Mon12102018

Last update10:57:17 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό

  • PDF

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

iamatikes-phgesΟ Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας απηύθυνε χαιρετισμό στις ημερίδες με θέμα τον ιατρικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Money Show, η πρώτη υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και η δεύτερη από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Τουρισμού Υγείας.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής τουριστικής πολιτικής, καθώς αποτελεί μία μορφή τουρισμού με σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις για τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού υψηλού επιπέδου, προχωρώντας τη διαδικασία αναγνώρισης των πηγών ως ιαματικών πόρων. Επιπλέον, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές των κέντρων θαλασσοθεραπείας και των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού που θα διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.

Μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως είναι οι υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες από υψηλά καταρτισμένο προσωπικό σε χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα της Ελλάδας.

Επισήμανε ότι το 2017 σημειώθηκε νέο ρεκόρ τουριστικής κίνησης στη χώρα μας με περισσότερες από 30 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Υπουργείου να αναπτύξει μορφές τουρισμού προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, είναι καθοριστική η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Μεγάλο ενδιαφέρον στην Ήπειρο

Η Περιφέρειά μας είναι άμεσα ενδιαφερόμενη για τις εξελίξεις γύρω από τον ιαματικό τουρισμό καθώς διαθέτει τις βάσεις και στους τέσσερις νομούς της.

Για το λόγο αυτό άλλωστε το περασμένο καλοκαίρι η Περιφέρεια Ηπείρου απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω καταλόγου για την εκπόνηση μελέτης προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού.

Ως διάρκεια υλοποίησης του έργου προσδιορίζονταν οι 7,5 μήνες με έναρξη από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται έως 60.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το διαγωνισμό οι προτάσεις θα καταθετόντουσαν στα τέλη Ιουλίου οπότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχουμε και τα αποτελέσματα.

Ο τουρισμός ευεξίας βασίζεται κυρίως στη χρήση φυσικών πηγών και μικρών οικοσυστημάτων με σκοπό την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων ποιοτικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών τους για την σωματική και ψυχική ανάταση του ανθρώπου. Ο τουρισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει πόλο αύξησης της επισκεψιμότητας ή την παράταση των διαμονών με τελική αύξηση της αξίας του τουριστικού προϊόντος. Επιπλέον, στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας αποτελεί η προστιθέμενη αξία από την κρίσιμη μάζα του επαγγελματιών του χώρου της υγείας- ευεξίας που εργάζεται στην περιοχή, ώστε να παράγει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στον χώρο, να ενσωματώσει νέα προϊόντα στην αγορά και να διεθνοποιήσει το δυναμικό αυτό.

Συστατικά μέρη του προϊόντος του ιαματικού τουρισμού τοποθετούνται και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου. Ειδικότερα αντίστοιχα συγκριτικά πλεονεκτήματα βρίσκονται:

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και ειδικότερα στα Καββάσιλα (λουτρά) και στον Αμάραντο (ατμόλουτρο) του Δήμου Κόνιτσας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ειδικότερα στο Χανόπουλο του Δήμου Άρτας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και ειδικότερα στην Πρέβεζα του Δήμου Πρέβεζας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ειδικότερα στη Σαγιάδα (πηλοθεραπεία) του Δήμου Φιλιατών.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Επισκόπησης Επισκεψιμότητας Λουτρικών Μονάδων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για το έτος 2015, η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην επισκεψιμότητα σε εθνικό επίπεδο, ανήλθε μόλις στο 0,55% (4.894 εισιτήρια) , η μέση συμμετοχή της στην περίοδο 2005-2015 (11ετία) ανέρχεται στο 1,52% (28.894 εισιτήρια), ενώ αθροιστικά ανέρχεται στο 1,76% (317.832 εισιτήρια).

Κρίσιμες παράμετροι όπως το επίπεδο ανάπτυξης των υποδομών, η προσβασιμότητα, το καθεστώς διαχείρισης, οι αναγνωρίσεις των πόρων, η απουσία σαφούς επενδυτικού προγράμματος, η αδυναμία λειτουργικής διασύνδεσης τους με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής και κατά συνέπεια η απουσία αποτελεσματικής ένταξης τους στο τουριστικό προϊόν, το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, συντελούν στη μικρή επισκεψιμότητα στους χώρους.