Wed06032020

Last update09:50:52 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ευκαιρία και Τουρισμός στον COVID-19*

 • PDF

dimitriou-dhmhtrhs-newΜε βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη από την παγκόσμια πανδημία, η δε Ήπειρος θεωρείται σήμερα μια από την ασφαλέστερες περιοχές, με τον Ν. Ιωαννίνων να βρίσκεται στις περιοχές που καταγράφουν σχεδόν μηδενικά κρούσματα covid-19.

Σε μια εποχή δύσκολη για τον Τουρισμό ο Ν.Ιωαννίνων, εκτός από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καταγράφει και ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα, που ίσως αν το εκμεταλλευτούμε θα μας δώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία ,αυτό του ασφαλούς υγειονομικού τουριστικού προορισμού.

Όλες οι έρευνες και τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων δεν αποκλείουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά θα σχεδιάσουν και θα μετακινηθούν σε περιοχές που θα παρέχουν εκτός των υψηλών υπηρεσιών και υγειονομική ασφάλεια.

Περισσότερα...

Επαναπροσδιορισμός των αστικών μετακινήσεων εν μέσω πανδημίας

 • PDF

του Σταύρου Παπαδημητρίου*

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο υγειονομικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό τράνταγμα. Η Ελλάδα, ύστερα από μία εξαιρετική διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης, είναι έτοιμη για τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο, αυτό της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων, το οποίο όμως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 12 με 18 μήνες έως και την πιθανή απομάκρυνση της απειλής με την εύρεση θεραπείας και εμβολίου.

Περισσότερα...

Μια Ευρώπη του «βλέποντας και κάνοντας» – δυστυχώς!

 • PDF

gatsios-kostantinos-293x300Την Πέμπτη 23 Απριλίου, ανήμερα του Άη-Γιώργη, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Ο δράκος, όμως, που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν εφονεύθη. Αντιθέτως, λίγα πράγματα. Πέραν της τυπικής επικύρωσης της εισήγησης-απόφασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) της 9ης Απριλίου για το γνωστό «πακέτο» των 540 δισ. ευρώ – ένα μικρό ποσό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, κάθε άλλο παρά «μπαζούκα» – ουδέν ουσιαστικό.

Περισσότερα...

Ο Covid-19 έχει πολλά κρυμμένα μυστικά

 • PDF

antoniadou a8hnaΟι πανδημίες έχουν πλήξει πολιτισμούς σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, με την πρώτη εστία - γνωστή και ως «ο λοιμός της Αθήνας» - να εμφανίζεται το 430 π.Χ. , ενώ υπολογίζεται πως σκότωσε το ένα τρίτο των κατοίκων.

Περισσότερα...

Όπως μένουμε εμείς στα σπίτια μας, έτσι κι αυτοί… *Της Τ. Ζέκα

 • PDF

Πραγματική πηγή έμπνευσης η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου για τις συνθήκες και τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στη διάδοση του κορωνοϊού στον καταυλισμό του Κατσικά. Η εμπνευσμένη φράση ήρθε να απαντήσει στον κομμουνιστή περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Πρέντζα, ο οποίος στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο πίεζε για λήψη μέτρων προφύλαξης στον καταυλισμό προσφύγων, όπου οι λέξεις «γάντια» και «μάσκα» είναι άγνωστες.

Περισσότερα...

Μεταναστευτική κρίση: Να μην επιτρέψουμε την εξέλιξη της σε μια νέα εθνική κρίση.*

 • PDF

mantalovas-newΠαρακολουθώ τις τελευταίες ώρες να αναπτύσσεται ένας τοξικός διάλογος, κυρίως στα social media, αλλά όχι μόνο, καθώς τον ίδιο χαρακτήρα έχει και μια αχρείαστη κομματική αντιπαράθεση. Τη χαρακτηρίζω έτσι γιατί πολύ απλά οδηγεί στη τυφλή πόλωση και στο διχασμό. Ίσως deja vu μιας κατάστασης από το πρόσφατο παρελθόν, της οποίας τις ολέθριες συνέπειες τις έχουμε υποστεί όλοι μας.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής, θα αφεθούμε ξανά, στη δίνη μιας νέας περιπέτειας χωρίς να έχουμε διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν μας;

Η μεταναστευτική κρίση συναντά το προσφυγικό και ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αυτή την κρίση ως την πιο σημαντική μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι προφανές ότι μας υπερβαίνει ως χώρα, ότι ξεπερνάει τις αντοχές -όσες απέμειναν- της ελληνικής κοινωνίας.

Περισσότερα...

Ο αθέατος κόσμος...των οίκων ευγηρίας!!

 • PDF

zogrfafeios oikos eyghrias saloniΟ κόσμος αυτός είναι ένας κόσμος αξιόλογος, αξιοπρόσεκτος και αξιοσέβαστος, που έχει ανάγκη σεβασμού, αγάπης και ξεχωριστής μεταχείρισης!!

Είναι οι άνθρωποι , που μας γέννησαν, που μας μεγάλωσαν με πολλή φροντίδα και αγάπη...έβγαζαν την μπουκιά τους για να μας θρέψουν!! Είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Είναι αυτοί, που μπροστά από μας, ήταν νέοι , υγιείς και δημιούργησαν τον κόσμο, που βρήκαμε εμείς!! Είναι η μάνα μας, ο πατέρας μας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας!

Περισσότερα...

Το Πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να παραμείνει κτήμα της κοινωνίας

 • PDF

Γράφουν: Μερόπη Τζούφη*, Στέργιος Νταής**

panepisthmio-ioannina-eisodosΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια «Έκθεση παρακολούθησης της Εκπαίδευσης & Κατάρτισης 2019», η οποία περιλαμβάνει δεδομένα και αναλύσεις για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μελέτες των διεθνών οργανισμών αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, αφού πρώτα μελετηθούν με νηφαλιότητα και κριτικό πνεύμα, καθώς συχνά εμπεριέχουν ιδεολογικούς προσανατολισμούς και πολιτικές στοχεύσεις.

Περισσότερα...

Αυταπάτες ή μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη;*

 • PDF

gatsios-kostasΗ επίκληση της ανάπτυξης αποτελεί την συνηθέστερη επωδό του τρέχοντος πολιτικού λόγου. Όσο πιο συχνά όμως αναφέρεται, τόσο περισσότερο ασαφές καθίσταται το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η έννοια αυτή.

Περισσότερα...

Γιατί είμαι θετικός στη «Συμφωνία των Πρεσπών» *Του Β. Μασσαλά

 • PDF

SkopiaΘα συμφωνήσω εξαρχής με όσους υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με κύριο στόχο, όχι την λύση του προβλήματος, αλλά για να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση, και ειδικά στη ΝΔ. Ο κύριος Μητσοτάκης αντέδρασε γρήγορα, απομονώνοντας φιλελεύθερες απόψεις από τον πολιτικό του χώρο του που πιθανότατα θα υποστήριζαν μια συμβιβαστική λύση, και επιβάλλοντας την συντηρητική, εθνικιστική άποψη της πλειοψηφίας στο κόμμα του. Η Φώφη Γεννηματά υπέκυψε στις συντηρητικές απόψεις τμήματος του ΠΑΣΟΚ, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, και παρόλο που οι υπόλοιπες δυνάμεις που στήριξαν το ΚΙΝΑΛ διαφωνούσαν, πήρε θέση κατά της συμφωνίας, οδηγώντας, καταρχάς το «Ποτάμι» σε αποχώρηση, και τέλος, με την διαγραφή της ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση της ΚΕ, ουσιαστικά στην διάλυση του ΚΙΝΑΛ.

Περισσότερα...

Επιδότηση της αγροτικής παράγωγης ή αποσάθρωσή της

 • PDF

AgriRobotsΈνα δισεκατομμύριο και επτάμιση εκατομμύρια (1.007.500.000) ευρώ, μοιράστηκαν στον αγροτικό κόσμο στο τέλος του 2018, τα οποία αντιστοιχούσαν στο συνολικό ποσό της Βασικής Ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων για περίπου 590.000 αγρότες. Το 70% δόθηκε στο τέλος Οκτωβρίου (682 εκατ. €) και στο τέλος Δεκέμβρη εξοφλήθηκε το υπόλοιπο 30% ( 325,5 εκατ €), μαζί με τις πληρωμές της Εξισωτική Αποζημίωση (225 εκ €) , την Πράσινη Ενίσχυση (525,8 εκ €), την ενίσχυση στους Νέους Γεωργούς (29 εκ €) αλλά και κάποιες άλλες πληρωμές που αφορούν ειδικές κατηγορίες. Με λίγα λόγια για το 2018 εισέρευσαν στον αγροτικό χώρο περί τα δύο δισεκατομμύρια ερώ (2 δις €) !

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 10 Ιανουάριος 2019 11:10

Περισσότερα...