Sat09262020

Last update08:50:50 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Στη σκιά των... LED

  • PDF

MIA ΑΠΟΦΑΣΗ, ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

FOTA-LED-SE-DROMOΣτην ακύρωση του διαγωνισμού ύψους 3 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση περίπου 3.000 λαμπτήρων με νέους, τεχνολογίας LED, σε διάφορα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής.

Μια απόφαση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο πάρθηκε, όσο και για το Όργανο στο οποίο επιλέχτηκε να συζητηθεί.

Δείχνει προθέσεις

Η Δημοτική Αρχή είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της με έγγραφο που έστειλε στις 5 Αυγούστου στον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, με το οποίο του ζητούσε να μην κατακυρώσει το διαγωνισμό που έληγε στις 30 Αυγούστου γιατί η ίδια ήθελε να τον ακυρώσει.

Ο λόγος ήταν πως δεν επιθυμούσε να προχωρήσει με τη χρηματοδότηση μέσω των ανταποδοτικών αλλά με τη λύση των ΣΔΙΤ.

Εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία που της έδωσε ο νόμος της Ν.Δ. επέλεξε την Οικονομική Επιτροπή για να κάνει πράξη τις προθέσεις της, γνωρίζοντας ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία τα πράγματα θα ήταν δύσκολα.

Εκεί λοιπόν με αρνητικές ψήφους από τους συμβούλους των παρατάξεων Μπέγκα και Καλογιάννη, ακύρωσε το διαγωνισμό.

Ο Θ. Μπέγκας

Η απόφαση της αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη αφού η «Ενότητα Πολιτών» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το Δήμαρχο για ανακολουθία δηλώσεων σημειώνοντας τα εξής:

«Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες για να φανεί ο νέος Δήμαρχος ανακόλουθος των δικών του δηλώσεων τις οποίες έκανε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, τότε που δεσμευόταν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι και θα παραμείνει το κυρίαρχο Όργανο του Δήμου.

Σήμερα λοιπόν, ο ίδιος και η Δημοτική του Αρχή επέλεξαν την Οικονομική Επιτροπή και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ακυρώσουν το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των φωτιστικών του δήμου με νέα, τεχνολογίας LED, ο οποίος είχε φτάσει στη φάση της κατάθεσης προσφορών».

Διαφορά φιλοσοφίας

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνοντας πως «φοβάται την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων, επιλέγοντας ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον για να προωθήσει τις προτάσεις της».

Παράλληλα επισημαίνει ότι με τη στάση της αυτή αποδεικνύεται ότι η «Νέα Εποχή» ποτέ δεν επιθυμούσε συνεργασία, «γιατί προφανώς η δημοτική αρχή που είχε στο μυαλό της στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας».

«Γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι εμείς δεν θα παραδίδαμε ποτέ ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες, παρά μόνο ως έσχατη λύση ανάγκης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η δική μας Δημοτική Αρχή προχώρησε το διαγωνισμό με τον τρόπο που το έκανε, διασφαλίζοντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του φωτισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η στο υπόμνημα που κατατέθηκε από τον Θ. Γιωτίτσα στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρεται ότι η «Ενότητα Πολιτών»

Θα ασκήσει όλα τα νόμιμα διοικητικά μέσα για την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Θα θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν και να ενημερωθούν πλήρως οι συνδημότες μας.

Θα καταγγείλει με όλους τους τρόπους τη Δημοτική Αρχή για την απαράδεκτη μεθόδευση που, αιφνιδιαστικά, επιχειρεί σε ένα θέμα που άπτεται του δημόσιου συμφέροντος.

Θα απαιτήσει από τη Δημοτική Αρχή την άμεση κατάθεση της εναλλακτικής πρότασης που αναφέρει, με πλήρη και τεκμηριωμένα στοιχεία για τη σκοπιμότητα, χρονική διάρκεια και τεχνικοοικονομική αρτιότητα που απαιτούνται.

Η Τ. Καλογιάννη

Και η παράταξη της κ. Καλογιάννη διαφώνησε με τη νέα Δημοτική Αρχή για τους εξής λόγους:

i. Δεν κατατέθηκε καμία σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στην οποία να τεκμηριώνονται οι λόγοι της προτεινόμενης ακύρωσης του διαγωνισμού.

ii. Επιλέγει μία αόριστη «μελλοντική» υλοποίηση του έργου, αποσπασματική και ως «...απλή προμήθεια φωτιστικών σωμάτων...»,

iii. Επιλέγει την κάλυψη «...τουλάχιστον του 70% της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου...» και όχι την ένταξη του συνολικού αντικειμένου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού φωτισμού του Δήμου, στο χρηματοδοτικό πλαίσιο που προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 3389/2005 «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΦΕΚ 232 Α/22.09.2005).

iv. Με τον προτεινόμενο «μελλοντικό» τρόπο υλοποίησης, η Δημοτική Αρχή δεν περιλαμβάνει στο αντικείμενο του έργου την αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν το οδικό και αστικό οδοφωτισμό και των συνοδών έργων, την αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Προτείνει δε:

A. Την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ως μείζον και άμεσης προτεραιότητας θέμα.

B. Να υποβάλλει φάκελο προς χρηματοδότηση του έργου «Προμήθειας φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED», προϋπολογισμού 3.000.000,00€ με Φ.Π.Α. με συστημικό αριθμό ΕΣΗΔΗΣ 77238, στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», στο πλαίσιο της, ανοικτής πρόσκλησης 2188/18-07-2019.

C. Να προκηρύξει Διεθνή Διαγωνισμό και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση νέου εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ Α.Ε.), που θα τροφοδοτεί:

• με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια όλες τις υφιστάμενες παροχές των Δημοτικών εγκαταστάσεων και κυρίως της ΔΕΥΑΙ και

• με ειδική προνομιακή τιμολόγηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών του Δήμου, καθώς και των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών, οι οποίοι πρέπει να πιστοποιηθούν ως προς τις ιδιότητες αυτές, μέσω της ηλεκτρονικής τους καταγραφής σε ειδικό μητρώο του Δήμου, το οποίο πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει η δημοτική αρχή.

Ερωτήματα

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει το διαγωνισμό προκαλεί κι ένα μεγάλο ερωτηματικό από τη στιγμή που το επιχείρημα που προέβαλε περί δέσμευσης των πόρων από τα ανταποδοτικά δεν υπάρχει καθώς έχει ήδη ανοίξει πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για την πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα να εντάξει στο ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο έργο και να προχωρήσει και το δικό της με ΣΔΙΤ για να καλύψει όλο το Δήμο.

Σε αυτό η Δημοτική Αρχή απαντά ότι δεν θέλει να δεσμεύσει 3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσει το διαγωνισμό που έκανε η προηγουμένη Διοίκηση στο Δήμο και πως θα διεκδικήσει την ένταξη άλλων, χωρίς να μας λέει ποιων, έργων στην ίδια πρόσκληση.

Επίσης τονίζεται ότι ο διαγωνισμός για την ένταξη στο ΕΣΠΑ θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή κι άρα το αποτέλεσμα, χρονικά, θα ήταν τον ίδιο.

Σε όλη αυτή την υπόθεση βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και με δικά του χρήματα να προχωρούσε το διαγωνισμό ο Δήμος, χρήματα που τα έχει, μέσα σε τέσσερα χρόνια θα τα είχε κερδίσει από την οικονομία που θα πετύχαινε.

Μια οικονομία που θα πρέπει να περιμένουμε τελικά να δούμε πότε θα ξεκινήσει.

Α.θ.