Mon07062020

Last update08:51:27 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

«Πιάσαμε τον Μνημονιακό στόχο» του ΕΣΠΑ το β' εξάμηνο του 2012

  • PDF

Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη για την απορρόφηση

lamia-espa2 08.11.12«Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για το ΕΣΠΑ: Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β' εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις».

Αυτό τόνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του α' εξαμήνου, είπε. Αντίθετα, «στο β' εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ». Πιο φιλόδοξοι οι στόχοι για το 2013, στη επίτευξη των οποίων εκτιμάται ότι θα συμβάλλει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα και σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχει περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60%, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα στην αγορά.

To B΄εξάμηνο πήγε καλύτερα

Αναφερόμενος στα στοιχεία ο υπουργός γνωστοποίησε ότι «στις ετήσιες δαπάνες του 2012 είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου».

Ειδικότερα, συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ».

Υπογράμμισε δε, ότι «κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012».

Σε όρους απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής, το ελληνικό ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι βρίσκεται σε επίπεδα ανώτατου κοινοτικού μέσου όρου και σε λίγες μέρες αναμένεται να επιβεβαιωθεί, καθώς θα κοινοποιηθούν και οι σχετικοί πίνακες για όλες τις χώρες.

Το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής -συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Kομισιόν- το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται σε 57,18%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.

Μεγαλύτερος Mνημονιακός στόχος

Για το 2013 έχει τεθεί «ένας ακόμη μεγαλύτερος ετήσιος μνημονιακός στόχος απορρόφησης, που φθάνει τα 3,89 δισ. ευρώ». Γι' αυτό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης:

- Θα ανακοινωθεί εντός των ημερών με ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης διαδικασιών.

- Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτευχθεί περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων.

- Συνεχίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.

- Υποστηρίζονται με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το "Εlenxis", το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα "e-procurement" και "e-prescription".

- Έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη και το σύστημα υλοποίησης της νέας δράσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα παρουσιαστεί στις 14 Ιανουαρίου 2013.

- Μετά τη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και με τις τράπεζες που δανειοδοτούν τους οδικούς αυτούς άξονες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν τα έργα, αυξάνοντας έτσι την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.