Sat07212018

Last update10:43:55 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ομόφωνo «όχι» στη CETA

  • PDF

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

perifereiahpeirounea2To Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου μετά τη συζήτηση που έγινε χθες για ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέληξε ομόφωνα σε απόφαση απόρριψης των συμφωνιών της Ε.Ε. για τη φέτα με τον Καναδά και την Αφρική. Επίσης συμφωνήθηκε να συνδιαμορφωθεί απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, για στήριξη των παραγωγών από τις εγχώριες μεταποιητικές μονάδες, διεξαγωγή αγορανομικών ελέγχων στην εγχώρια αγορά για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται (όπως φέτα- λευκό τυρί κλπ).

Την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος έκανε ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης, Νίκος Ζήκος, με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να συμφωνεί, ενώ νωρίτερα σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε αναφερθεί κατά της συμφωνίας που πλήττει τη φέτα.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το στοίχημα του μέλλοντος είναι η στροφή και προς νέες καλλιέργειες και η αξιοποίηση της μοναδικής Ηπειρωτικής βιοποικιλότητας, τόσο στην ποιοτική κτηνοτροφία, όσο και στην ανάπτυξη των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών.

«Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, κινούμενοι σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορούσε τη δρομολόγηση λύσεων, μέσω αποφάσεων, έργων κλπ, για θέματα καθημερινότητας.

Ο δεύτερος ήταν σε πολιτικό επίπεδο, με απώτερο στόχο να πείσουμε τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσουν ρυθμίσεις, ώστε να διορθωθούν καταστάσεις που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Καχριμάνης και συνέχισε: «Όλοι όμως συμφωνούν σε ένα σημείο: Ό, τι είναι ο κλάδος της Ηπείρου που έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και ο κατεξοχήν κλάδος που υφίσταται πιέσεις από τις εισαγωγές και τη νοθεία. Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της πλαστογράφησης της φέτας από ξένες χώρες, προτείναμε μάλιστα και μέτρα, τα οποία είναι υπό συζήτηση στα συναρμόδια υπουργεία. Η Ήπειρος έχει μοναδική βιοποικιλότητα και εκεί στηρίζεται η ποιότητα των προϊόντων της. Σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, αλλά πρώτα πρέπει να λυθούν βασικά ζητήματα, να εκσυγχρονιστούν οι μονάδες μας».

Τέλος αναφορά έκανε και στους δασικούς χάρτες:

«Η σημερινή συζήτηση γίνεται στη "σκιά" των μεγάλων προβλημάτων που εντοπίζονται με τους δασικούς χάρτες. Δεν αφορά αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αν και ήλθαμε και εμείς αντιμέτωποι με την προχειρότητα της σύνταξής τους, καθώς ακόμη και επαρχιακοί δρόμοι χαρακτηρίζονται αρχικά ως δασική έκταση. 'Εχουμε ανοικτά ζητήματα με αρδευτικά και αναδασμούς που υλοποιεί ή θέλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια. Έχουν εντοπιστεί κραυγαλέες αδικίες και λάθη, που ουσιαστικά οδηγούν σε "κατάσχεση" περιουσιών και στερούν τη δυνατότητα σε νέους να αξιοποιήσουν και πάλι αγροτικές εκτάσεις, είτε για αμπέλια, είτε για αρωματικά φυτά, είτε για άλλες καλλιέργειες. Θέτουν δε σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις των αγροτών μέσω του ΟΣΔΕ, γι' αυτό και ξεκινήσαμε έναν πολύμηνο αγώνα για να πείσουμε το αρμόδιο Υπουργείο για τα αυτονόητα. Δεν τα καταφέραμε στο βαθμό που έπρεπε και είναι ώρα οι υπεύθυνοι για το αλαλούμ που υπάρχει, να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά της η αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες για απουσία σχεδιασμού εκ μέρους της Περιφέρειας και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής τονίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνμ σήμερα οι Ηπειρώτες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να ήταν μικρότερα αν η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδίαζε και υλοποιούσε πιο αποδοτικές δράσεις στήριξής τους.