Mon02242020

Last update11:36:41 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στο... κόκκινο για δασικές πυρκαγιές

  • PDF

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ GOLDAMMER

foties-xarths-kindynos-2019Στους τέσσερις Νομούς με τον εξαιρετικά υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται τα Γιάννενα – οι άλλοι τρεις είναι οι Νομοί Κεφαλληνίας, Ηλείας και Ευβοίας.

Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται στον έναν από τους χάρτες του περίφημου «πορίσματος Goldammer» και αν λάβουμε υπόψη τις ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους και εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, οφείλει να προβληματίσει ιδιαίτερα.

Τι είναι το «πόρισμα Goldammer» όμως;

Στις 23 Αυγούστου 2018 ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (Global Fire Monitoring Center – GFMC), καθηγητής Dr. Johann Georg Goldammer, συναντήθηκαν και συμφώνησαν, με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι και το Ν. Βουτζά, τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής με σκοπό να αναλυθούν τα βαθύτερα αίτια του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου που πλήττουν τον φυσικό πλούτο της χώρας και οδηγούν σε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας με έντονη συμπεριφορά και τραγικά αποτελέσματα.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, που συγκροτήθηκε την 10/9/2018 με την ΥΑ 60/2018 (ΦΕΚ 3937/Β/2018), εργάστηκε πάνω σε τρεις άξονες: α) ανάλυση των βαθύτερων, υποκείμενων αιτίων αύξησης των καταστροφικών επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, β) αξιολόγηση της επικινδυνότητας των πυρκαγιών στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής και επανεξέταση του υφισταμένου συστήματος διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου που αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα, την καταστολή και το μετριασμό-αποκατάσταση των συνεπειών και γ) διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανάπτυξη ρεαλιστικών πολιτικών για την αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης.

Η ονομαζόμενη «Επιτροπή για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου στην Ελλάδα» συνέταξε και παρέδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση μια έκθεση («Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί με την Πρωθυπουργική Απόφαση Υ60 (ΦΕΚ 3937/Β/2018) για την ανάλυση των υποκείμενων αιτίων και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα») που φέρει ως ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2019.

Τι λέει το πόρισμα

Ο μέσος ετήσιος αριθμός πυρκαγιών σε μια περιοχή αποτελεί κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων κατά τον προληπτικό και προ-κατασταλτικό αντιπυρικό σχεδιασμό, όσον αφορά τον επαρκή εξοπλισμό, τον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας και τη διασπορά των κατά τόπους δασοπυροσβεστικών δυνάμεων.

Η κατάταξη των Νομών με κριτήριο τις διαχρονικά καμένες εκτάσεις, είναι χρήσιμη τόσο στην οικονομική και οικολογική αποτίμηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών, όσο και στον καθορισμό προτεραιοτήτων αναφορικά με την επανόρθωση των καμένων οικοσυστημάτων. Η κατά μέσο όρο καμένη έκταση ανά πυρκαγιά τέλος, αποτελεί δείκτη τόσο της αποτελεσματικότητας των δυνάμεων καταστολής, όσο και της σφοδρότητας της καύσης κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Οι εικόνες του πορίσματος παρουσιάζουν, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1984-2009, τη γεωγραφική κατανομή του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, την επικινδυνότητα ανά Νομό με βάση την καμένη έκταση και την προτεραιότητα προστασίας.

Σε τέσσερις Νομούς (Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας, Ηλείας και Ευβοίας, 11,76% επί του συνόλου) παρουσιάζεται εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ 36 Νομοί (70,59%) εμφανίζουν μέτριο και χαμηλό κίνδυνο. Η υψηλή επικινδυνότητα του Νομού Ιωαννίνων έχει να κάνει με την υπάρχουσα βλάστηση και με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αντίθετα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή μας και το στατιστικό στοιχείο των λίγων σχετικά, καμένων εκτάσεων, φέρνει το Νομό Ιωαννίνων στα... χαμηλά των άλλων δύο πινάκων.

Οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό

Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας πόροι: χρηματοδότηση, προσωπικό και υλικός εξοπλισμός. Όπως και για το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και χειρότερη. Ο μειωμένος κατά ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ (!), προϋπολογισμός του ΠΣ, η κακή κατάσταση του εξοπλισμού που δεν αντικαθίσταται, με κύρια τα ατομικά είδη προστασίας των πυροσβεστών και τα οχήματα, και ασφαλώς οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Στοιχεία για το υπηρετούν ανθρώπινο δυναμικό είναι σπάνια ανακοινώσιμα, από αρμόδιες πηγές. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ωστόσο, παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τις ελλείψεις στις υπηρεσίες της Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, στην Ήπειρο υπηρετούν σήμερα στις διάφορες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, περί τα 585 άτομα, μόνιμοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 102 έχουν θέσεις σε γραφεία, διοικητικές υπηρεσίες κλπ. (ο αριθμός αυτός βέβαια, μπορεί να αλλάζει κατά τι, από καιρού εις καιρόν).

Αντίστοιχα για το Νομό Ιωαννίνων, στις υπηρεσίες του ΠΣ υπηρετούν 288 μόνιμοι Πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 67 βρίσκονται σε γραφεία.

Τα οργανικά κενά για ολόκληρη την Ήπειρο είναι 85, εκ των οποίων το συντριπτικά μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Νομός Ιωαννίνων: 75 κενά! Φέτος, για να καλυφθεί μέρος αυτών των κενών στο μεγαλύτερο Νομό της Ηπείρου, προσελήφθησαν 18 εποχικοί πυροσβέστες.

Σημειωτέον πως το ΠΣ λειτουργεί με οργανογράμματα καταρτισμένα από τη δεκαετία του 1970! Ως εκ τούτου, είναι λογικό, οι πραγματικές ανάγκες να είναι ακόμα μεγαλύτερες εν σχέσει προς τις προαναφερθείσες.