Wed12022020

Last update12:27:05 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μελλοντική κρίση

 • PDF

mpegkas-new-2019Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου της Λούκας Κατσελη «Δίνες και ευθύνες».

Η πρώτη επισήμανση που έχω να κάνω και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η παρουσία και στο πάνελ των εισηγητών αλλά και στο κοινό, ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Έχει σημασία η επισήμανση αυτή γιατί αφορά την παρουσίαση ενός καθαρά πολιτικού πονήματος και όχι λογοτεχνικού η κοινωνικού.

Οι απόψεις που κατέθεσε η κα Κατσέλη και μέσω του βιβλίου αλλά και μέσω της τοποθέτησης της είναι στην κρίση καθενός από μας.

Περισσότερα...

Νύχτες καλοκαιριού με άρωμα θερινού σινεμά

 • PDF

orfeas-giannena-cinemaΗ ιστορία του θερινού στην Ελλάδα ξεκινάει στις αρχές του 1900, µε πλανόδιους που έστηναν ένα πανί κάνοντας υπαίθριες προβολές και από το 1910 και µετά στήνονται οι πρώτοι θερινοί κινηµατογράφοι. Σε µια αυλή, σε µια ταράτσα, κάτω λευκό χαλίκι, πλαστικές καρέκλες και ένα λευκό πανί είναι αρκετά για να αρχίσουν οι προβολές. Στις αρχές δεν υπήρχε καν αντίτιµο εισιτηρίου, απλά υποχρεωνόσουν να αγοράσεις κάτι!

Περισσότερα...

Ελεύθερη ή αμειβόμενη και κατ αποκοπή αρθρογραφία...

 • PDF

papadhmhtriou-xrhstosΥγ... αγαπητέ μου να γνωρίζεις ότι η επί «μισθώ αρθογραφία» στην ουσία είναι μιας μορφής εργολαβία, κατά συνέπεια ο επαγγελματίας αρθρογράφος, δεν είναι δημοσιογράφος με την έννοια της καταγραφής του γεγονότος που έγινε, αλλά της έκφρασης άποψης που του παραγγέλλεται..., ιδιαιτέρως στην πολιτική εφημερίδα η παραπάνω θέση εξαντλείται κατά το μάλλον η ήττον στην ιδεολογική κειμενογραφία και ως εκ τούτου να γνωρίζεις ότι λειτουργεί ως αλλοτριωτική διαδικασία... και αυτό πρέπει να το σκεφτείς καλά ...αν επιθυμείς να γράφεις ελεύθερα η να γράφεις αμειβόμενος κατ αποκοπή με ότι αυτό σημαίνει...

Περισσότερα...

«Τίτλοι τέλους» για το Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας! *

 • PDF

likeio zosimaias 20Θλίψη, αλλά και πολλούς προβληματισμούς μου προκάλεσε συνέντευξη εκπροσώπου του προσφάτως ενοποιημένου συλλόγου αποφοίτων Ζωσιμαίας σε γνωστό κανάλι της πόλης για την υπόθεση του ΓΕΛ Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και τη μετατροπή του σε Πρότυπο. Μου προκάλεσε θλίψη, διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι οχυρώνονται πίσω από προσωπικές φιλοδοξίες, προτάσσουν το «εγώ» τους , χωρίς να σκέφτονται τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ενέργειές τους στο κοινωνικό σύνολο. Μου προκάλεσε προβληματισμούς, διότι κάποιες φορές «βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος».

Περισσότερα...

Ευκαιρία και Τουρισμός στον COVID-19*

 • PDF

dimitriou-dhmhtrhs-newΜε βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη από την παγκόσμια πανδημία, η δε Ήπειρος θεωρείται σήμερα μια από την ασφαλέστερες περιοχές, με τον Ν. Ιωαννίνων να βρίσκεται στις περιοχές που καταγράφουν σχεδόν μηδενικά κρούσματα covid-19.

Σε μια εποχή δύσκολη για τον Τουρισμό ο Ν.Ιωαννίνων, εκτός από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καταγράφει και ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα, που ίσως αν το εκμεταλλευτούμε θα μας δώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία ,αυτό του ασφαλούς υγειονομικού τουριστικού προορισμού.

Όλες οι έρευνες και τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων δεν αποκλείουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά θα σχεδιάσουν και θα μετακινηθούν σε περιοχές που θα παρέχουν εκτός των υψηλών υπηρεσιών και υγειονομική ασφάλεια.

Περισσότερα...

Επαναπροσδιορισμός των αστικών μετακινήσεων εν μέσω πανδημίας

 • PDF

του Σταύρου Παπαδημητρίου*

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο υγειονομικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό τράνταγμα. Η Ελλάδα, ύστερα από μία εξαιρετική διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης, είναι έτοιμη για τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο, αυτό της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων, το οποίο όμως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 12 με 18 μήνες έως και την πιθανή απομάκρυνση της απειλής με την εύρεση θεραπείας και εμβολίου.

Περισσότερα...

Μια Ευρώπη του «βλέποντας και κάνοντας» – δυστυχώς!

 • PDF

gatsios-kostantinos-293x300Την Πέμπτη 23 Απριλίου, ανήμερα του Άη-Γιώργη, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Ο δράκος, όμως, που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν εφονεύθη. Αντιθέτως, λίγα πράγματα. Πέραν της τυπικής επικύρωσης της εισήγησης-απόφασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) της 9ης Απριλίου για το γνωστό «πακέτο» των 540 δισ. ευρώ – ένα μικρό ποσό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, κάθε άλλο παρά «μπαζούκα» – ουδέν ουσιαστικό.

Περισσότερα...

Ο Covid-19 έχει πολλά κρυμμένα μυστικά

 • PDF

antoniadou a8hnaΟι πανδημίες έχουν πλήξει πολιτισμούς σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, με την πρώτη εστία - γνωστή και ως «ο λοιμός της Αθήνας» - να εμφανίζεται το 430 π.Χ. , ενώ υπολογίζεται πως σκότωσε το ένα τρίτο των κατοίκων.

Περισσότερα...

Όπως μένουμε εμείς στα σπίτια μας, έτσι κι αυτοί… *Της Τ. Ζέκα

 • PDF

Πραγματική πηγή έμπνευσης η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου για τις συνθήκες και τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στη διάδοση του κορωνοϊού στον καταυλισμό του Κατσικά. Η εμπνευσμένη φράση ήρθε να απαντήσει στον κομμουνιστή περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Πρέντζα, ο οποίος στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο πίεζε για λήψη μέτρων προφύλαξης στον καταυλισμό προσφύγων, όπου οι λέξεις «γάντια» και «μάσκα» είναι άγνωστες.

Περισσότερα...

Μεταναστευτική κρίση: Να μην επιτρέψουμε την εξέλιξη της σε μια νέα εθνική κρίση.*

 • PDF

mantalovas-newΠαρακολουθώ τις τελευταίες ώρες να αναπτύσσεται ένας τοξικός διάλογος, κυρίως στα social media, αλλά όχι μόνο, καθώς τον ίδιο χαρακτήρα έχει και μια αχρείαστη κομματική αντιπαράθεση. Τη χαρακτηρίζω έτσι γιατί πολύ απλά οδηγεί στη τυφλή πόλωση και στο διχασμό. Ίσως deja vu μιας κατάστασης από το πρόσφατο παρελθόν, της οποίας τις ολέθριες συνέπειες τις έχουμε υποστεί όλοι μας.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής, θα αφεθούμε ξανά, στη δίνη μιας νέας περιπέτειας χωρίς να έχουμε διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν μας;

Η μεταναστευτική κρίση συναντά το προσφυγικό και ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αυτή την κρίση ως την πιο σημαντική μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι προφανές ότι μας υπερβαίνει ως χώρα, ότι ξεπερνάει τις αντοχές -όσες απέμειναν- της ελληνικής κοινωνίας.

Περισσότερα...

Ο αθέατος κόσμος...των οίκων ευγηρίας!!

 • PDF

zogrfafeios oikos eyghrias saloniΟ κόσμος αυτός είναι ένας κόσμος αξιόλογος, αξιοπρόσεκτος και αξιοσέβαστος, που έχει ανάγκη σεβασμού, αγάπης και ξεχωριστής μεταχείρισης!!

Είναι οι άνθρωποι , που μας γέννησαν, που μας μεγάλωσαν με πολλή φροντίδα και αγάπη...έβγαζαν την μπουκιά τους για να μας θρέψουν!! Είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Είναι αυτοί, που μπροστά από μας, ήταν νέοι , υγιείς και δημιούργησαν τον κόσμο, που βρήκαμε εμείς!! Είναι η μάνα μας, ο πατέρας μας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας!

Περισσότερα...