Thu07192018

Last update10:43:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Δεν παρουσιάζει τη μελέτη για τη Νιάρχου η Περιφέρεια

  • PDF

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

panepisthmiou leoforos niarxouΗ άρνηση της Περιφέρειας Ηπείρου να ανταποκριθεί στην απόφαση- πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρουσιάσει την τεχνική μελέτη της οδού Νιάρχου "δεν τιμά το κυρίαρχο όργανο του Δήμου και των πολιτών, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο", όπως σχολίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, προτρέποντας την περιφερειακή αρχή "να το ξανασκεφτεί" και σημειώνοντας πως "ήταν τουλάχιστον άκομψο αυτό που έκανε η περιφέρεια".

Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει κάθε δικαίωμα να προβληματίζεται για ένα έργο που θα κατασκευαστεί στα όρια του προσθέτοντας πως η διαβούλευση μας βοηθάει να κάνουμε καλύτερα έργα και να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε εκ των υστέρων λάθη στο σχεδιασμό που είναι σε βάρος των πολιτών.

 

Πολιτικό ζήτημα η παρουσίαση της μελέτης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του σώματος ανέγνωσε επιστολή του Περιφερειάρχη που αποτελεί αρνητική απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει την παρουσίαση της μελέτης από την Περιφέρεια.

"Πρέπει να το ξανασκεφτεί η Περιφέρεια. Η παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα στη βάση του δημοκρατικού διαλόγου. Έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι τη διαβούλευση με την κοινωνία. Η διαβούλευση βοηθάει στο σχεδιασμό των έργων κι εμείς αυτό εφαρμόζουμε για τα έργα του Δήμου", είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Ο Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως "έχουμε κάθε δικαίωμα να προβληματιζόμαστε για ένα έργο όπως η οδός Νιάρχου που θα κατασκευαστεί στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών" και ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά: "επαναλαμβάνω ξεκάθαρα πως ποτέ η τεχνική μελέτη της Νιάρχου δεν έγινε γνωστή σε κανένα συλλογικό όργανο του Δήμου. Άλλο η οριστική τεχνική μελέτη κι άλλο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που και αυτή βέβαια δεν συζητήθηκε στην παρούσα δημοτική θητεία".

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων σημείωσε χαρακτηριστικά πως "δεν θέλουμε να ... "μαλώσουμε" την περιφέρεια. Πιστεύω ότι μέλημα και των δύο φορέων είναι να λειτουργούμε για το καλό του τόπου μας" γι' αυτό και η διαβούλευση είναι απαραίτητη ώστε να μην σημειώνονται λάθη σε σοβαρές παρεμβάσεις και να μην ψάχνουμε εκ των υστέρων λύσεις. "Μια ρεαλιστική μεθοδολογία είναι να συναινέσουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα", όπως είπε ο κ. Μπέγκας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα λάθη που έγιναν στην κατασκευή μεγάλων έργων στην περιοχή για να τονίσει ότι πρέπει να προληφθούν αστοχίες στην υπόθεση της οδού Νιάρχου

"Στο χρόνο που σχεδιάζονταν μεγάλα έργα στην περιοχή μας, οι έχοντες και κατέχοντες τότε την εξουσία σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε", τόνισε με νόημα ο κ. Μπέγκας γι' αυτό και "δυστυχώς δεν υπάρχει μια σοβαρή είσοδος στην πόλη από την Ιόνια, δυστυχώς η Εγνατία δεν έχει έναν ασφαλή και αξιοπρεπή κόμβο, δυστυχώς αναζητούμε εκ των υστέρων λύση για το δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά".

 

Η αντιπολίτευση

Την εξέλιξη αυτή πάντως στηλίτευσε ο Νίκος Γκόντας, καταλογίζοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη Δημοτική Αρχή, θεωρώντας ότι «εκ των υστέρων ψάχνει για δικαιολογίες για να καλύψει την ανικανότητά της και την γύμνια της».

«Το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα είχε αποφασίσει την διεξοδική συζήτηση για την ανακατασκευή της Λ.Νιάρχου και είχατε αναλάβει εσείς την αποκλειστική ευθύνη να γίνει αυτό κ. δήμαρχε.. Τώρα ως Πόντιοι Πιλάτοι, νίπτετε τας χείρας, δηλώνοντες αδυναμία μιας τέτοιας συζήτησης, διότι ο δήμος αδυνατεί να κάνει παρεμβάσεις στην περιφέρεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Γκόντας και ζήτησε από τον δήμαρχο να επαναφέρει τη ζήτημα προς συζήτηση για να πληροφορηθούν οι συμπολίτες πως διαχειρίζεται τα ζητήματα της πόλης μας η σημερινή δημοτική αρχή την τελευταία επταετία.