Tue08042020

Last update10:56:24 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Με “όχημα” τα εννέα μουσεία

  • PDF

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

argyrotexnia.3Ο συντονισμός κοινών δράσεων και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δήμων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, βρέθηκε στο επίκεντρο της 2ης Συνάντησης του Δικτύου, με τίτλο «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Συνδέοντας τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο.

Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των δήμων από τις 9 περιοχές όπου λειτουργούν τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ , το Σουφλί, τη Δημητσάνα, τη Σπάρτη, τη Λέσβο, τον Βόλο, την Τήνο, τη Στυμφαλία, τη Χίο και τα Ιωάννινα, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος, αντάλλαξαν απόψεις, έθεσαν προτεραιότητες και δράσεις, που θα δρομολογήσουν από κοινού Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΠΙΟΠ.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου, κατά την ομιλία της, έκανε αναφορά στις ενδιαφέρουσες δράσεις και τις σημαντικές συνεργασίες το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την 1η Συνάντηση του Δικτύου στη Δημητσάνα, πριν 18 μήνες και επισήμανε, πως αυτά τα γεγονότα, δημιουργούν εκτός από ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης για το καλύτερο, κάθε χρόνο.

Η 2η Συνάντηση του Δικτύου, εστίασε όπως είπε η πρόεδρος, στη σύνδεση του Πολιτισμού με την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό ενώ υπογράμμισε: «Δήμοι και ΠΙΟΠ, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο σχεδιάζοντας μαζί εκπαιδευτικές δράσεις που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγική ιστορία κάθε περιοχής και ταυτόχρονα θα προσελκύουν διαφορετικές ομάδες κοινού». Παράλληλα η κ. Στάικου τόνισε πως είναι σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση η εμπλοκή και η συνεργασία όλων των παραγωγικών και όχι μόνο φορέων της κάθε περιοχής, αλλά και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ΕΕ, όπως προγράμματα που διασφαλίζουν στις τοπικές κοινωνίες τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Χρειάζεται να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Από πλευράς μας, επιχειρούμε να συνδέσουμε την Εκπαίδευση με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό», είπε η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ και ανέφερε ως παράδειγμα, το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του ΠΙΟΠ στην Τήνο, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 6.500, που έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον δημιουργικό διάλογο του δασκάλου με τον μαθητή και να γνωρίσει από κοντά μία τέχνη, όπως είναι η γλυπτική.

Το ΠΙΟΠ, είναι ένας εξωστρεφής οργανισμός, ανέφερε η κ. Στάικου , αναζητά τις συνέργειες για μια ισορροπημένη ανάπτυξη και στον τομέα του Πολιτισμού προσφέρει ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και για ειδικές ομάδες κοινού, δωρεάν σε όλο το Δίκτυο των Μουσείων του, επίσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Η σύνδεση του Πολιτισμού με την Εκπαίδευση, τη Δια Βίου Μάθηση τον Τουρισμό είναι για το ΠΙΟΠ, μια αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της Ανάπτυξης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Ο Πολιτισμός, χρειάζεται την υποστήριξη του Τουρισμού και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η εκπαίδευση. Ο Τουρισμός χρειάζεται τον Πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Σε αυτή τη σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο η Εκπαίδευση, δημιουργώντας εστίες μάθησης με άξονα τα Μουσεία και τις αφορμές που προκύπτουν από την λειτουργία τους»,τόνισε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΙΟΠ απευθύνθηκε στους αυτοδιοικητικούς που συμμετείχαν στην Συνάντηση Δικτύου και ζήτησε δημιουργική συνεργασία: «Ο προγραμματισμός μας για το 2019 περιλαμβάνει ενέργειες για τις οποίες χρειαζόμαστε τη στήριξη των Δήμων.... Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι πως η Δημοτική Αρχή μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, στέκεται δίπλα σου και όχι απέναντι σου, γιατί το στοίχημα της πολιτιστικής αποκέντρωσης είναι μεγάλο και απαιτεί τη σύμπραξη όλων για να κερδηθεί. Πυξίδα μας είναι η πεποίθηση ότι η Περιφέρεια έχει να δώσει πολλά στο μέλλον. Πιστεύομε σε αυτό το μέλλον και θέλουμε να μας βοηθήσετε!».

Χαιρετισμό στην Συνάντηση Δικτύου, έστειλε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε, ότι «τα θεματικά Μουσεία του ΠΙΟΠ συνδέουν την τοπική κοινωνία και τις οικονομικές δραστηριότητες με την ιστορία και τον πολιτισμό. Από την πλευρά της η Πολιτεία, οφείλει να στηρίζει και να αξιοποιεί τους καταλύτες της παραγωγικής κοινωνικής πολιτισμικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του ζήτησε από τους συναδέλφους τους να επεξεργαστούν από κοινού ιδέες για να αποκτήσει το Δίκτυο αυτό ουσιά.

«Το δύσκολο κομμάτι είναι το πως θα κάνουμε πράξη αυτό που είμαστε. Ένα δίκτυο δηλαδή, εννέα Μουσείων, εννέα τόπων με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά αλλά με κοινές αγωνίες και στόχους.

Εκεί, αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε.

Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ή να παραμελούμε το τοπικό μας συμφέρον πρέπει σιγά σιγά να σκεφτόμαστε ευρύτερα γιατί η συνεργασία είναι το κλειδί.

Σίγουρα κάθε Μουσείο, κάθε τόπος οφείλει να θέσει τις δικές του προτεραιότητες με βάση τη θεματική του και τα ειδικά πολιτιστικά κι άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής του.

Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης τα Μουσεία κάθε τόπου διαμορφώνουν τα προγράμματα και τις δράσεις τους με τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στο κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για να γίνει μια προσπάθεια διεύρυνσης των δράσεων και των προγραμμάτων που να αφορούν τις θεματικές άλλων Μουσείων του Δικτύου μας.

Γιατί στα Γιάννενα να μη γνωρίσουμε την παράδοση του μεταξιού στο Σουφλί, και γιατί η Σπάρτη να μην μυηθεί στα μυστικά τις αργυροτεχνίας;

Γιατί να μην αναζητήσουμε καλές πρακτικές για να στρέψουμε το ενδιαφέρον των δημοτών μας προς τα Μουσεία των άλλων 8 μελών του Δικτύου μας; Ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τα ίδια τα Μουσεία όσο και τις τοπικές μας οικονομίες», είπε μεταξύ άλλων.