Sun06162019

Last update03:03:18 PM GMT

Font Size

Profile

Cpanel

Πυρετός διεργασιών για το Δήμο Ιωαννιτών

  • PDF

dhmarxeioΝίκος Γκόντας, Φίλιππος Σιάκας, Γρηγόρης Γκίκας, Γιάννης Νικόπουλος και πιθανά Μωυσής Ελισάφ. Αυτά είναι τα ονόματα που φαίνεται πως απασχολούν τη ΝΔ, στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου Δημάρχου για το Δήμο Ιωαννιτών, καθώς προέκυψε από την συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ Θόδωρος Τζαρούχης.

Η συνεδρίαση προκλήθηκε εξ αφορμής της εγκυκλίου του τομέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ και του γραμματέα της Τάσου Γαϊτάνη, για την κατάρτιση προτάσεων με καταγραφή ενδιαφέροντος και ονομάτων σε κάθε Νομό από τις τοπικές "γαλάζιες" ΝΟΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζαρούχης προχώρησε στη σύγκληση διευρυμένης συνεδρίασης με τη συμμετοχή των μελών της δημοτικής παράταξης "Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία" όπου έγινε συζήτηση γενικά για το Νομό αλλά η κουβέντα μονοπωλήθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών.

Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Γκόντας, καίτοι είχε προσκληθεί, δεν πήγε γιατί το όνομά του ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης.

Αν λέγαμε για αποφάσεις της εν λόγω συνεδρίασης, δεν θα ακριβολογούσαμε... Απλά, τελικά, η άποψη πως θα πρέπει να περιμένει η ΝΔ λίγες μέρες ακόμα την απόφαση του Νίκου Γκόντα για το αν θα θέσει υποψηφιότητα ή όχι, στο Δήμο Ιωαννιτών, ήταν η τάση που υπερίσχυσε στη συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», με τα μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ. Και επομένως, η ΝΔ θα παίξει καθυστερήσεις με τον κ. Γκόντα...

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών, ανέλαβε να παίξει το ρόλο της «γέφυρας» μεταξύ της ΝΔ και του πρώην Δημάρχου Ιωαννιτών και εντός των επομένων ημερών – εντός της εβδομάδας σίγουρα – θα επιδιώξει να έχει την απάντηση για το αν επιθυμεί ή όχι να είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος ο κ. Γκόντας. Αν ο πρώην Δήμαρχος πει «τέλος», ανοίγουν διαδικασίες για τις οποίες είτε ορίζει το κόμμα υποψήφιο, είτε αν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τηρείται η δημοκρατία και τα μέλη της παράταξης επιλέγουν το νέο αρχηγό τους.

Άλλα ονόματα ενδιαφερόμενων υποψηφίων ακούστηκαν επίσης...

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς πρότεινε τον Γρηγόρη Γκίκα, για νέο επικεφαλής της παράταξης, χωρίς να συναντήσει η πρόταση του σημαντική αποδοχή.

Ο Φίλιππος Σιάκας ήταν επίσης, παρών στη συνάντηση και δήλωσε πως έχει καταθέσει στην Πειραιώς το βιογραφικό του. Επανέλαβε πως μπορεί να έχει επιστρέψει στα ιατρικά του καθήκοντα και στην οργανική του θέση στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ως το τέλος Οκτωβρίου, γεγονός που θεωρεί πως τον αποδεσμεύει από τα εμπόδια που του δημιούργησε η εμπλοκή του, στην υπόθεση των επιθεμάτων, πολιτικά καθοδηγούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζει ο ίδιος. Και ο γιατρός πάντως, θέλει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Νίκος Γκόντας και εννοεί πως δεν επιθυμεί να πάει κόντρα στον πρώην Δήμαρχο.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ έριξε στο τραπέζι δύο ακόμα ονόματα: είναι γνωστό πως η Πειραιώς έχει διερευνήσει το ενδιαφέρον του νομίατρου Γιάννη Νικόπουλου και ο τελευταίος δε μένει αδιάφορος. Όρος και δικός του είναι να μη διχαστεί ο κόσμος της ΝΔ, προκειμένου να κατέβει ως Δήμαρχος Ιωαννιτών. Συζήτηση έγινε και για την δεδομένη υποψηφιότητα του Θωμά Μπέγκα, χωρίς αυτό να αφορά ουσιαστικά τη ΝΔ...


Τι γίνεται με τον Μ. Ελισάφ

Ο Θόδωρος Τζαρούχης δήλωσε ενώπιον της συνεδρίασης πως ο Μωυσής Ελισάφ απευθύνθηκε στο κόμμα κεντρικά, για τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας και αυτό είναι ένα σενάριο που διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο ο γιατρός.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Τζαρούχης τόνισε χαρακτηριστικά για την περίπτωση Ελισάφ: "η υποψηφιότητα του κ. Ελισάφ μας ενδιαφέρει, γιατί ο κ. Ελισάφ έχει ζητήσει στήριξη και από το χώρο της ΝΔ αν θέλει το κόμμα να τον στηρίξει...". Σε ερώτηση διευκρινιστική για το τι ακριβώς εννοεί, ο κ. Τζαρούχης τόνισε: "έχει ζητήσει στήριξη κεντρικά, έχει κουβεντιάσει με τον κ. Κακλαμάνη, τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής"...

Η απάντηση του καθηγητή είναι πως μιλάει θεσμικά με όλα τα κόμματα και δεν κάνει παρασκηνιακές επαφές με κανέναν. Δεν πιέζει για στήριξη, ούτε το κόμμα στο οποίο ανήκει, το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην τοπική ΝΔ που επιμένει πως ο κ. Ελισάφ αναζητά τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σίγουρο είναι πως για τη ΝΔ είναι ανοιχτή η υποψηφιότητα Ελισάφ, όπως τόνισε ο κ. Τζαρούχης, μιας και όπως εξήγησε, "δεν παίζουμε σε στενά κομματικά πλαίσια".


«Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»

Διεύρυνση της γραμματείας της παράταξης, ολοκλήρωση των προγραμματικών θέσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και συζητήσεις με όλο το δημοκρατικό τόξο, με στόχο το νικηφόρο αποτέλεσμα, που συνεπάγεται πρόκριση στο β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, είναι σε γενικές γραμμές, οι αποφάσεις της ολομέλειας της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών είχε συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών της για το βράδυ της Δευτέρας, και οι άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν πολλοί.

Οι αποφάσεις της συνεδρίασης πρόκειται να αποτυπωθούν και στο σχετικό δελτίο τύπου που θα εκδοθεί από την παράταξη την Τρίτη, σε γενικές γραμμές ωστόσο, διατυπώθηκε από την πλειοψηφία των μελών, η βούληση να συνεχίσει στην πορεία που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, με τις κατά το δυνατόν διευρύνσεις όμως.

Στην παράταξη του Λάζαρου Νάτση, εικάζω πως αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα, κατεβαίνοντας αυτόνομα και όχι συνεργαζόμενοι με μια μεγαλύτερη δύναμη, όπως είναι η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», στην προοπτική της μετεκλογικής συνεργασίας, όπου θα διεκδικηθούν ρόλοι και αξιώματα, λογικά... Και η τοποθέτηση αυτή, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος προς το παρόν...

Θέμα επικεφαλής της παράταξης δεν άνοιξε – θυμίζουμε πως με απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, Νάτσης στο Δήμο και Μπασιούκας στην Περιφέρεια είχαν πάρει το «πράσινο φως» για να επιχειρήσουν διευρύνσεις των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο από κάποιους λίγους που μου τους... μέτρησαν σε πέντε ή και λιγότερους... τέθηκε το αίτημα αντικατάστασης του Λάζαρου Νάτση από άλλον αρχηγό.

Οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης ωστόσο, μπαίνουν υπό την αίρεση των εγκρίσεων των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και δη της Κεντρικής Επιτροπής. Τόσο ως προς το σκέλος της αυτόνομης καθόδου, όσο και ως προς το σκέλος του επικεφαλής.


Βγάζει αρχηγό το «Γιάννενα Τώρα»

Η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» πραγματοποιεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση Μελών, σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης της προηγηθείσας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της του περασμένου Ιουλίου.

Την Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα απασχολήσουν θέματα εκλογικής προετοιμασίας, αλλά και ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας.

Παράλληλα, θα διενεργηθεί διαδικασία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό της παράταξης, ώστε να αποφασισθεί ο επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της παράταξης για τις προσεχείς εκλογές.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (Α' υπόγειο) του Ξενοδοχείου Olympic, στην οδό Μ. Αγγέλου & Μελανίδη στα Ιωάννινα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30, κεκλεισμένων των θυρών.

Καλούνται όλα τα μέλη της Παράταξης να παραστούν και να συμμετάσχουν στην Γ.Σ. σε πλαίσιο γόνιμου διαλόγου για την καλύτερη προετοιμασία της παράταξης για τις επερχόμενες εκλογές του προσεχούς Μαΐου.