Sun05312020

Last update12:14:24 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Δάνειο με εγγυήτριες τις Περιφέρειες για τις οφειλές των ΤΟΕΒ

  • PDF

Η ΕΝΠΕ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

kaxrimanisΤην άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών 50 εκατ. ευρώ των ΤΟΕΒ μέσω 25ετούς δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών με εγγυήτριες τις Περιφέρειες, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για τις ανάγκες ηλεκτροδότησής τους, προωθεί επίμονα ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζιδάκη, ενώ όπως ανέφερε στην Agrenda ο περιφερειάρχης, το Μαξίμου βλέπει με πολύ θετικό μάτι αυτό το πάγιο αίτημα της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Για το θέμα αυτό ο κ. Καχριμάνης μίλησε στα πλαίσια της τεχνικής συνάντησης της γενικής γραμματείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις περιφερειακές αρχές στις 18 Οκτωβρίου, ενώ είχε και κατ' ιδίαν συζήτηση με τον υπουργό Μάκη Βορίδη που βρέθηκε στα κεντρικά των διαχειριστικών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση περιλαμβάνει ένα δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων με χαμηλό επιτόκιο (που δεν θα ξεπερνά το 1%) με το οποίο θα εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τη ∆ΕΗ (οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερα και μη εξυπηρετούμενα επιτόκια). Εγγυήτριες θα μπουν οι Περιφέρειες και το δάνειο θα συνάπτεται αφού πρώτα οι εποπτευόμενοι ΤΟΕΒ τεθούν σε καθεστώς αυστηρής οικονομικής εποπτείας εξ αυτής και βεβαιωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του χρηματοδοτικού σχεδίου από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή ή από άλλο πρόσφορο ελεγκτικό μηχανισμό.

Στη σχετική επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός και έχει σταλεί στον υπουργό Περιβάλλοντος παρατίθενται οι βασικότεροι λόγοι συσσώρευσης των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ σταδιακά από το 2010 και μετά:

Το έντονο ανάγλυφο μεγάλων περιοχών της χώρας το οποίο καθιστά αρκετούς από τους ΤOEB ιδιαίτερα ενεργοβόρους προκειμένου να ανυψώσουν το νερό στους κάμπους τους οποίους υδροδοτούν από τα σημεία υδροληψίας τους.

Η μικρή οικονομική απόδοση των περισσότερο διαδομένων καλλιεργειών στην περιοχής της μηδικής και του καλαμποκιού που θέτει ένα χαμηλό άνω όριο στο κόστος άρδευσης με το οποίο αυτές μπορούν να επιβαρυνθούν προκειμένου να επιτρέπουν ένα μικρό περιθώριο εισοδήματος,

Η ολιγωρία των διοικήσεων των οργανισμών να αντιμετωπίσουν στην αύξηση των κόστους του ρεύματος αυξάνοντας αντίστοιχα τις σχετικές χρεώσεις προς τα μέλη τους προκειμένου να ανταποκρίνονται προς τις υποχρεώσεις τους,

Η αδύναμη εποπτεία της λειτουργία των ΤΟΕΒ από τους Φήμους, οι οποίοι δεν διέθεταν τους κατάλληλους διοικητικούς μηχανισμούς κι επαρκή τεχνογνωσία προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έργο και ίσως τη βούληση να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πριν γιγαντωθεί,

Η ελαστικότητα που καλοπροαίρετα επιδείχτηκε από τη ∆ΕΗ απέναντι στην είσπραξη των οφειλομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια η οποία ωστόσο επέτρεψε στο πρόβλημα επί μακρόν να μεγεθύνεται, χωρίς να αντιμετωπίζεται.

Η εγγενής δυναμική του χρέους των ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ το οποίο επιβαρύνει τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος με τόκους υπερημερίας που υπολογίζονται με επιτόκιο που υπερβαίνει το 7%, διπλασιάζοντας έτσι στην πράξη, σε κάποιες περιπτώσεις, το τρέχον ήδη δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος της άρδευσης».