Wed09232020

Last update08:11:28 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Φασιστικά συνθήματα στο Γενικό Λύκειο Κόνιτσας

  • PDF

ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΣΕΙΣ

Konitsa-synthimataΆγνωστοι ανέγραψαν φασιστικά συνθήματα στους τοίχους του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας στη διάρκεια της νύχτας και την εικόνα αντίκρισαν οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ρεπορτάζ και φωτογραφίες του e-konitsa.gr.

To γεγονός καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ν. Ιωαννίνων.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση: «Είναι αξιοσημείωτο ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων αναφέρεται στην εκδίωξη των «αριστερών καθηγητών από τα σχολεία» αλλά και στο δήθεν ψέμα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, καθώς χρόνια τώρα η χουντική και φασιστική προπαγάνδα προσπαθεί να διασπείρει με διάφορους τρόπους ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο , γεγονός που έχει απολύτως τεκμηριωθεί από μαρτυρίες και ντοκουμέντα και την ιστορική έρευνα.

Όμως τα απομεινάρια του χουντο-φασισμού και όσοι ενισχύουν με οποιοδήποτε τρόπο τέτοιες ενέργειες και απόψεις στην Ελληνική Κοινωνία, θα βρουν αποφασιστική απάντηση από την αγωνιζόμενη νεολαία , που συνεχίζει στο δρόμο του Νοέμβρη. Θα βρούν απάντηση στους σημερινούς αγώνες για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στους αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενάντια στον εθνικισμό και τον ρατσισμό».

Η αντιπολίτευση

Την αυτονόητη καταδίκη στα φασιστικά συνθήματα που έγραψαν άγνωστοι σε τοίχους στο Γενικό Λύκειο Κόνιτσας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας «Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ».

Η Δημοτική Ομάδα της παράταξης συγκεκριμένα τονίζει πως για την πράξη των «γνωστών – αγνώστων» νοσταλγών του νεοναζιστικού, φασιστικού μορφώματος που εξέφρασαν με λέξεις τη ρητορική μίσους που τους διακατέχει γράφοντας συνθήματα σε χώρους του Λυκείου, «Η καταδίκη για το θλιβερό γεγονός είναι το λιγότερο που πρέπει να εκφράσει η τοπική κοινωνία, η κοινωνία της Κόνιτσας, που δυστυχώς μέρος της υποθάλπει και υποκινεί ακροδεξιές συμπεριφορές που προσβάλλουν τη δημοκρατία, την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Αυτά για τα οποία οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου στάθηκαν μπροστά στα τανκς της χούντας».

«Η ανοχή δεν είναι στάση ενεργών, σκεπτόμενων πολιτών και ο στρουθοκαμηλισμός μας οδηγεί σε αδιέξοδο... Ας ενεργοποιηθούμε επιτέλους ως κοινωνία, ως οικογένεια ως εκπαιδευτικό σύστημα και ας απομονώσουμε μια και καλή τους νοσταλγούς των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία... Δημοκρατία!!!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΕΛΜΕ

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει την εισβολή αγνώστων στο Λύκειο της Κόνιτσας με σκοπό την αναγραφή φασιστικών συνθημάτων και συνθήματα μίσους στους τοίχους του σχολείου. Συγχαίρει παράλληλα την ετοιμότητα και την αντίδραση μαθήτριας η οποία με δημόσια τοποθέτησή της δήλωσε τη διαφωνία της τόσο με την ενέργεια αυτή, όσο και με το περιεχόμενο των συνθημάτων.

Όπως τονίζει η ΕΛΜΕ: «Ενόψει των εορτασμών του πολυτεχνείου κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν την ιστορία και με αυτόν τον ακραίο τρόπο δείχνουν την εναντίωσή τους στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης των Φοιτητών ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει καθήκον να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη, να αντιπαλεύει με όλο του το είναι το φασισμό και τους εκφραστές του, να αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη και να προωθεί τις αξίες της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης και την ελευθερία του λόγου. Την ώρα που ο φασισμός κάνει την επανεμφάνισή του, οποιαδήποτε ανοχή σε οπαδούς και υμνητές του είναι επικίνδυνη. Η παιδεία αποτελεί το ανάχωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει φασιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, συμπεριφορές που προσβάλλουν και ακυρώνουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη».