Tue01262021

Last update08:42:01 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Απεργία με προσαγωγές και καταγγελίες

  • PDF

eki-astinomia-oyz02ap3psfbr9fpovvbdcl4ap1vlvspyin8w66wmw«Όργιο καταστολής και βίας» καταγγέλλει για μια ακόμα φορά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, για την περιφρούρηση της απεργία στα μεγάλα εργοστάσια και τα σούπερ μάρκετ της περιοχής!

Στα Γιάννενα δυνάμεις του ΕΚΙ, είχαν συμβολικές φρουρές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία, έξω από τα δύο μεγάλα πτηνοσφαγεία του Νομού ΠΙΝΔΟΣ- Νιτσιάκος και στο σούπερ μάρκετ ΙΝ στο κέντρο της πόλης. «Από πολύ νωρίς, στις 6 τα ξημερώματα, οι αστυνομικές δυνάμεις της πόλης, πάντα με κυβερνητική εντολή, βρέθηκαν να «υπερασπίζονται» την υγεία της κοινωνίας έξω από το Market IN, με εφτά προσαγωγές συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων δύο υγειονομικών των νοσοκομείων, και δεκάδες πρόστιμα, παρά το γεγονός της επίδειξης ταυτότητας και βεβαίωσης μετακίνησης. Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, δυνάμεις της ασφάλειας, της ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το ΕΚΙ και άλλες κατευθύνθηκαν στις συμβολικές συγκεντρώσεις στα εργοστάσια» σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΚΙ.

«Η σημερινή εικόνα είναι συνέχεια της καταστολής και βίας με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, της προσπάθειας τρομοκράτησης συνδικαλιστή και συνολικά της τρομοκρατίας που συνεχίζεται εδώ και μέρες έξω από χώρους δουλειάς που δρουν συνδικαλιστές, για την ενημέρωση των εργαζόμενων και την επιτυχίας της απεργίας. Είναι προφανές ότι ο ζήλος της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η «προστασία της υγείας», αλλά η καταστολή των αγώνων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ζωή, υγεία και δικαιώματα» τονίζεται.

Το πλαίσιο της σημερινής απεργίας έχει ως εξής, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο:

Απεργούμε γιατί δε θέλουμε να ψηφιστεί ο νόμος που μας πάει 134 χρόνια πίσω, χωρίς οχτάωρο, με απλήρωτες υπερωρίες, με 200€ και χωρίς δικαιώματα!

Απεργούμε γιατί διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους που δουλεύουμε, με κρατική και εργοδοτική ευθύνη!

Απεργούμε γιατί διεκδικούμε άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα!

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων τονίζει: «Από το πρωί η χούντα της εποχής μας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει εξαπολύσει ένα όργιο τρομοκρατίας του αγωνιζόμενου λαού. Από το πρωί η αστυνομία έχει κάνει προσαγωγές 7 συνδικαλιστών και έχει βάλει δεκάδες πρόστιμα, ενώ έχει περικυκλώσει το Εργατικό Κέντρο που σε λίγο θα υπήρχε συγκέντρωση για την απεργία. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών, να μην ισχύσουν τα πρόστιμα και την απόσυρση των ΜΑΤ από το Εργατικό Κέντρο».Προσαγωγές

Απεργιακές φρουρές από τα χαράματα της Πέμπτης και προετοιμασία των απεργιακών παρεμβάσεων στους μεγάλους χώρους δουλειάς στα Γιάννινα πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ.

Κλιμάκια βρέθηκαν στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της «Πίνδου» και του «Νιτσιάκου», στα σουπερμάρκετ Μαρκετ Ιν» οι εργάτες απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων τους.

Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης στα «Μάρκετ Ιν», όπου η αστυνομία έκανε προσαγωγές συνδικαλιστών και έλεγχο των στοιχείων των απεργών.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 7 συνδικαλιστές μπροστά στα «Μάρκετ Ιν» και συνέχισαν με την επιβολή προστίμων σε όλους τους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές.

«Η σημερινή εικόνα είναι συνέχεια της καταστολής και βίας με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, της προσπάθειας τρομοκράτησης συνδικαλιστή και συνολικά της τρομοκρατίας που συνεχίζεται εδώ και μέρες έξω από χώρους δουλειάς που δρουν συνδικαλιστές, για την ενημέρωση των εργαζόμενων και την επιτυχίας της απεργίας.

Είναι προφανές ότι ο ζήλος της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η «προστασία της υγείας», αλλά η καταστολή των αγώνων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων για ζωή, υγεία και δικαιώματα», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Η Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Εν μέσω πανδημίας, η ίδια κυβέρνηση, που αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ έστω και την ύστατη ώρα, συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, περνώντας ένα ακόμη ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όποια εργατικά δικαιώματα απομένουν».

Στο μεταξύ, πορεία έγινε, από την κεντρική πλατεία μέχρι την Ακαδημία.

«Η πορεία, καθ' όλα ειρηνική και με αποστάσεις, κινήθηκε προς την Ακαδημία όπου και μπλοκαρίστηκε από μονάδες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακολούθησαν δύο επιτόπου προσαγωγές με τραυματισμούς, ενώ στο ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε έγιναν ακόμη οκτώ προσαγωγές» αναφέρει η «Χειρονομία».

Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα.

Το ΚΚΕ (μ-λ) καταγγέλλει επίσης «αποκλεισμό του εργατικού κέντρου από δυνάμεις καταστολής, προσαγωγές συνδικαλιστών του εργατικού κέντρου και απεργών-αγωνιστών έξω από χώρους δουλειάς και στους δρόμους της πόλης, ξύλο στο κέντρο της πόλης μετά τη διαδήλωση που τελικά έγινε από την Περιφέρεια ως την Ακαδημία».