Thu08222019

Last update08:53:26 AM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Ψηφίστηκε επί τη αρχής ο Κλεισθένης

  • PDF

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΕΔΕ

boulh dhmopsifismaΨηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»). Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α., ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπέρ, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ, ενώ η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.


Η ΚΕΔΕ

Σαφές μήνυμα πως οι Δήμοι θα είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση και να φέρει χάος στη χώρα, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι», στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στη συζήτηση συμμετείχε πλήθος δημάρχων μελών του ΔΣ και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ καθώς και πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων οι προσήλθαν στη βουλή μαζί με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου.

Ο κ. Πατούλης διαμήνυσε πως η μάχη της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Σε αυτό το σημείο και με αφορμή το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα στη διαδικασία εισόδου των δημάρχων στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να μπουν εντός της αίθουσας και μάλιστα οι περισσότεροι στα θεωρεία και όχι στα έδρανα με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, προανήγγειλε πως την ημέρα της ψήφισης του, η παρουσία των Δημάρχων στη Βουλή θα είναι δυναμική.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε τον Κλεισθένη «νομοσχέδιο έκτρωμα, που όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει» και πρόσθεσε πως σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά του Κεντρικού Κράτους στο λαιμό της Αυτοδιοίκησης.

«Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία. Θα διαλύσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο που να προωθεί την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Αποτυπώνει την ιδεοληψία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που δεν αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως θεσμό με συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια» σημείωσε.


Κάλεσμα σε Γ.Σ. και πορεία

Στο μεταξύ με έκτακτη πρόσκλησή του προς όλους τους Δημάρχους η ΚΕΔΕ τους καλεί να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση που προγραμματιστηκε για την Πέμπτη 12 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει μάλιστα στην πρόσκλησή της 9Θα ακολουθήσει μετάβαση όλων των αιρετών στη Βουλή.

«Η παρουσία όλου του αυτοδιοικητικού προσωπικού της χώρας είναι απαραίτητη προκειμένου να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως πρέπει να περάσουμε επιτέλους από το μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση. Δε θα επιτρέψουμε την απορρύθμιση των Δήμων μας και την υπονόμευση της ζωής των πολιτών.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οφείλουν όλοι οι βουλευτές να αντιληφθούν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης και να μη συνυπογράψουν με την ψήφο τους την καταδίκη της Αυτοδιοίκησης», σημειώνεται στην πρόσκληση.

Σχετικά άρθρα