Tue07142020

Last update09:19:25 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Σε Κιβωτό του Κόσμου και φυλάκια ο Τ. Θεοδωρικάκος

  • PDF

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

sinora teodorikakos3Χριστούγεννα με τους ανθρώπους και τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, στην ακριτική Πωγωνιανή έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος βρίσκεται για λίγες μέρες στα Γιάννινα. Παράλληλα επισκέφθηκε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Δελβινάκι όπου συνομίλησε με τους συνοριακούς, εξήρε το έργο τους και τόνισε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Στην Πωγωνιανή ο κ. Θοδωρικάκος ενημερώθηκε από την υπεύθυνη της Κιβωτού 'Αντυ Θεοδωρακοπούλου για τα προβλήματα και τις ανάγκες της δομής, συζήτησε με τα παιδιά και τους μοίρασε δώρα.

Μάλιστα με ορισμένα από τα μεγαλύτερα παιδιά, έπαιξε πινγκ - πονγκ. Στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή, φιλοξενούνται 54 παιδιά από δύο έως 17 ετών. Στην επίσκεψή του στην «Κιβωτό του Κόσμου» ο υπουργός Εσωτερικών συνοδευόταν από τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), Ηλία Γιάτσιο και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, Θεόδωρο Τζαρούχη.

«Δεν μπορούσα να έλθω στα Γιάννενα και να μην επισκεφθώ, εδώ στη μεθόριό μας με την Αλβανία, αυτή τη θαυμάσια δομή όπου ο πάτερ Αντώνιος μαζί με τους συνεργάτες του, δίνουν αγάπη και υποστήριξη σε παιδιά, που δυστυχώς έχουν βασανισθεί στη ζωή τους. Όλοι οι χριστιανοί οφείλουμε να δείχνουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών και παρότρυνε όλους τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες.

Τόνισε ότι το Υπουργείο θα βρίσκεται δίπλα στη δομή ώστε οι άνθρωποί του να νιώθουν την αλληλεγγύη με πράξεις.

Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Δελβινάκι, όπου εξήρε το έργο των συνοριοφυλάκων και τόνισε ότι με την προσφορά τους ενδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Άκουσε δε και τους προβληματισμούς από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη καθώς τα τμήματα έχουν αποδυναμωθεί από την ώρα που οι συνοριακοί μετατάχθηκαν στην Αστυνομία ενώ παράλληλα εξήρε το έργο τους καθώς φέρνουν σε πέρας πολύ δύσκολες αποστολές.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχάρη τους συνοριακούς για το έργο που επιτελούν και τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι αυτό του μεταναστευτικού.

Και στα Φυλάκια

Παρότι ανεπίσημα στην περιοχή ο Υπουργός επέλεξε να κάνει στοχευμένες επισκέψεις υψηλού συμβολισμού αλλά και να έχει συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς, όπως με τους δημάρχους Πωγωνίου και Κόνιτσας Κώστα Καψάλη και Νίκο Εξάρχου και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση. Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι και τον Μαχητή και ενημερώθηκε διεξοδικά για τα αιτήματα της περιοχής.

Επόμενος σταθμός ήταν το ακριτικό Μολυβδοσκέπαστο με το ιστορικό μοναστήρι και το στρατιωτικό φυλάκιο.

Η παρουσία του, όπως τόνισε στις δηλώσεις που έκανε, είχε σκοπό να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα. Αφενός ότι η Κυβέρνηση είναι δίπλα στους ακρίτες και αφετέρου ότι ο στρατός δίνει δύναμη και σιγουριά στο λαό.

«Η Κυβέρνηση είναι κοντά στους ακρίτες, είναι κοντά στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για την στήριξή της. Είναι ένας τόπος με ισχυρό ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα και πρέπει να δημιουργήσουμε τουριστικές ροές ώστε να κρατά τους νέους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Επισκέφθηκε το φυλάκιο, συζήτησα με τους στρατιώτες, η παρουσία τους γεμίζει με ασφάλεια τους κατοίκους και αυτό δείχνει τον κοινωνικό ρόλο του στρατού για την περιοχή. Ο στρατός δίνει δύναμη και σιγουριά. Μπορεί απ' αυτή την πλευρά των συνόρων να μην υπάρχει κίνδυνος για την χώρα, από αλλού όμως, εξ ανατολών υπάρχει κίνδυνος.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι Έλληνες είναι ένας φιλειρηνικός λαός, όμως όταν χρειάζεται είναι έτοιμοι κι ενωμένοι να υπερασπίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις συνεργασίες που είχε με τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής και τόνισε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει γνωστό στις λεπτομέρειές του το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι ένα πρόγραμμα με πλήρως διασφαλισμένους πόρους που θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των υποδομών.