Sat10192019

Last update12:09:49 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στο "κόκκινο" η ετοιμότητα της Πυροσβεστικής

  • PDF

ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

pyrosbestikh-2Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή μας αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται η άνοδος της θερμοκρασίας να ανεβάσει στο... "κόκκινο" τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Το καλοκαίρι φέτος αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο από τους αρμόδιους, αφού οι βροχεροί μήνες Μάιος και Ιούνιο (μέχρι σήμερα) έχουν προκαλέσει μεγάλη βλάστηση.

"Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το έδαφος στα δάση θα είναι "πυριτιδαποθήκη" έτοιμη ν' αναφλεγεί" μας είπε έμπειρο στέλεχος των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Ήπειρο.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχυθεί η δύναμη σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ οχήματα και εξοπλισμός υπάρχουν χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι επαρκούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο μεγάλο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια". Οι πολίτες οφείλουν και πρέπει να δείξουν ενεργή συμμετοχή καθαρίζοντας πρώτα από όλα τα χωράφια ή τα οικόπεδα που έχουν στην κατοχή τους από τα χόρτα που το καλοκαίρι και εφόσον ξεραθούν, αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς" μας είπε.

Ετοιμότητα και συντονισμός τα ζητούμενα

Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας και ο συντονισμός των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη αντιπυρική περίοδο, ήταν ο στόχος των συσκέψεων, που οργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

Στις συσκέψεις προήδρευσε ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο καλός συντονισμός, η στενή συνεργασία και η ετοιμότητα όλων όσοι εμπλέκονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, μπορούν να έχουν θετικά και μόνο αποτελέσματα στην κοινή προσπάθεια, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών μέσα από την υιοθέτηση υπεύθυνης στάσης και ευαισθητοποίησης όλων, πολιτών και φορέων σε θέματα προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή, περιλαμβάνουν εργασίες καθαρισμού κατά μήκος των δικτύων της ΔΕΗ και επαρχιακών και εθνικών οδών, η συντήρηση ή βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου δημοσίων δασών μέσω της εκπόνησης μελετών και της κατανομής πιστώσεων, μίσθωση μηχανημάτων για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων υλοτομιών καθαρισμών, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου κ.λπ.

Για τους ΟΤΑ επισημάνθηκε ότι έχουν την ευθύνη της συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου των δημοτικών και περιαστικών δασών, καθώς και άλλων προληπτικών δασικών εργασιών αρμοδιότητάς τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη στενότερη συνεργασία και την επικοινωνία όσον αφορά την επιτήρηση των ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων από περιπολίες κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δασικών υπηρεσιών.

Στόχος των παραπάνω συσκέψεων, όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, είναι «η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των μέσων που διαθέτουν υπηρεσίες και εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και η απόλυτη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ μας για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών».

Συμβουλές για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

- Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.

- Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

- Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

- Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τηλεφωνήσουμε άμεσα στον αριθμό κλήσης 199 και να δώσουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

Βαρύτητα στην προστασία του λόφου Περάνθης

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την προετοιμασία για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ήδη διανύουμε, συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αρταίων.

Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στον λόφο Περάνθης, όπου υπάρχει τόσο το στρατόπεδο, όσο και το Νοσοκομείο Άρτας. Να σημειωθεί ότι έχει ανοιχτεί από τον δήμο Αρταίων αντιπυρική ζώνη στο Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα, γίνονται εργολαβίες καθαρισμού βλάστησης στο περιαστικό δάσος. Από τα κονδύλια για την πυροπροστασία, που κάθε χρόνο έρχονται στον δήμο από το υπουργείο Εσωτερικών (51.000 ευρώ), εκτελούνται τέσσερις εργολαβίες, που περιλαμβάνουν μίσθωση υδροφόρων, αποψίλωση λόφου, εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνση σκουπιδιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και το τρακτέρ, που έχει αποκτηθεί για την κοπή της βλάστησης.

Ο δήμος Αρταίων έχει προβεί στην τοποθέτηση ειδικής δεξαμενής στην περιοχή του λόφου της Περάνθης, χωρητικότητας 20 τόνων, για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν πυρκαγιές, ενώ έχει εγκατασταθεί και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος έξω από το νοσοκομείο, ώστε να μην ξεμένει από νερό το Νοσοκομείο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Παράλληλα, έχουν αντικατασταθεί οι παλαιοί πυροσβεστικοί κρουνοί με την τοποθέτηση 15 νέων σε διάφορα σημεία, σε όλο το μήκος του δήμου Αρταίων (σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική υπηρεσία), και γίνεται συνεχής έλεγχος και για την καλή λειτουργία όλων των υπαρχόντων κρουνών. Το κόστος της αντικατάστασης και τοποθέτησης νέων κρουνών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

Τέλος, άκρως απαραίτητος είναι ο καθαρισμός οικοπέδων από ιδιώτες για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Σχετικά άρθρα