Fri06052020

Last update10:56:48 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Μια ψύχραιμη αποτίμηση

  • PDF

bourxasΗ «Σοφία» πέρασε και αποδείχτηκε πως ήταν πολύ άγρια, τουλάχιστον για το δεύτερο μισό της χρονικής διάρκειάς της, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Προσπαθώντας να κάνω μια ψύχραιμη, αντικειμενική και δίκαιη αποτίμηση της απόδοσης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη και για αρκετές ώρες χιονόπτωση της περασμένης Παρασκευής, στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, θα επισημάνω ορισμένα σημεία.

Στη γενική πρώτη παρατήρηση, μπορώ να πω ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο χάλια, όσο πριν από δύο χρόνια, αν και στην αυγή του 2017, το χιόνι που είχε πέσει στο Λεκανοπέδιο πρέπει να ήταν λιγότερο σε σχέση με προχθές...

Ο Δήμαρχος στο fb

Κατ' αρχάς, η εύκολη καταγγελία του πολίτη που περιμένει να δει μηχάνημα ή αλατιέρα έξω από το σπίτι του, το επόμενο λεπτό της χιονόπτωσης, δεν πρέπει καν να γίνεται αντικείμενο συζήτησης.

Ούτε καν να απαντιέται στο facebook από το Δήμαρχο, τις ώρες της μεγάλης μάχης για τον όλο μηχανισμό, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι ο Θωμάς Μπέγκας ασχολείται με εντελώς άσχετα πράγματα από αυτά που πρέπει...

Κάπως έτσι, βρέθηκα - τηλεοπτικά - την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, απέναντι σε δεκάδες συμπολίτες που άφριζαν κατά του Μπέγκα και του Νάστου, διαμαρτυρόμενοι γιατί τους άφησαν «αποκλεισμένους» και δεν τους καθάρισαν τα χιόνια, την ίδια ώρα που εξελίσσονταν το φαινόμενο. Και το να υπερασπίζομαι εγώ τη δημοτική αρχή, δεν είναι και ό,τι το πιο φυσιολογικό!

Μια μεγάλη μερίδα πολιτών, το λοιπόν, αποδείχτηκε πως δεν έχουν τη διάθεση ή τη γνώση, να αντιμετωπίσουν ένα αναμενόμενο για την περιοχή μας, καιρικό φαινόμενο, να βάλουν αλυσίδες στα αυτοκίνητα, να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια τους ή ακόμα και το δρόμο της γειτονιάς τους, παίρνοντας φτυάρι και αλάτι.

Δεν είναι δυνατόν, ο Δήμος να βρεθεί σε όλο το μήκος και πλάτος των «Καλλικρατικών» του διαστάσεων... μέσα σε 2-3 μέρες.

Που είναι το αλάτι;

Από την άλλη πλευρά τώρα, ο μηχανισμός του Δήμου έδειξε σημάδια αδυναμίας, ακόμα μια φορά.

Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει 4 αλατιέρες, εκ των οποίων η μία είναι χαλασμένη, άρα τρεις...

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, με ανακοινώσεις του Δήμου, έγινε γνωστό ότι τελείωσε το αλάτι. Το Σάββατο έγινε προμήθεια 70 τόνων αλατιού που τελείωσαν ως το μεσημέρι της Κυριακής! Δε θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη για προμήθεια μεγαλύτερης ποσότητας, αναρωτιέμαι;

Κι εφόσον το αλάτι τελείωνε, άρα ρίχνονταν στους δρόμους... που διάολο έπεσε αλάτι, αλήθεια; Σε ένα μεγάλο μέρος δρόμων, κεντρικά στην πόλη και περιφερειακά, στην Ανατολή τουλάχιστον όπου κινήθηκα εγώ, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, δεν αντιλήφθηκα να έχει λειώσει το χιόνι από αλάτι... αλλά από τα αυτοκίνητα που πάτησαν το χιόνι για τρεις ημέρες.

Φαινόταν μόνο η δουλειά που είχε γίνει από τα αποχιονιστικά και τις λεπίδες που περνούσαν, έκαναν στην άκρη το χιόνι και ό,τι δεν έπιαναν, έμεινε παγωμένο πάνω στο οδόστρωμα, μετατρέποντας τους δρόμους σε παγοδρόμια. Αν αυτή είναι η λογική λειτουργίας της πολιτικής προστασίας, η δική μου μέση λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Διαπιστώθηκε επομένως εδώ, ένα σοβαρό έλλειμμα στον εξοπλισμό του Δήμου. Ιδιωτικά μηχανήματα όπως jcb κτλ. υπάρχουν άφθονα για να νοικιαστούν αλλά δε λύνουν το πρόβλημα. Μήπως ο Δήμος να έβαζε στο πρόγραμμα, την αγορά αποχιονιστικών και αλατιέρων – πρόσφατα χρηματοδοτούσε τέτοια προμήθεια ο «ΦιλοΔημος», αν δεν κάνω λάθος...

Το παραλίμνιο παγοδρόμιο

Ως το Σάββατο το απόγευμα, δεν είχε πέσει αλάτι ούτε στον πιο τουριστικό δρόμο της πόλης, στο παραλίμνιο μέτωπο.

Η οδός Δ. Φιλοσόφου ήταν για πατινάζ και περπατιόταν μόνο με αλυσίδες ή παγοπέδιλα...

Δε σκέφτηκε κανείς από το Δήμο ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο των εορτών, θα υπήρχαν και επισκέπτες στα Γιάννενα;

Η απόφαση για τα σχολεία

Η απόφαση για τα σχολεία τώρα, που σήμερα θα είναι κλειστά, εκτιμώ πως δεν οφείλεται τόσο στον παγετό που προβλέπεται να έχουμε σήμερα όσο μάλλον στην ανετοιμότητα της δημοτικής αρχής, να καθαρίσει εγκαίρως τις αυλές των σχολείων.

Είναι δυνατόν να καθαριστούν όλες οι σχολικές αυλές μέσα σε μία μέρα, όταν αυτό δεν έγινε νωρίτερα;

Άρα, ποιο το νόημα της σύσκεψης από το πρωί της Δευτέρας, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, με την απόφαση να ανακοινώνεται στις 2 το μεσημέρι;

Πιστεύω πως η απόφαση να μην ανοίξουν σήμερα μετά τις διακοπές τα σχολεία, στα Δήμο Ιωαννιτών, ήταν ειλημμένη πριν τη σύσκεψη...

Σάμπως τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα ισχύσουν και την Τρίτη, δεν τις γνώριζαν από το Σαββατοκύριακο;

Αν ήταν μόνο ο παγετός το πρόβλημα, θα μπορούσαν να ορίσουν έναρξη μαθημάτων μία ώρα αργότερα.

Ένα Πουλάκη(ς) για τις πρόωρες

Η κυβέρνηση μπορεί εν χορώ, να διατείνεται πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε εννιά μήνες από τώρα, ωστόσο, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο news247, ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνει ότι το αρμόδιο για τις εκλογές Υπουργείο προετοιμάζεται ΚΑΙ για πενταπλές εκλογές, στις 26 Μαΐου.

Ο κ. Πουλάκης έκανε γνωστό πως για τις ευρωεκλογές θα χρησιμοποιηθούν σιέλ ψηφοδέλτια και λευκά για τις εθνικές. Στην ίδια συνέντευξη ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ετοιμάζονται παραγγελίες για 140.000 κάλπες, ενώ θα διπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα, από 15.000 με 20.000 που είναι σήμερα, στα 35.000.

Έρχεται «πόλεμος»

Για το διάστημα μέχρι τις εκλογές πάντως, προσωπικά... προμηθεύομαι ποπ κορν και ετοιμάζω τον καναπέ μου, από τον οποίο αναπαυτικά θα παρακολουθώ στο εξής, τους μέχρι σήμερα, κυβερνητικούς εταίρους, να «σφάζονται».

Αναμένω να ακούσω για παράδειγμα, τους –Ζαίους των Ιωαννίνων να πίνουν... νερό στο όνομα του Κουίκ και του Παπαχριστόπουλου – ο πρώτος εξ αυτών, μέχρι τις εκλογές του 2015, δεν ήθελε να ακούσει για συνεργασία ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πολύ άνετα, θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Αριστεράς! Για τον άλλο, τι να πεις; Το κοντέρ της γραφικότητας στο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπάσει προ καιρού, τώρα με τις «μεταγραφές», τα «5 αστέρια» του Μπέμπε Γκρίλο θα φαντάζουν «Πανεπιστήμιο» μπροστά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένω ακόμα, τους «πατριώτες» των ΑΝΕΛ να καταγγέλλουν τους Συριζαίους των Ιωαννίνων που «σκότωσαν» τη «Μεταλλουργική», αφού την εξυγίαναν... (μέχρι σήμερα, κάποιοι Ανελίτες μιλάνε αλλά όχι φωναχτά για το συγκεκριμένο θέμα).

Οι αξιοκρατικές επιλογές

Ο Μιλτιάδης ο Κλάπας, ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας, φέρεται από δημοσιεύματα να είναι ένας εκ των γραμματέων που προωθεί η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της... αξιοκρατικής στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται ένας κακός χαμός τελευταία, μεταξύ των κορυφαίων διοικητικών στελεχών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ): είναι χωρισμένοι σε αυτούς που εκτελούν την εντολή της κυβέρνησης για... «κατάληψη» του κράτους από το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που αντιδρούν στην «εργαλειοποίηση» του ΑΣΕΠ από την κυβέρνηση.

Τελευταίο πεδίο διαμάχης είναι η περιβόητη διαδικασία επιλογής των νέων «μόνιμων» ειδικών και τομεακών γραμματέων, οι οποίοι -για τα επόμενα 4 χρόνια- θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Η περίπτωση Κλάπα

Διαβάζω σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» πως «Η δήθεν αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής έχει μετατραπεί σ' ένα κακόγουστο σκηνικό εξυπηρέτησης «ημετέρων» με προκλητική «κοπτοραπτική» ειδικών και τυπικών προσόντων ώστε να ταιριάζουν απόλυτα και αποκλειστικά στους σημερινούς διορισμένους από το ΣΥΡΙΖΑ - Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων».

Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν υποβληθεί 47 φάκελοι υποψηφίων. Η 9μελής επιτροπή αξιολόγησης του ΑΣΕΠ μοριοδοτώντας κάθε υποψήφιο με βάση τα πτυχία, την επαγγελματική εμπειρία και τις άλλες δραστηριότητες, απέρριψε τους 45 φακέλους.

Στη διαδικασία της συνέντευξης προχώρησαν μόνον δύο, από τους οποίους ο πρώτος, εντελώς συμπτωματικά προφανώς, είναι ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Ηλίας - Μιλτιάδης Κλάπας με σπουδές στην... βιομηχανική χημεία και θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Πρέβεζας.

Προφανώς, για να ξεχωρίσει η υποψηφιότητα του κ. Κλάππα πρέπει να μοριοδοτήθηκε επιπλέον η... εμπειρία του ως «Επιστημονικός σύμβουλος του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (2012-2013) και η συμμετοχή του σε... «επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με την αυτοδιοίκηση».