Sun06162019

Last update03:03:18 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Θα τους τσακίσουμε»...

  • PDF

ΑΠΕΙΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΝΟΘΕΥΟΥΝ ΤΗ ΦΕΤΑ

feta-new«Θα τους τσακίσουμε»... Αυτή ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσους νοθεύουν την ελληνικότητα της φέτας με γάλα εισαγόμενο. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου από την Άρτα, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε εκτενώς για θέματα και τοπικού ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς για το θέμα της φέτας, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε αποφασισμένος να χτυπήσει τα κυκλώματα που εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή φέτας. «Θα τσακίσουμε τα παράνομα κυκλώματα γάλακτος που κρατούν τεχνητά χαμηλές τις τιμές του γάλακτος. Διαφορετικά δε μπορούμε να μιλάμε για φέτα που να μην έχει το μείγμα γάλακτος που ορίζουν οι προδιαγραφές... Δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, είναι γνωστό ποιοι στηρίζουν και επωφελούνται από τα κυκλώματα...» σημείωσε με αρκετή αίσθηση βεβαιότητας.

«Πιστεύω πολύ στη Διεπαγγελματική της Φέτας και είναι ανεξήγητης αιτίας η ανεπάρκεια του Υπουργείου που δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί η οργάνωση ώστε ο κλάδος να στηρίξει τα του οίκου του» πρόσθεσε ακόμα.

Μιλώντας γενικότερα, για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το κόμμα του ως κυβέρνηση θα ιεραρχήσει πολύ υψηλά στις μεγάλες υποδομές και τα δημόσια έργα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Η ερώτηση ήλθε από την Άρτα και εκτίμησε πως ο κάμπος της Άρτας έχει ανάγκη από έργα που θα εξασφαλίζουν τη χρηστή διαχείριση του υπάρχοντος νερού.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ τόνισε πως η πολιτική αποζημιώσεων πρέπει να ανασχεδιαστεί στην κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών μετά από ζημιές που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν διαφορετικού είδους καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε πιο συχνές και εστιασμένες καταστροφές. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να έλθει στον 21ο αιώνα, με ουσιαστική αναμόρφωση και επαναξιολόγηση του τρόπου που χορηγεί τις αποζημιώσεις» σημείωσε.

Η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση

Παρ' ότι διαφωνεί για την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων συνενώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ και παρά το δεδομένο ότι η ΝΔ στο κοινοβούλιο καταψήφισε το νόμο της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ΝΔ δεν πρόκειται να καταργήσει το νόμο, ξεκαθάρισε από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δίνοντας μια ευθεία απάντηση στο σχετικό ερώτημα τόνισε: "δεν θα αντιστρέψουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης γιατί δε πιστεύω στη λογική του ράβε ξήλωνε. Δε φταίνε σε τίποτα τα παιδιά να ξαναλλάξει το τοπίο...".

Υποστήριξε τη σημασία των ΤΕΙ στην παραγωγή εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού που έχει αμεσότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και περιέγραψε αδρά την πρόταση της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση. «Θέλουμε Πανεπιστήμια όχι εξαρτημένα από το Υπουργείο, πανεπιστήμια αυτοδιοίκητα να τα αξιολογούμε και να συνδέουμε και ένα κομμάτι της χρηματοδότησης με βάση τις επιδόσεις τους πάνω σε δείκτες συμφωνημένους» σημείωσε.

Οι ορεινές περιοχές

Σε ερώτηση για τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου που ρημάζουν από την εγκατάλειψη, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας εξήγγειλε πρόγραμμα στήριξης των ορεινών δήμων όπως αντίστοιχα θα γίνει για τους νησιωτικούς Δήμους. Ειδικά δε για την Ήπειρο, όπως τόνισε εμφατικά, έχει πολλά σχέδια.

Για την ασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές ερωτηθείς ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως εμπιστεύεται την Ελληνική Αστυνομία και πως το κόμμα του έχει σχέδιο για την ασφάλεια τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στις παραμεθόριες περιοχές. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε ότι ναι υπάρχει πρόβλημα και όχι μόνο για το κέντρο των πόλεων αλλά και για την ελληνική περιφέρεια. Έχουμε την ικανότητα διοικητικά και οργανωτικά να κάνουμε δουλειά, έχω εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ που επιτελούν το καθήκον τους με αυταπάρνηση. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ασφάλεια και δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση» σημείωσε.

Για χρηματιστήριο και Μακεδονικό

Σε θέματα γενικότερης πολιτικής, επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές κατηγορώντας την κυβέρνηση ως υπαίτια για τη στασιμότητα της οικονομίας, παίρνοντας αφορμή από την αναταραχή στο χρηματιστήριο.

Για το Σκοπιανό επανέλαβε τις απόψεις της ΝΔ και τόνισε πως όσο η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα θα είναι δύσκολο για την ίδια ως κυβέρνηση να αλλάξει τη συμφωνία. Απάντησε επίσης, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που μετά την ομιλία Σαμαρά στην Καβάλα κατηγόρησε ξανά τη ΝΔ για ακροδεξιά στροφή. «Στα 44α γενέθλια της ΝΔ είπα ότι το κόμμα μας είναι η μεγάλη κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη. Ο κ. Τζανακόπουλος κυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου και άρα, το να χαρακτηρίσει ακροδεξιά τη ΝΔ είναι τουλάχιστον ανέκδοτο. Είμαστε η δύναμη της μετριοπάθειας και εκείνοι είναι η δύναμη της οπισθοδρόμησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τη συνταγματική αναθεώρηση επανέλαβε πως δεν έχει αξία αν δεν προσυμφωνήσουν τα κόμματα στα αναθεωρητέα άρθρα ώστε οι εκλογές να αποκτήσουν και ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Για το προσφυγικό επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ιδεοληψία, ανικανότητα, αδιαφάνεια και κυνισμό.