Sun05312020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Το τέλος ενός (εκλογικού) δράματος

  • PDF

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

nea-dhmokratia-newΗ ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στο Νομό Ιωαννίνων αφήνει δύο ικανοποιημένους και πληθώρα δυσαρεστημένων. Οι πρώτοι ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν πέραν των – φανερών - πολιτικών τους αντιπάλων και το στρατό των «κομμένων» υποψήφιων βουλευτών.

Ανατρέχοντας στο ιστορικό της «υποψηφιολογίας», θυμίζουμε πως οι δύο γυναίκες, Μαρία Κεφάλα και Μαρία Τσολάκη θεωρούνταν βέβαιες υποψήφιες εδώ και πολύ καιρό, η Σοφία Τζαρούχη οριστικοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και κάπου εκεί, έγινε και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Αμυρά, στην εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων. Μαζί με το νυν βουλευτή Κώστα Τασούλα, μας κάνουν τον αριθμό 5, ως εκ τούτου, ήταν σαφές εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, πως οι περίπου δέκα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πάλευαν για τις δύο εναπομένουσες θέσεις του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου. Οι «δύο» ικανοποιημένοι λοιπόν, είναι οι Σταύρος Καλογιάννης και Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης.

Είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό η λογική με την οποία ένα αρχηγικό επιτελείο κόμματος καταρτίζει τα ψηφοδέλτια για μια επερχόμενη εκλογική μάχη. Στην περίπτωση της ΝΔ πάντως, θεωρητικά, η μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των συνδυασμών, συνδέονταν με το στόχο της καλύτερης δυνατής εκλογικής επίδοσης στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ίσως δε και με το φόβο των διαρροών προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο «μικρός» του ψηφοδελτίου προέρχεται από το λεγόμενο μητρώο στελεχών της ΝΔ και με την υποψηφιότητά του, ο Κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη την εξαγγελία ενεργοποίησης νέων στελεχών, μέσα από το «φυτώριο» του αναξιοποίητου ως σήμερα, μητρώου. Από την άλλη, στη θέση του Σταύρου Καλογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιλέξει ενδεχομένως κάποιο άλλο πρόσωπο αλλά πιθανότατα, δεν εκτιμήθηκε πως κάποιος από τους άλλους ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να συνεισφέρει εκλογικά στο κόμμα, περισσότερο από τον πρώην Υπουργό – εκτιμώ δε πως ο κ. Καλογιάννης μπορεί να συγκεντρώσει πάνω του μια κάποια δυσαρέσκεια, για παράδειγμα και για την επιλογή ακόμα της αδελφής του να είναι υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών, ωστόσο δεν πιστεύω πως κόσμος θα ψηφίσει άλλο κόμμα και όχι τη ΝΔ, για το λόγο αυτόν...

Έτσι, οι δύο πρώην και ο εν ενεργεία, βουλευτές, διεκδικούν με πολλές πιθανότητες την επανεκλογή τους, με την ηγεσία του κόμματος να δίνει πόντους στην εκλογή Αμυρά, όπως φάνηκε και κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μέτσοβο.

Οι «κομμένοι»

Από την πληθώρα των δυσαρεστημένων «κομμένων» δικαιολογώ μια... διαβάθμιση στην απογοήτευση και ενδεχομένως στην οργή, ξεκινώντας από τον γιατρό Στέφανο Φούσα, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια, έχει «οργώσει» το Νομό Ιωαννίνων, με τα λεγόμενα «οδοιπορικά υγείας» που ήταν ένας άτυπος προεκλογικός αγώνας. Τασούλας, Καλογιάννης, Φούσας δε χωρούσαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με την επιλογή Αμυρά πάλι, οι ελπίδες του καρδιολόγου «ψαλιδίστηκαν» επικίνδυνα... και η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε. Πιθανόν, ο κ. Φούσας να μπορούσε να αλιεύσει ψήφους και από ένα πιο αριστερό ακροατήριο από εκείνο στο οποίο απευθύνεται ο mainstream «δεξιός» υποψήφιος αλλά η δυναμική του γιατρού δεν εκτιμήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Λάμπρος Γεωργόπουλος και Κ. Δαρδαμάνης προφανώς δε χωρούσαν στο ψηφοδέλτιο και δικαιολογημένα ο πρώην διοικητής του «Χατζηκώστα» αισθάνεται πικραμένος από την τελική επιλογή, έχει τα φόντα όμως, να διεκδικήσει μια θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό, την επαύριο των εκλογών.

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας δήλωνε προ ημερών σίγουρος υποψήφιος και αποδεικνύεται πως βιάστηκε αδικαιολόγητα, γεγονός που τον εκθέτει κυρίως, έναντι όσων εμφανίστηκε ως «υποψήφιος βουλευτής». Στήριξε το κόμμα στα δύσκολα χρόνια της παντοκρατορίας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υποψήφιος το 2015 με εξαιρετική επίδοση, ρισκάρισε και δεν του βγήκε, να μην είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Ηπείρου, και σίγουρος αντιπεριφερειάρχης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο πλευρό του Καχριμάνη, σε αντίθεση με τον Κώστα Σιαράβα. Ο τελευταίος δεν τα έπαιξε όλα για όλα και δικαιώθηκε, όντας σήμερα ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» του Περιφερειάρχη - ενδεχόμενη εμπλοκή Καχριμάνη για τη στήριξη Καραμπίνα, όπως φημολογείται, δείχνει απλώς, τα πεπερασμένα όρια πρόσβασης του Περιφερειάρχη, στο Μητσοτακικό σύστημα εξουσίας.

Τη θέση του στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο αντάλλαξε με την ελπίδα της βουλευτικής ιδιότητας και ένας ακόμα πρώην περιφερειακός σύμβουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας, τον οποίον περιμένει πλέον, η οργανική του θέση, στη δημόσια εκπαίδευση.

Πιο όψιμα στη διεκδίκηση μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, στα Γιάννενα, μπήκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Γιάννης Εμμανουηλίδης που επίσης, κρατήθηκαν έξω από τις δημοτικές εκλογές, αν και θα μπορούσαν εκλεγόμενοι, να διεκδικούν το Σεπτέμβριο ρόλο στη νέα δημοτική αρχή, στο πλαίσιο και των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν, υπό το Μωυσή Ελισάφ.

Κατά καιρούς τέλος, «έπαιξε» το όνομα του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη, ενώ ποτέ δεν ακούστηκαν σοβαρές οι πιθανότητες υποψηφιότητας για πρόσωπα όπως ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος.

Π.Μ.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2019 11:57