Fri06052020

Last update10:56:48 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Τόσο χιόνι…

  • PDF

bourxasΕίπανε να χιονίσει κι αυτός ξεκ@@...κε...

Αυτό συνέβη από τα ξημερώματα της Τετάρτης, και οι μετεωρολόγοι έπεσαν μέσα στις προγνώσεις τους, αυτή τη φορά.

Τόσο χιόνι, μέσα στην πόλη, είχε πολλά χρόνια να ρίξει, δημιουργώντας όπως ήταν αναμενόμενο, συνθήκες... ανακοπής... στη λειτουργία της πόλης.

Τόσο που να εύχεσαι και να παρακαλάς, στα Γιάννενα, να αρχίσει να βρέχει και να μη σταματάει.

Σε τέτοιες συνθήκες, κανένας μηχανισμός, όσο άρτια εξοπλισμένος και οργανωμένος κι αν είναι, δε μπορεί να ανταπεξέλθει.

Έχει έκπληξη το ΚΙΝΑΛ για το Δήμο Ιωαννιτών;

Τη Λυδία λίθο της πολιτικής, ανακάλυψε το «Κίνημα Αλλαγής», για τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών...

Είχαμε μείνει στην εντύπωση, έως και βεβαιότητα θα μπορούσα να πω... πως το ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα, δεν θα στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους Δημάρχους, τους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά, Μπέγκα και Ελισάφ.

Τα πράγματα φαίνεται πως αναθεωρούνται και είναι πολύ πιθανό από μέρα σε μέρα, να ανακοινωθεί η απόφαση της εκλογικής επιτροπής του Καμίνη που για το Δήμο Ιωαννιτών, ενδεχομένως, θα λέει πως «το ΚΙΝΑΛ στηρίζει Μπέγκα και Ελισάφ»!

Διπλή στήριξη

Αυτή λέγεται πως είναι η εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΙΝΑΛ, στη λογική πως αν δεν στηρίξει κανέναν από τους δύο το κόμμα, δεν θα μπορεί να οικειοποιηθεί και καμιά εκλογική νίκη την επόμενη μέρα.

Στο σενάριο δηλαδή που το ΚΙΝΑΛ δε δώσει στήριξη ούτε στο Μπέγκα ούτε στον Ελισάφ, δεν θα μπορεί την επομένη των εκλογών, να φωτογραφίζεται δίπλα, στο Δήμαρχο Ιωαννιτών ή τη βραδιά των εκλογών, να «πρασινίζει» λίγο το χάρτη και να μπαίνει στο μάτι των «γαλάζιων», ας πούμε...

Επομένως, από το στήριξη σε κανέναν, είναι πολύ πιθανό η επιτροπή Καμίνη να ανακοινώσει στήριξη και στους δύο, πετυχαίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα, όσον αφορά την αποφυγή του διχασμού της βάσης και κερδίζοντας πολιτικά στο μέγιστο, τη βραδιά των εκλογών.

Στο συνδυασμό του Μπέγκα θα είναι υποψήφιοι μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Χρυσοστόμου ή ο Στέφανος ο Σίντος, ο πρόεδρος των δασκάλων, όπως μαθαίνω, ενώ από την άλλη, στη «Νέα Εποχή» του Ελισάφ, θα είναι υποψήφιος τουλάχιστον ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων, Μ. Βαβάτσικος.

Η επίπτωση στο ΣΥΡΙΖΑ

Με μια τέτοια εξέλιξη, το ΚΙΝΑΛ «εξουδετερώνει» τις εναλλακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Οι «σύντροφοι» απόλαυσαν τις γιορτές τους, κι έχουμε να μάθουμε νέα, κανά μήνα τώρα... από την ημέρα της ολομέλειας της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Έκτοτε επικρατεί σιγή ιχθύος και αγνοώ αν έχει δουλέψει ουσιαστικά, η επιτροπή που συστάθηκε με αποστολή να διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασιών και διευρύνσεων της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τελικώς, δεν επικρατήσει η μέχρι τώρα ισχυρή άποψη της αυτόνομης καθόδου, με επικεφαλής, ξανά, το Λάζαρο Νάτση, η επιλογή που θα απομένει στο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι να συνταχθεί πίσω από μια υποψηφιότητα που θα στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ...

Τότε, θα έχει χάσει και το όποιο πλεονέκτημα είχε η έγκαιρη απόφαση και ανακοίνωση στήριξης στο συνδυασμό του ενός εκ των δύο υποψηφίων, με τους οποίους φλέρταραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα (Μπέγκα και Ελισάφ).

Η προεκλογική Τατιάνα

Μια από τις πρώτες, προεκλογικού χαρακτήρα εμφανίσεις της, έκανε την Τρίτη, η υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών, Τατιάνα Καλογιάννη.

Η κ. Καλογιάννη έκανε ό,τι δε συνηθίζει, όσο καιρό ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση: πήγε στην κοπή μιας βασιλόπιτας για να χαιρετίσει, εκ μέρους του Περιφερειάρχη.

Στην «πίτα» των εργαζομένων του ΠΓΝΙ, μίλησε για την επέκταση του πενταόροφου κτιρίου – θέμα όχι και τόσο... δημοφιλές μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου, πράγμα που όφειλε να γνωρίζει καλύτερα η κ. Καλογιάννη – όσο και για την ανακατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου. Το δεύτερο θέμα είναι ασφαλώς πιο... πιασάρικο, μεταξύ των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και το διαφημίζει όσο μπορεί η αντιπεριφερειάρχης, από την έναρξη του προεκλογικού της αγώνα και εντεύθεν.

Οι προτάσεις για το ψηφοδέλτιο

Σε ό,τι αφορά τώρα, την υπόλοιπη εκλογική προετοιμασία της, η κ. Καλογιάννη έχει μείνει τελευταία, στο Δήμο Ιωαννιτών, για να ανακοινώσει όνομα παράταξης και «πυρήνα»... συνεργατών που θα αποτελέσουν την ομάδα κρούσης της.

Δεν έχει κάνει καμία συνέντευξη στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά την ίδια ώρα, μαθαίνω πως κάνει πολλές προτάσεις σε ανθρώπους που θέλει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό της.

Οι «κρούσεις» της δεν αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα με αναφορά στη ΝΔ αλλά η κ. Καλογιάννη επιδιώκει να δώσει στο ψηφοδέλτιό της, χρώμα υπερκομματικό. Πόσο εύκολα θα το καταφέρει, όταν είναι γνωστό τι προηγήθηκε, μου είναι άγνωστο.

Μαθαίνω πάντως, πως τρώει και πολλές «πόρτες».

Πώς χάνεις την είδηση...

Λίγο το χιόνι της περασμένης Παρασκευής... λίγο η συνέντευξη που ειδικά για το θέμα της δράσης του ΕΠΑνΕΚ, για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων, διήρκεσε περί τα 10 λεπτά από το σύνολο των δηλώσεων του Περιφερειάρχη που κράτησαν κανά 20λεπτο... ήταν θεωρώ η αιτία που κανείς σχεδόν, δεν αποκλείστηκε σοβαρά με τα όσα είπε ο Αλ. Καχριμάνης, απαντώντας στις καταγγελίες του Δημήτρη Δημητρίου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με μία ακόμα Περιφέρεια, ήταν οι μόνες που αρνήθηκαν να συνδράμουν το Υπουργείο Οικονομίας, ενισχύοντας χρηματοδοτικά έτι περαιτέρω, τη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», την οποία υλοποίησε με το τομεακό του πρόγραμμα το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά πιθανά διαβλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για αυτή τη Δράση, λόγω της καλής πορείας του τουρισμού στη χώρα, ζήτησε και από τις Περιφέρειες να βάλουν το κατιτίς τους από τα δικά τους ΠΕΠ...

Το ΠΕΠ της Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, δεν προβλέπει Δράση για τουριστικές επιχειρήσεις, αντίστοιχη του ΕΠΑνΕΚ, πιθανά γιατί η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι στην Ήπειρο δε θέλουμε περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, ή για άλλο λόγο που σκέφτηκαν όταν χάραζαν τη μορφή του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Δεν είναι όλοι χαχόλοι

Τα παραπάνω είναι τα πραγματικά γεγονότα που μπορούσε να αντιληφθεί κανείς, γνωρίζοντας στοιχειωδώς πως λειτουργεί το όλο πράγμα που λέγεται ΕΣΠΑ.

Πώς κατάφερε τώρα, ο Περιφερειάρχης να μπλέξει τη Δράση για τον τουρισμό, με τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που έχουν σχεδιάσει στο ηπειρωτικό ΠΕΠ, η Περιφερειακή και η Διαχειριστική Αρχή, είναι απορίας άξιο...

Να είναι άγνοια ή λάθος εντύπωση, το αποκλείω κατηγορηματικά, γιατί ο Καχριμάνης δεν είναι «χθεσινός».

Να είναι στεγνό ψέμα, πάει πολύ!

Προσωπικά, δεν περίμενα το Ριζόπουλο και το Δημητρίου να βγάλουν ανακοινώσεις για να αντιληφθώ το άτοπο – είμαι πολύ επιεικής – των δηλώσεων του Καχριμάνη, την περασμένη Παρασκευή. Το να λέει ο Περιφερειάρχης, ξανά και ξανά, υπερηφανευόμενος... πως «εντάξαμε 291 επενδύσεις στο ΕΠΑνΕΚ, χωρίς να βάλουμε ούτε ένα ευρώ!!!».

Ούτε ο μάγος Χουντίνι, τέτοιες ικανότητες!

Το... «εντάξαμε» προφανώς δεν ισχύει, γιατί τις επενδύσεις ενέταξε το Υπουργείο Οικονομίας στο τομεακό του πρόγραμμα και για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ... ώστε να ενταχθούν στη Δράση, με πόρους του ΠΕΠ, μία, δύο, τρεις ή δέκα επενδύσεις ακόμα βρε αδερφέ, από τις 203 που έμειναν εκτός, από την Ήπειρο (υποβλήθηκαν 494 φάκελοι), δεν είναι λόγος για πανηγύρι, Αλέκο μου...

Εκτός αν νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε χαχόλους και με κάθε παπαριά που λες, αυτοί θα ανοίγουν το στόμα και θα σε χειροκροτούν. Μπορεί να είναι τέτοιοι, ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, αλλά όλοι ευτυχώς, δεν είναι...