Wed01272021

Last update02:22:17 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Απολογισμός με... παρθενογένεση και στον πρωτογεννή τομέα

  • PDF

bletsas elisafΣτον απολογισμό των όσων έκανε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος προχώρησε τη Δευτέρα η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκε μία σειρά παρεμβάσεων τις οποίες παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος ήδη οι βάσεις έχουν τεθεί ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμη περισσότερα.

«Βασική προτεραιότητα αλλά και ανάγκη για την περιοχή αποτελεί η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Πέρα από τις παρεμβάσεις που έγιναν βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη ορισμένες έχουν μισθωθεί ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης.

Φυσικά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Δήμος θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων, αναπόσπαστο κομμάτι άλλωστε της τοπικής γαστρονομίας», τόνισε.

Τον αναλυτικό απολογισμό για τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον και την λίμνη και τις Λαϊκές αγορές έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, ο οποίος δεν απέφυγε κι αυτός να μηδενίσει αρχικά το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αφού όπως τόνισε ο σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση.

«Στη διάρκεια της πανδημίας η υποστήριξη των αγροτών είναι αναγκαία όσο ποτέ. Προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα τους στο μέτρο του δυνατού, στα καθημερινά τους προβλήματα τόσο τους χειμερινούς μήνες όσο και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα αποκαταστήσαμε προβλήματα στην προσβασιμότητα δεκάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αντιμετωπίσαμε σχεδόν όλα τα προβλήματα λειψυδρίας των αγροτικών μονάδων, τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταφέροντας τους πόσιμο νερό.

Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν δημοτικές εκτάσεις για αγροτική χρήση και για αυτό τον λόγο ήδη έχει αποσταλεί έγγραφο στις τοπικές κοινότητες ζητώντας τους να γνωμοδοτήσουν θετικά, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν νέους ανθρώπους που καταθέτουν σοβαρές προτάσεις ώστε να ενοικιάσουν και να επενδύσουν σε δημοτική γη.

Θεωρούμε ότι ο σύγχρονος αγρότης θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος προκειμένου να μπορεί να αναπτύξει την δραστηριότητα του με καλύτερους όρους και να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήσαμε ημερίδες για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και τις επιπτώσεις τους, που απευθύνονται, στους επαγγελματίες παραγωγούς του Δήμου αλλά και σε ερασιτέχνες αγρότες και στους κατόχους των Δημοτικών Λαχανόκηπων.

Λαϊκές Αγορές

Στην Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώθηκε μία επίπονη γραφειοκρατική διαδικασία για την αλλαγή χρήσης χώρου από αθλητικό κέντρο σε χώρο λαϊκής αγοράς και τώρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν πιο μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να συνταχθεί ένας σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας. Στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας έγιναν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την επίλυση πλημμυρικών φαινομένων, βελτίωσης φωτισμού, αποκατάστασης περιφράξεων, τοποθέτηση χυμικών τουαλετών.

Στις υπαίθριες αγορές ο Δήμος έχει ζητήσει προτάσεις και επισημάνσεις για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας.

Στις υπαίθριες Λαϊκές αγορές έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας των παραγωγών και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Παρεμβάσεις

για τη λίμνη

Στα στενά περιθώρια που μας επέτρεψε η πανδημία καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αρκετές δράσεις για τον σκοπό αυτό. Στην προηγούμενη σχολική χρονιά εφαρμόστηκε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με αντικείμενο την Λίμνη Παμβώτιδα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης της πόλης μας. Φέτος το ξεκινάμε ξανά με παρουσιάσεις από απόσταση όπως επιβάλλουν οι συνθήκες.

Επίσης το κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επισκέφτηκε τα Ιωάννινα, στάθμευσε στο πάρκο Λιθαρίτσια για ένα μήνα περίπου δίνοντας την δυνατότητα να το επισκεφτούν πάνω από 1000 μαθητές της πόλης μας. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε κοινή δράση με την περιβαλλοντική οργάνωση 'Letsdoit' στέλνοντας το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος από τα Ιωάννινα σε όλη την Ελλάδα.

Με απώτερο σκοπό την μαζική αφύπνιση για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας προχωρήσαμε στην δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων στο οποίο δηλώθηκαν 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης.

ΑΠΕ

O Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει εγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ). Ως νέα Δημοτική αρχή θέσαμε σε εφαρμογή το ΣΒΕ με τη σύσταση αντίστοιχης ομάδα εργασίας με αυτό το αντικείμενο.

Επίσης προχωρήσαμε όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ίδρυση Ενεργειακής κοινότητας που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αισιοδοξούμε η ενεργειακή κοινότητα να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον Δήμο μας αλλά και στον Δήμο Μετσόβου με τον οποίο θα συνεργαστούμε.