των δικών της πολιτικών ευθυνών, μετακυλίοντας αυτή την ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το τον Δήμο Ιωαννιτών (ΔΕΠ 4/9/2020) είναι άγνωστος ο χρόνος που θα έρθουν στα σχολεία τα δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες,αντισηπτικά κλπ) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλούνται οι διευθυντές να καλύψουν αυτά τα υλικά, με χρήματα από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει ούτε μια μάσκα, ούτε ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό στα σχολεία.

Στα Γιάννενα, ειδικότερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχει σημαντικός αριθμός τμημάτων με 25 – 26 μαθητές. Την ίδια ώρα, ενώ υπάρχουν σε αρκετά σχολεία άδειες αίθουσες, υπάρχει ρητή εντολή από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να μην «σπάνε» τα τμήματα αυτά.

Στην ίδια ρότα, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έκανε τον παραμικρό σχεδιασμό για την βελτίωση και οργάνωση των υποδομών των σχολικών μονάδων, περιμένοντας εντολές από «τα πάνω», με αποτέλεσμα σήμερα, σχολεία και τμήματα να είναι αμφίβολο στις 14 του Σεπτέμβρη αν θα μπορούν να λειτουργήσουν (πχ 28ο Νηπιαγωγείο).

Οι προσλήψεις καθαριστριών γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι πολύ λιγότερες των αναγκών. Μιλάνε για «πλήρη κάλυψη των αναγκών στην καθαριότητα των σχολείων», την ίδια στιγμή που, για τις 13.000 σχολικές μονάδες που υπάρχουν πανελλαδικά, έχουν προσληφθεί μόνο 9.500 καθαρίστριες, εκ των οποίων οι 4.500 με μισό ωράριο, ενώ μια απαράδεκτη, ρατσιστικού τύπου διάταξη, απολύει 2.500 έμπειρες καθαρίστριες που δεν έχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Τοποθετήθηκαν καθαρίστριες σε 2 και 3 σχολεία, γεγονός που από μόνο του ακυρώνει τους ισχυρισμούς για συχνό και καλό καθαρισμό, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και πάλι θα ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά σε μικρούς μαθητές απαιτώντας να μην έρχονται σε επαφή, να μην ανταλλάσσουν μολύβια και γόμες!!

Η γενική συνέλευση κατέληξε σε απόφαση για την πραγματοποίηση κινητοποίησης την Παρασκευή 11/9 στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, για τη διεκδίκηση όλων των παραπάνω.