Fri09252020

Last update08:54:17 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

ΔΕΥΑΙ: "Ενέσεις" ρευστότητας και έκπτωση συνέπειας

  • PDF

Xrysostomou-MakisΠρόσκληση προς τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ να είναι συνεπείς, αν δεν είναι ήδη, όπως επίσης και προς όσους έχουν οφειλές για λογαριασμούς του νερού προς τη Δημοτική Επιχείρηση να τις ρυθμίσουν άμεσα, απηύθυνε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, με αφορμή τη θετική εξέλιξη της έγκρισης από την Επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης για την παροχή έκπτωσης συνέπειας ύψους 15% στους καταναλωτές της επιχείρησης.

Μετά από πολλές περιπέτειες, η εν λόγω ιστορία λαμβάνει τέλος, με τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ και αφού πρώτα, η ίδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που απέρριψε την απόφαση της ΔΕΥΑΙ και του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων, είχε εγκρίνει το ίδιο αίτημα για έκπτωση συνέπειας, από τη ΔΕΥΑ Κοζάνης στους δημότες της πόλης της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή η αντίφαση ήταν ένα στοιχείο το οποίο δεν άφησε ασχολίαστο ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου σε δηλώσεις του. «Δε μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώνει αποφάσεις της ΔΕΥΑΙ τη στιγμή που άλλες ΔΕΥΑ το κάνουν ήδη και ένα άλλο που είπε στην πρώτη απόφαση η Αποκεντρωμένη είναι ότι δε μπορεί να κάνει εκπτώσεις η Δημοτική Επιχείρηση. Ενώ όμως ακύρωσε την απόφαση της ΔΕΥΑΙ για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης ενέκρινε το αντίστοιχο αίτημα, ο ίδιος Συντονιστής, η ίδια Αποκεντρωμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με την έκπτωση συνέπειας η ΔΕΥΑΙ θα μπορέσει να έχει καλύτερες εισπράξεις στο μέλλον και οι συνεπείς καταναλωτές θα μπορέσουν να γίνουν περισσότεροι, εκτίμησε ο κ. Χρυσοστόμου, εξηγώντας πως θα λειτουργήσει με αναδρομική ισχύ το εν λόγω ευεργετικό μέτρο. H έκπτωση συνέπειας πρόκειται να ισχύσει για τους συνεπείς με τον τελευταίο τους λογαριασμό καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ και το μέτρο δεν θα περνάει στους λογαριασμούς έναντι.

Επίσης είναι κρίσιμο όσοι έχουν οφειλές προς τη ΔΕΥΑΙ να τις ρυθμίσουν άμεσα, ώστε να έχουν το δικαίωμα της έκπτωσης συνέπειας.

Στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, επρόκειτο να επικυρωθεί η απόφαση για την ένταξη των οφειλετών της ΔΕΥΑΙ στο διακανονισμό των 100 δόσεων, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ και όσοι το επιθυμούν μπορούν άμεσα να ωφεληθούν από την εν λόγω ρύθμιση.

Τέλος, έπειτα από αγώνες ετών, επιλύεται και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τη ΔΕΥΑΙ αλλά και για όλες τις ΔΕΥΑ της επικράτειας, που αφορά τις διενέξεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και ενοικιαστές, όταν οι τελευταίοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και αφήνουν τα χρέη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Πλέον, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, τα χρέη αυτά θα βεβαιώνονται στην Εφορία με πρωτοβουλία της κάθε ΔΕΑΥ και δεν θα καλείται η Δημοτική Επιχείρηση να βγάζει το φίδι από την τρύπα αλλά ούτε και να ζημιώνεται με οφειλές που δεν πληρώνονται στο τέλος από κανέναν. Αρκεί ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που νοικιάζει την περιουσία του, να το δηλώνει στην Εφορία και να καταγράφει σαν υπόχρεο τον ενοικιαστή του. Ο κ. Χρυσοστόμου εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μειώσει τους πονοκεφάλους για τις ΔΕΥΑ και θα αυξήσει τα έσοδα και τις εισπράξεις της.

Τα ανθηρά οικονομικά της ΔΕΥΑΙ

Ενημέρωση για τα οικονομικά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων επρόκειτο να γίνει στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τρίτης, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, από την απερχόμενη Διοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δημοτικής Επιχείρησης.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις με την παρούσα μορφή, σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου τόνισε πως η πραγματική εικόνα των οικονομικών της ΔΕΥΑΙ διαψεύδει την "προεκλογική σπέκουλα" ότι η επιχείρηση βουλιάζει λόγω της κακής διαχείρισης.

Ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε πως η ΔΕΥΑΙ έχει μπει σε πορεία "οικονομικής άνοιξης" τα τελευταία χρόνια και πως η επόμενη διοίκηση θα αναλάβει μια στημένη δημοτική επιχείρηση.

Μπαίνοντας στην ουσία των οικονομικών μεγεθών της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Χρυσοστόμου εξήγησε πως οι οφειλές της επιχείρησης προς τρίτους είναι όλες ρυθμισμένες: προς τη ΔΕΗ, το ΣΥΔΛΙ και τους εργολάβους και μικροεργολάβους.

Αναλυτικά ανέφερε πως οι μικροεργολάβοι ξεχρεώθηκαν 100%. Το μεγάλο αγκάθι που υπήρχε και είχαν σφραγιστεί τα ταμεία της ΔΕΥΑΙ στο παρελθόν, από δύο κοινοπραξίες που είχαν φτιάξει το έργο του Βοτανικού και είχαν προσφύγει στα δικαστήρια για οφειλή 5 εκατ. ευρώ, έχει ξεπεραστεί. Αυτή η οφειλή έχει φτάσει στο τέρμα, η μία εταιρεία έχει ξεχρεωθεί, στη δεύτερη οφείλονται 150.000 και ξεχρεώνεται οριστικά τον επόμενο μήνα. Τέλος, η ΔΕΗ από 4,5 εκατ. χρέος έχει φτάσει στα 2,5 εκατ. ευρώ και είναι επίσης ρυθμισμένη. Ο ΣΥΔΛΙ τέλος, πληρώνεται τα τρέχοντα και έχει αίτημα από τη ΔΕΥΑΙ να ενταχθεί όπως έχει το δικαίωμα στις 120 δόσεις.

Την ίδια ώρα επίσης, η εισπραξιμότητα της δημοτικής επιχείρησης βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

Οι εισπράξεις της ΔΕΥΑΙ για πρώτη φορά έχουν θετικό πρόσημο στο ετήσιο ισοζύγιο: φέτος η επιχείρηση έχει εισπράξει 17 εκατ. ευρώ, πάνω από αυτά που εισέπραττε κάθε χρόνο, αυξάνοντας τα ανείσπρακτα των πολιτών - κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΙ αύξαινε κατά περίπου 1 με 1,5 εκατ. ευρώ τα 16,5 εκατ. των συνολικά ανείσπρακτων...