Sun01172021

Last update12:07:21 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Να δεις που κάποτε θα μας πουν και... συνεπείς

  • PDF

alex themelisΤις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στην τιμή της κιλοβατώρας και θα τεθούν σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, δεν θα τις νιώσουν οι πολίτες στην τσέπη τους, μόνο αν παίξουμε με τις λέξεις.

Η ανακοίνωση του σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ, συνοδεύτηκε ουσιαστικά από τη διαβεβαίωση ότι οι καταναλωτές δεν θα λάβουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Όταν οι αυξήσεις είναι σίγουρες και οι μειώσεις έχουν διάφορα "αν" και υπολογισμούς, ένα είναι βέβαιο. Θα την πληρώσουν οι καταναλωτές.

Υπάρχει όμως και μια ρύθμιση, που η αλήθεια είναι ότι από μεταρρυθμιστική κυβέρνηση δεν την περιμένει κανείς. Η περαιτέρω μείωση της έκπτωσης για όσους καταναλωτές είναι συνεπείς και όχι μπαταχτσήδες.

Πρόκειται για μια έκπτωση που καθιερώθηκε το 2016 και είχε αποτελέσματα και στην πράξη (έφερε χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ), αλλά και ηθικά. Η έκπτωση μειώθηκε την 1η Απριλίου και από 1η Σεπτεμβρίου, μειώνεται ακόμα περισσότερο.

- Ποιο είναι το μήνυμα εδώ;

Πάντα οι ίδιοι

Πρέπει ή δεν πρέπει να δίνονται κίνητρα στους πολίτες για να είναι συνεπείς; Οι άνθρωποι αυτοί στήριξαν τη ΔΕΗ με τη συνέπειά τους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και τώρα διαπιστώνουν ότι η Πολιτεία δεν εκτίμησε ιδιαίτερα τη στάση τους.

Είναι η ίδια συζήτηση που έχει γίνει και με άλλες οφειλές, όταν πολίτες που με χίλιες δυσκολίες παρέμεναν συνεπείς απέναντι στο κράτος, έβλεπαν στρατηγικούς κακοπληρωτές να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων, περιμένοντας κάποια ρύθμιση στο μέλλον.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θέλουν να είναι συνεπείς και για κάθε έναν μπαταχτσή με βίλα, που χρώσταγε στη ΔΕΗ, υπήρχαν πολλοί περισσότεροι που μέτραγαν τα ευρώ για να πληρώνουν στην ώρα τους.

Πέρα λοιπόν από το τι θα δουν στις τσέπες τους αυτοί οι άνθρωποι από 1η Σεπτεμβρίου, με τη μείωση της έκπτωσης σίγουρα δεν θα νιώθουν συνεπείς.

-Θα νιώθουν κάτι άλλο, που θα περιγράφεται από την εθνική μας προσφώνηση.

Έλεος με τα social

Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορεί για παράδειγμα η μεσαία τάξη εδώ στην Ελλάδα να ανησυχήσει κάποια στιγμή περισσότερο για τα δάση και τις θάλασσες, παρά για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Στην Ελλάδα βέβαια, έχουμε ακόμα πολλά βήματα να διανύσουμε μέχρι να έρθει πράγματι το περιβάλλον στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ή στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Είμαστε όμως σε κάθε περίπτωση, πολύ δυνατοί στα Social Media και στις προσευχές για τον Αμαζόνιο, και τσακωνόμαστε με πάθος για την έφηβη Γκρέτα.

Οι αναρτήσεις για το πολυδιαφημισμένο ανούσιο ταξίδι της Γκρέτα ή για την πραγματική καταστροφή στον Αμαζόνιο, έχουν την ίδια αξία με τα Status στις περιπτώσεις θανάτων διασήμων.

Αυτοί που τα κάνουν, το μόνο που λένε είναι ένα "είμαι και εγώ εδώ, προσέξτε με" και μετά μετράνε αυτάρεσκα Likes και σχόλια.

Όμως η αλλαγή και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, δεν θα έρθει μέσω Facebook.

-Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Εύγε

Xθες, ο Αναπληρωτής CEO της «Δωδώνης» Μιχάλης Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση κατά 50, των θέσεων εργασίας που μαζί με τις αλλαγές στο προσωπικό που επισυνέβησαν συνολικά από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δώθε, συνιστούν μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 100% – από τις 300 θέσεις εργασίας του 2013 έχουμε φτάσει σήμερα στις 550.

-Δεν τις λες και λίγες

Η Μινέρβα

Η Μινέρβα η ιστορικότερη ελαιουργία στην Ελλάδα, με έτος ιδρύσεως πριν από 115 χρόνια, άλλαξε χέρια μετά από 42 χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση προς του χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου είναι εισηγμένη, η PZ Cussons ενημέρωση ότι ήρθε σε συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρική της Μινέρβα στην Mirties Enterprises Company Limited, εταιρεία που ελέγχεται από την Diorama της Deca Investment η οποία έχει ως βασικό επενδυτή τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο (σ.σ. πρώην ιδιοκτήτη της Vivartia - Δέλτα και πρώην προέδρου του ΣΕΒ).

Για όσους ίσως δεν το ξέρουν η Μινέρβα έχει εργοστάσιο κι εδώ στην περιοχή μας.

-Ας ελπίσουμε η αλλαγή αυτή να μην επηρεάσει αρνητικά τους εργαζόμενους