Sun08092020

Last update10:21:22 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Οι πολίτες έχουν ιδέες

  • PDF

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Small 119Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου μπορούν κάτοικοι και φορείς των Ιωαννίνων να καταθέσουν τις ιδέες και προτάσεις τους στο πλαίσιο του συμμετοχικού προϋπολογισμού, της καινοτόμας αυτής διαδικασίας που εγκαινίασε ο Δήμος Ιωαννιτών και η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και συλλογικότητες που δρουν στο Δήμο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά 25 προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις σε όλο το δήμο με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάση Μανταλόβα να δηλώνει στους «Ν.Α.» πως η πρωτοπόρα αυτή διαδικασία έχει βρει ανταπόκριση από τους πολίτες.

«Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο Δήμο μας. Ο κόσμος όμως συμμετέχει και μάλιστα υπάρχουν ορισμένες πολύ καλές προτάσεις. Ξεκινήσαμε φέτος πιλοτικά. Θα ήθελα να μας συγχωρήσουν οι πολίτες τα όποια λάθη πιθανά γίνουν και δεσμευόμαστε ότι αυτά θα διορθωθούν στις επόμενες προσκλήσεις καθώς στόχος μας είναι η διαδικασία αυτή να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με αυξημένο μάλιστα προϋπολογισμό.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να γίνει πιο ενεργή καθώς κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τους ίδιους τις ανάγκες που έχουν οι γειτονιές τους», τόνισε ο κ. Μανταλόβας.

Οι ιδέες

Ορισμένες προτάσεις είναι επακριβώς κοστολογημένες και συνοδεύονται από τεχνική μελέτη και περιγραφή, άλλες πάλι είναι απλά διατυπωμένες ως σκέψεις και ιδέες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ενδιαφέρουσες.

Μία πρόταση ονομάζεται «βατήρας τέχνης-πολιτισμού-παράδοσης» και σύμφωνα με τον εμπνευστή της υπερβατικά ορίζει την λίμνη ως μια μεγάλη «φυσική πισίνα» με κρυμμένα μυστικά, θρύλους, παραδόσεις αλλά και στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της πόλης, τους Ηπειρώτες ευεργέτες, τους καλλιτέχνες των έργων που εκτίθενται σε σημεία της πόλης και επιχειρεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του περιπατητή του παραλίμνιου μετώπου και να τον «προσκαλέσει» να «βουτήξει» στα «ύδατα των γνώσεων, του πολιτισμού και της ιστορίας» της λίμνης Παμβώτιδας που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορική εξέλιξη της πόλης. Η πρόταση δεν εστιάζει μόνο στη καινοτομία-πρωτοτυπία, αλλά και στην συμμετοχή των πολιτών μέσω μιας διαδραστικής επαφής με την ιστορία του τόπου.

Μια σειρά διαφορετικών προτάσεων που εντάσσονται στην ίδια λογική κι έχουν να κάνουν με την μετακίνηση αφορούν τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, κυκλικών κόμβων, πεζοδρομήσεων, διαβάσεων πεζών, ανάπλαση πλατειών και πάρκων, δημιουργία μοντέρνων, περιβαλλοντικά φιλικών, ποδηλατικών στάσεων, αυτόνομης ενεργειακά στάσης αστικού λεωφορείου στη Λιμνοπούλα ή το ΠΕΑΚΙ.

Υπάρχουν επίσης προτάσεις για την δημιουργία υπαίθριου σκακιού, εικαστικών παρεμβάσεων σε τυφλές όψεις κτηρίων με στόχο την αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που βρίσκονται σε περίοπτη θέση μέσα στην πόλη, σε βασικούς άξονες κυκλοφορίας και σε περιοχές με χρήση επιπλέον αυτής της κατοικίας, της κατασκευής γηπέδου μπάσκετ στην τοπική κοινότητα Αμπελιάς, τη δημιουργία «Πνευματικής Στέγης» στο Πέραμα, τον εκσυγχρονισμό του ΔΗΠΕΘΕ, τον φωτισμό της πόλης καθώς και τη δημιουργία ενός πάρκου στο οποίο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει της ομορφιές όλης της χώρας μέσω διαδραστικών μέσων ή ακόμα και μικρογραφιών.

1. Τι αφορά η Πράξη;

Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά πρόταση μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 50.000€. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλον τις προτάσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Δήμο και ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα θεματικά πεδία:

• Καθημερινότητα

• Εξυπηρέτηση πολίτη

• Πολιτισμός/Τουρισμός/Αθλητισμός

• Κοινωνική Μέριμνα/Αλληλεγγύη

• Εκπαίδευση

• Κοινόχρηστοι χώροι

2. Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις;

• Οι κάτοικοι του Δήμου Ιωαννιτών

• Ομάδες πολιτών

• Πολιτιστικοί, αθλητικοί, κοινωνικοί, διάφοροι σύλλογοι

• Συλλογικότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

3. Τι πρέπει να περιλαμβάνει η πρόταση;

Η κάθε πρόταση θα πρέπει περιλαμβάνει κατ΄ελάχιστον:

• Στόχος (κείμενο)

• Περιγραφή (κείμενο)

• Παρούσα κατάσταση (κείμενο)

• Ενδεικτικό Προϋπολογισμό

Η κάθε πρόταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δυο σελίδες Α4.

4. Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης;

1) Πληρότητα –Τεκμηρίωση πρότασης: 20 Βαθμοί

2) Τεκμηρίωση Προϋπολογισμού: 10 Βαθμοί

3) Εύρος παρέμβασης – Ωφελούμενοι: 10 Βαθμοί

4) Συμμετοχή πολιτών-Συλλογικές διαδικασίες υποβολής της πρότασης:20 Βαθμοί

5) Καινοτομία-Πρωτοτυπία:10 Βαθμοί

6) Θετικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις: 20 Βαθμοί

7) Πρόβλεψη για ΑΜΕΑ:10 Βαθμοί

5. Που και πως υποβάλλονται οι προτάσεις;

Οι προτάσεις υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή στον ιστότοπο του Δήμου Ιωαννιτών www.ioannina.gr. Για όσους πολίτες δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορούν να την καταθέτουν σε έντυπη μορφή, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής ταχ. διευθ: Ελευθ. Βενιζέλου 4 (Κτήριο πρώην ΔΕΥΑΙ) τηλ. 2651361366.

6. Μέχρι πότε υποβάλλονται οι προτάσεις και που δημοσιεύονται;

Η υποβολή θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συναντήσεις για παροχή υποστήριξης και ενημέρωσης προς όλους τους πολίτες για την διαδικασία υποβολής προτάσεων.

Όλες οι προτάσεις θα αναρτούνται στον ιστότοπο του Δήμου http://www.ioannina.gr, με δυνατότητα υποβολής σχολίων.

7. Ποια είναι η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των προτάσεων;

Με τη λήξη της ημερομηνία υποβολής, οι προτάσεις θα ελέγχονται, εντός 20 ημερών, για την συμβατότητα και επιλεξιμότητα τους, από την «Επιτροπή Αξιολόγησης», της οποίας μέλη είναι υπάλληλοι του Δήμου Ιωαννιτών: Ένας από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ένας από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Ένας από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση και η αξιολόγηση των προτάσεων και αν είναι σύμφωνες με το:

• Δημόσιο συμφέρον

• Ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου

• Ενσωματώνονται στο προϋπολογισμό

Η «Επιτροπή Αξιολόγησης» θα αποστέλλει εν συνεχεία τεκμηριωμένη εισήγηση στην «Επιτροπή Επιλογής» η οποία αποτελείται από:

• Τον Δήμαρχο

• Τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο

• Δυο Δημοτικούς Συμβούλους.

• 3 πολίτες, τυχαία επιλεγμένους μεταξύ των εγγεγραμμένων στην διαδικασία.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα καταρτίζεται από την «Επιτροπή Επιλογής» λίστα κατάταξης των προτάσεων με φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν κατά το στάδιο της αξιολόγησης.

8. Επιλέχθηκαν οι προτάσεις, μετά τι;

Η λίστα με τις επικρατέστερες προτάσεις θα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο ώστε να καθίσταται δυνατή η ενσωμάτωση τους στο Τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό και θα δημιουργείται ένας Ετήσιος Προϋπολογισμός Πολιτών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών θα μεριμνούν για την υλοποίηση των επιλεγέντων προτάσεων και θα δημοσιοποιούν «Εξαμηνιαία Επισκόπηση Πορείας του Ετήσιου Προϋπολογισμού Πολιτών» που θα περιέχει την ανάλυση των αποτελεσμάτων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το ήμισυ της περιόδου.