Thu08062020

Last update10:57:42 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Βουλευτικές πιέσεις ενάντια στην ακαδημαϊκή λογική

  • PDF

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

tei hgoumenitsasΤην ώρα που η πολιτική μάχη μεταξύ των δυο βουλευτών της Θεσπρωτίας μαίνεται για τις ευθύνες της μη ίδρυσης του τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ενώ ο Δήμος Ηγουμενίτσας χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την αρνητική εξέλιξη κατά του Υπουργείου Παιδείας και κατά της διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετέρχεται αστείων επιχειρημάτων για να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες του φιάσκου, στο οποίο είναι συνυπεύθυνα της 2/4 της παρούσας διοίκησης...

Ως μέλος της προηγούμενης πρυτανικής αρχής ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ως μέλος της επιτροπής που υποτίθεται πως συμβούλευε τον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας για να πάρει τις σωστότερες αποφάσεις συγχώνευσης των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο νυν αντιπρύτανης, Σπύρος Γεωργάτος, έδειξαν την απαιτούμενη ανοχή για να περάσουν τα μικροκομματικά και ψηφοθηρικά σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης και μεταξύ άλλων, εξαπάτησαν την κοινωνία της Ηγουμενίτσας τάζοντάς τους ένα πανεπιστημιακό τμήμα.

Εκ των υστέρων, αμφότεροι και στο σύνολό της η Πρυτανική Αρχή δια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου, ψάχνουν δικαιολογίες γιατί δε θα μπορούσε να ιδρυθεί το Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης, όπως προέβλεψε ο νόμος που ψήφισε το καλοκαίρι του 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερώτημα είναι ασφαλώς, γιατί ο νυν Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης δε μίλησαν όταν έπρεπε;

Η συνέντευξη

Επ' αφορμή της αναφοράς στα συμπεράσματα της 92ης Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο, σύσσωμη η Πρυτανική αρχή παραχώρησε συνέντευξη τύπου και ξεκινώντας ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου της 26ης/11/2019, και επικαλέστηκε τους τρεις λόγους για τους οποίους η διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ «δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση, τη λειτουργία του Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα», σύμφωνα με τα ακριβή λόγια του Πρύτανη.

Ως πιο σημαντικό θέμα, ο κ. Αλμπάνης χαρακτήρισε το πρόβλημα που δημιουργείται με το μέλλον των φοιτητών του σημερινού τμήματος της Ηγουμενίτσας, Διοίκησης Επιχειρήσεων που βάσει του νόμου, έπρεπε να πάρουν πτυχίο από το Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης! Ο κ. Αλμπάνης μίλησε για αστοχία του νόμου... και τόνισε την πρόταση που κάνει το Πανεπιστήμιο για να υπάρξει διέξοδος με τους συγκεκριμένους φοιτητές (είτε να έχουν δικαίωμα μεταγραφής είτε να συνεχιστεί η διοικητική λειτουργία του τμήματος μέχρι την περάτωση των σπουδών των φοιτητών και να ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών κάτω από τη Διοίκηση του τμήματος Λογιστικής Πρέβεζας).

Στο πρόβλημα της Ηγουμενίτσας, αναφέρθηκαν και οι αντιπρυτάνεις Γεωργάτος και Νικολόπουλος, παρουσιάζοντας ο πρώτος τουλάχιστον, ενδιαφέρουσες πτυχές της όλης ιστορίας και ανοίγοντας, επίσης ο πρώτος, έναν ενδοσυριζαϊκό πόλεμο, καθώς ήταν σαφείς οι αιχμές του για τις σκοπιμότητες στην πρόβλεψη του νόμου για Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα, χάρη σε κυβερνητικούς τότε βουλευτές – φωτογραφίζεται αναπόφευκτα ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης.

Ο κ. Γεωργάτος παρουσιάζοντας μια λίγο διαφορετική απόφαση από τον Πρύτανη, υποστήριξε πως η Σύγκλητος στις 26 του μήνα, «αποφάσισε οριστικά να μην υλοποιήσει την απόφαση που είχε ληφθεί με τον προηγούμενο νόμο»...

Ο νυν αντιπρύτανης αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και στην πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας ως χώρος στέγασης θερινών σχολείων, φιλοξενίας διετούς προγράμματος υδατοκαλλιέργειας και εργαστηρίου του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος. Ο κ. Γεωργάτος που μετείχε στην Επιτροπή Διαλόγου για τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων, τοποθετημένος εκεί από τον πρώην Υπουργό Παιδείας, δήλωσε πως παρά την γενικότερη αντίθεση στην διατήρηση ακαδημαϊκού τμήματος στην Ηγουμενίτσα, «ασκήθηκαν πιέσεις από βουλευτές της τότε συμπολίτευσης και της τώρα αντιπολίτευσης», για να περάσει τελικά στο νόμο πρόταση για δημιουργία τμήματος.

Τέλος, τόσο ο κ. Γεωργάτος όσο και ο Σταύρος Νικολόπουλος, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, επικαλέστηκε ως λόγο για την απόφαση της Συγκλήτου την δυσκολία εύρεσης επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση ενός Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης με αντικείμενο τις βαλκανικές γλώσσες...

Για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Τις αποφάσεις της 92ης Συγκλήτου των Πρυτάνεων και Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των ΑΕΙ της χώρας σχολίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, τα τέσσερα μέλη της Πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Άπαντες συμμετείχαν στη Σύνοδο και ξεκινώντας να μιλά ο κ. Αλμπάνης ανέφερε πως από τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας δεν προκύπτει κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου των Ιωαννίνων με τα έξι ινστιτούτα που η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε.

Ακολούθως, ανέφερε ο κ. Αλμπάνης πως το πρόβλημα υποστελέχωσης των ΑΕΙ της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς, με τη δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αρκεί να συμφωνήσουν μεταξύ τους τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση έκτακτης επιχορήγησης 7 εκατ. ευρώ προς τα Πανεπιστήμια ως το τέλος του χρόνου.

Για το θέμα της υποστελέχωσης, ο αντιπρύτανης Διοικητικών και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Μηνάς Πασχόπουλος ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι η έλλειψη προσωπικού. Το τοπικό ΑΕΙ υπολείπεται 192 θέσεων διοικητικού προσωπικού, ενώ για τις θέσεις μελών ΔΕΠ θα πρέπει να συνεχιστεί η προκήρυξη των αφυπηρετησάντων τουλάχιστον.

To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαφωνεί με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για ίδρυση δύο διαφορετικών επιτροπών αξιολόγησης των ΑΕΙ και συγκεκριμένα, με τη μία από τις δύο επιτροπές στη θέση της μιας ΑΔΙΠ... που θα έχει ως ρόλο την αναπτυξιακή στρατηγική των Πανεπιστημίων, γιατί θεωρείται πως παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Συνοψίζοντας τη μέχρι σήμερα στάση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την τοποθέτησή του στα 22 σημεία της γνωστής επιστολής Κεραμέως, ο Σπύρος Γεωργάτος τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πορεύεται με τρόπο καθαρά ακαδημαϊκό και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες...

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 02 Δεκέμβριος 2019 16:45