Tue12112018

Last update10:54:36 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Δυναμικός κλάδος με προοπτικές

  • PDF

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 2o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

sunedriomelisokommvnΗ καρδιά της ελληνικής μελισσοκομίας χτύπησε στα Γιάννινα, στο Πανελλήνιο συνέδριο επαγγελματικής μελισσοκομίας το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης ενώ παράλληλα η κεντρική πλατεία φιλοξένησε την έκθεση του Μελισσοκομικού Συλλόγου.

Στις εργασίες του συνεδρίου παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης καθώς και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, ενώ τις παρακολούθησαν εκατοντάδες μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της μελισσοκομίας με την ουσιαστική στήριξη και βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας που παράγει σημαντική γνώση στην Ελλάδα, αποτέλεσε ένα από τα τρία βασικά σημεία της εισήγησης που έκανε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι από τη μεγάλη αυτή συμμετοχή - μεταξύ αυτών πολλών νέων - διαφαίνεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την προοπτική επαύξησης της ανοδικής τάσης του κλάδου, που για πολλά χρόνια ήταν παραγνωρισμένος αφού δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία των επικονιαστών ως αναντικατάστατη «υπηρεσία» στο φυσικό περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και ιδίως στην φυτική παραγωγή.

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε επιπλέον και με εμφατικό τρόπο δύο ακόμη βασικά σημεία που χρειάζονται για να απογειωθεί ο κλάδος: η ανάπτυξη της συνεργασίας όλων των μερών και η αναγκαιότητα πάταξης των «ελληνοποιήσεων» οι οποίες μαστίζουν και αυτόν τον κλάδο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων και ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης. Ως αποτέλεσμα του τελευταίου δημιουργείται το «παράδοξο», ότι ενώ υπάρχει μεγάλης διεθνής ζήτησης του προϊόντος αυτή δεν συνοδεύεται με αύξηση αλλά με μείωση της τιμής του.

Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου για πρώτη φορά οι παραγωγοί και οι φορείς τους καλέστηκαν και συμμετείχαν ενεργά μαζί με τις υπηρεσίες στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου: «Για πρώτη φορά δεν κάναμε τίποτα ως ΥΠΑΑΤ χωρίς να σας ρωτήσουμε και έτσι μετά από εξαντλητικό διάλογο κάθε μέτρο έχει πλέον την δική σας σφραγίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Γιάννης Τσιρώνης επισκέφτηκε την παράλληλη έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων και μηχανημάτων όπου συνομίλησε με παραγωγούς, πιστοποιητές, επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και νέους αγρότες, καλώντας όλους να συμπράξουν στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης του κλάδου καταθέτοντας προτάσεις, ιδέες και απόψεις που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ανταπεξέλθουν στο έργο τους.

Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο της μελισσοκομίας και ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία. Αναγνώρισε τα προβλήματα του κλάδου και είπε ότι με τη συνδρομή και διαβούλευση θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ διαβεβαίωσε τους μελισσοκόμους πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου. Ολοκληρώνοντας κάλεσε τους μελισσοκόμους να επωφεληθούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση των παραγωγών και τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι βουλευτές, Μερόπη Τσούφη και Γιάννης Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.